Kaartspelletjes voor binnen

binnen spelen kaartspellen

Geef hem een mep!

Alle kaarten worden geschut en verdeeld onder de spelers (iedereen krijgt evenveel kaarten) net zolang tot dat de kaarten op zijn. Wanneer je nog een paar restkaarten overhoudt (minder kaarten dan het aantal spelers), leg je die alvast in de pot. Iedereen heeft zijn kaarten met de beeldzijde naar beneden en niemand mag zijn kaarten alvast bekijken. De eerste speler neemt de bovenste kaart van zijn stapeltje en legt deze met de beeldzijde naar boven in het midden van de tafel, in de pot. Dit wordt om de beurt door de spelers gedaan. Maar… zodra iemand een heer op de stapel legt, dan moet iedereen zo snel mogelijk de heer proberen te slaan. Wie als eerste de heer slaat, mag de hele stapel hebben. De winnaar schudt de kaarten door elkaar en legt ze met de beeldzijde naar beneden op tafel. Het spel is afgelopen als iemand al zijn kaarten kwijt is. Dan worden alle kaarten geteld (één kaart = 1 punt) en de winnaar is de speler met de meeste punten.

Tellen

De speler schudt de kaarten en legt ze met de beeldzijde naar boven op een stapel. Dan gaat hij tellen: Aas, twee, drie, vier… et cetere… tot en met de heer en weer opnieuw. Bij iedere tel, raapt de speler een nieuwe kaart. Iedere keer als er een match is, legt de speler de kaart naast zich neer.

Een pad van snoepjes

Leg een zakje snoepjes klaar, schud de kaarten en leg ze met de goede kant naar boven, in een lange slinger op de grond. Alle spelers krijgen een pion. Om de beurt moeten ze met de dobbelsteen gooien om vooruit te komen. De pion verzet net zoveel stappen (over de kaarten heen) als dat hij ogen heeft gegooid. Op de meeste kaarten gebeurt er helemaal niets maar er zijn een paar uitzonderingen:
Heer of vrouw: je mag een snoepje pakken
Boer: leg een snoepje terug, heb je nog geen snoepje? Sla dan een beurt over
Aas: ga terug naar het begin
2: ga twee stappen verder
4: ga vier stappen terug
joker: ruil je snoepjes met iemand anders
De speler die het eerst aan de andere kant is, heeft gewonnen

De laatste zal de eerste zijn

Van alle kaarten worden diverse stapeltjes gemaakt. Het maakt niet uit hoeveel kaarten er in een stapeltje zitten, dat mag per stapeltje verschillen. Het aantal hoopjes maakt ook niet uit.
Nu mogen om de beurt de spelers één of meerdere kaarten pakken. Je mag zelfs een heel stapeltje pakken maar… je mag niet uit verschillende stapeltjes een of meerdere kaarten pakken en je mag natuurlijk ook niet meerdere stapeltjes pakken. Degene die de laatste kaart(en) pakt, heeft gewonnen!

lijn donker geel oudersenzo

Meer binnenspelletjes

binnen spelen ballonspelletjes

Ballonspelletjes
binnen spelen cijfers en letters

Cijfers & letters
binnenspelen estafette

Estafette
binnen spelen kaartspellen

Kaartspellen
binnenspelen knutselen

Knutselspelletjes
binnenspelen raad en zoek

Raad en zoek
binnenspelen zing en beweeg

Zing en beweeg
 
lijn donker geel oudersenzo
Liefs Marion

Meer informatie

Binnen spelen kan ook leuk zijn!
Themapagina: Spelen en speelgoed

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
www.spelenboek.nl
Leuke spelletjes voor peuters en kleuters – ISBN 9789043800761
Originele Spelletjes en ideeeën voor geslaagde kinderfeestjes – ISBN 9789024383948
200 Spelletjes voor binnen & buiten – ISBN 9789043802475
Foto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *