Je baby in bad – Hoe vaak en en wanneer?

Je baby in bad - Hoe vaak en en wanneer?

Doorgaans zal je baby nog niet echt vies zijn, maar lekker in bad is ook gewoon heel prettig. En hij gaat er ook nog eens heerlijk van ruiken! Met een eerste badsessie hoef je echt niet lang te wachten, dat mag al als je kindje 24 uur oud is en je kraamverzorgster gaat je dit ongetwijfeld voordoen. Het bad kan een babybadje zijn maar ook een Tummy Tub.

Misschien vind je zo’n eerste keer een beetje eng, maar het went snel genoeg en je kindje zal er zichtbaar van genieten. Een warm bad kan je baby prikkelen of juist kalmeren. In de meeste gevallen zal hij er heel moe van worden. Dus een warm bad voor het slapengaan, is een prima optie!

Stappenplan baby in bad
Lieve en leuke kinderliedjes over badderen en wassen
De hygiëne bij je baby, waar moet je op letten?
Veiligheid in de badkamer
De Tummy Tub – Wat is het?

Verschillende badjes

Babybad

Dit lijkt op een normaal bad, maar dan in babyformaat. Het babybadje kan op een speciale standaard staan maar ook op een commode of tafel is een prima optie. Je kunt het badje ook in een groot bad zetten, wat ook nog eens makkelijk is bij het weg laten lopen van het water.

Tummy Tub

De Tummy Tub is een doorzichtige bademmer die je baby het gevoel geeft weer in de baarmoeder te zitten. Zijn lijfje kan vrij bewegen in de Tummy Tub, terwijl je baby ondersteund (met gespreide vingers onder zijn kinnetje). Prima geschikt tot een maand of zeven.

Bibabad

Het Bibabad is prima geschikt voor baby’s die al te groot worden voor het babybadje. De uitklapbare bad plaats je in de douchecel en biedt ruimte aan twee kinderen.

Badstoeltje

Een badstoeltje kun je gebruiken zolang je kindje nog niet zelf rechtop kan zitten. Er zijn speciale badstoeltjes voor baby’s van 0 tot 8 kg. Een badstoeltje zet je in een groter bad.

8x accessoires voor een veilige badkamer!

Je baby in bad - Hoe vaak en en wanneer?

Veiligheid

Laat je baby nooit alleen in bad, zelfs niet voor een paar tellen. Tot je kindje weer uit bad is, kun je het beste de bel laten bellen, de telefoon laten voor wat hij is en eventuele huisdieren even in een anderen kamer opsluiten. Mocht er toch iets zijn wat je aandacht behoeft, neem dan altijd eerst je kindje uit bad!

Veiligheid, in en rond je huis

Om de veiligheid te vergroten hebben we de volgende checklist voor je gemaakt:

 • Vul het bad tot de helft met lauwwarm water (37 graden). Een badje voor baby’s onder de zes maanden, vul je ongeveer met 13 centimeter water.
 • Zorg dat het vertrek waarin je kindje in bad gaat, behaaglijk warm is (24 graden).
 • Rol een hydrofiel luier die je voor het afdrogen gebruikt, rondom een warme kruik. Daar omheen kun je ook nog zijn kleertjes wikkelen.
 • Verzamel vooraf alle badspullen en zet ze binnen handbereik:
  badschuim, shampoo, washand, beker om het sop van je kindje te spoelen, hydrofiel luier, handdoek, kleertjes, luier, borstel of kam, bodylotion.
  Je kunt het beste de dopjes vooraf van de flesjes draaien, zodat je zoveel mogelijk met één hand alles kunt pakken en gebruiken.
 • Controleer de temperatuur van het water (met je elleboog of thermometer)
 • Je kunt een klein beetje babyolie in het water doen, maar het hoeft niet.
 • Staat je badje in een groot bad? Zorg dan dat je op het laatst de koude waterkraan laat lopen, net zolang tot hij helemaal koud aanvoelt.
 • Praat tegen je baby zolang hij in bad zit, hou hem vast, speel (rustig) met hem zodat hij zich veilig kan voelen.
 • Was je baby eerst helemaal (met washandje en babyzeep) voordat je zijn geslachtsdelen en billen wast.
 • Navel, hals, liezen, teentjes, oksels, achter de oortjes, billen en plasser hebben wat extra aandacht nodig. Let ook goed op alle huidplooien.
 • Zijn haartjes kun je met een milde babyshampoo zacht wassen. Maak het eerst een beetje nat met lauwwarm water. Masseer de shampoo zacht in en spoel hem daarna uit door met je handen wat water over zijn hoofdje te laten lopen.
 • Droog je kindje goed af met een hydrofiel luier, begin bij zijn hoofdje want daar verliest je kindje zijn meeste warmte. En een nat hoofdje voelt ook gewoon niet lekker.
 • Wrijf hem zachtjes in met bodylotion geef hem een schone luier en warme kleertjes aan. Eenmaal aangekleed kun je zijn haartjes kammen, eventueel zijn nageltjes knippen.

De huid van je baby – Hoe verzorg je hem?
Navelverzorging van je baby – Hoe doe je dat?
Verzorging van de babyhaartjes – Haren wassen, haren kammen
Luier verschonen en luieruitslag
Nageltjes knippen van je baby

Het nekje van je baby is nog niet stevig genoeg om zijn hoofdje boven water te houden. Tijdens het badderen is het daarom belangrijk dat je hem goed ondersteunt. Leg je arm achter zijn hoofdje, zodat zijn hoofdje hierop kan rusten en houdt zijn armpje stevig vast. Er zijn ook speciale babyzitjes voor in bad verkrijgbaar.

Hoe vaak?

Je baby hoeft niet iedere dag in bad, twee of drie keer per week is prima. Maar vaker mag wel. Zeker als hij het fijn vindt kun je er een dagelijks ritueel van maken. Let wel op zijn huidje dat je deze na het bad goed insmeert met een hydraterende crème of olie (speciaal voor baby’s). Met deze crème voorkom je dat zijn huid uitdroogt en gezond en soepel blijft.
Heeft je baby echter een droge huid of eczeem? Doe hem dan niet te vaak in bad, want dat droogt zijn huid uit.
Hoe ouder je kindje wordt, hoe vaker hij in bad moet. Zeker als hij graat kruipen en voor het eerst vaste voeding gaat eten. Tegen de tijd dat je baby een dreumes is geworden (1 jaar) mag hij bijna iedere avond in bad.

Huidverzorging van je kindje – Droge huid
Smetplekken bij je baby, zo zit het!

Wanneer?

Je pasgeboren kindje kun je het beste voor etenstijd in bad doen. Als hij nog niet teveel honger heeft. Vlak na het eten kan hij nog voeding teruggeven.
Bij oudere baby’s kun je het beste vlak voor het slapengaan, badderen, zodat hij lekker slaperig wordt.

Lekker en veilig slapen

Douchen

Natuurlijk kun je je kindje ook mee onder de douche nemen. Ook dat is vanaf het prille begin mogelijk. Hou er wel rekening mee dat je kindje behoorlijke glibberig wordt onder de douche. Sommigen vinden dit daarom toch een beetje eng. Het is wel handig dit te doen als je partner in de buurt is om jullie kindje over te nemen en verder te verzorgen, zodat ook jij je rustig kunt afdrogen en aankleden.
Wanneer je kindje iets ouder is, kun je ook een babystoeltje bij de douche zetten. Zodra hij klaar is kun je hem lekker dik inpakken en daarin leggen, zodat jij je rustig kunt verzorgen.

Liefs Marion

Meer informatie

Hoe onschuldig zijn badeendjes?
Verzorging van de babyhaartjes – Haren wassen, haren kammen
De huid van je baby – Hoe verzorg je hem?
De Tummy Tub – Wat is het?
Onzekerheden: Help, ik ben een ouder!
Smetplekken bij je baby, zo zit het!
8x accessoires voor een veilige badkamer!
Stappenplan baby in bad
Huidverzorging van je kindje – Droge huid
Van fles naar beker! Leren drinken uit een beker
Veiligheid in de badkamer
De hygiëne bij je baby, waar moet je op letten?
Huidproblemen bij je baby – Berg
Lieve en leuke kinderliedjes over badderen en wassen
Nageltjes knippen van je baby

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *