Innesteling in de baarmoeder

Innesteling in de baarmoeder

Wanneer een spermatozoïden er in slaagt de eicel te bevruchten, ben je zwanger. Hoewel de zwangerschap op dat moment nog niet echt begonnen is. Je kunt pas van een zwangerschap spreken, wanneer de bevruchte eicel een plekje heeft gevonden in de wand van de baarmoeder.

Door middel van een aantal cellen die zich in het baarmoederslijmvlies ‘graven’, hecht de embryo zich aan de baarmoederwand. Dit noemen we ‘innesteling’. Dit gebeurt ongeveer een week na de bevruchting. Vanaf dat moment kan de embryo zich verder gaan ontwikkelen.

Ongemerkt zwanger, kan dat echt?

Voorafgaande aan de innesteling

In de weken die voorafgaan aan een innesteling, gebeurt er al van alles in je lichaam. Tijdens je cyclus, is er een eicel gerijpt in je eierstokken. Die zorgde voor een eisprong; de rijpe eicel werd de eileider ingeschoten, richting de baarmoeder. Rondom de eisprong, bevinden zich je vruchtbare dagen. Vrijen gedurende deze dagen, kan er voor hebben gezorgd dat je eicel is bevrucht.
Ondertussen werd de baarmoeder klaar gemaakt voor de innesteling. Het slijmvlies van de baarmoederwand werd steeds dikker, onder invloed van de hormonen Oestrogeen en Progesteron.

lijn donker geel oudersenzo
Innesteling in de baarmoeder
lijn donker geel oudersenzo

Niet schrikken

De innesteling kan gepaard gaan met een klein beetje bloedverlies, dit wordt innestelingsbloed genoemd. Zo’n bloeding komt in ongeveer 20% van de zwangerschappen voor. Dit kan één van de eerste zwangerschapsverschijnselen zijn, maar het gebeurt vaker niet, dan wel.
Bij iedere vrouw zal de hoeveelheid bloed verschillend zijn, maar je kunt het niet vergelijken met je menstruatiebloeding. De bloeding is minder hevig en duurt ook minder lang. Ook de kleur van het bloed kan variëren van helder rood, tot bruin.

hCG

Op het moment dat de innesteling plaatsvindt, bestaat de bevruchte eicel al uit honderden cellen. Zodra de innesteling heeft plaatsgevonden, begint de vorming van de placenta. Hierbij begint het embryo het zwangerschapshormoon hCG (humaan ChorionGonadotrofine) aan te maken. De aanwezigheid van dit hormoon maakt je zwangerschapstest positief. Voor een positief resultaat van de test, heb je nog wel een paar dagen nodig om voldoende hCG in je urine te hebben om de test positief te laten oplichten.
Na zo’n dertien dagen is de embryo volledig in de baarmoederwand ingenesteld. Nog steeds kan er een miskraam optreden, maar de kans is – na een succesvolle innesteling – niet meer zo groot.

Symptomen van een innesteling

Symptomen van een innesteling kunnen zijn:

1) Innestelingsbloeding
2) Lastige krampjes
3) Daling van de lichaamstemperatuur

Bij ongeveer 40% van de bevruchte eicellen die de baarmoeder bereiken, vindt er geen innesteling plaats. De kans op een positieve innesteling, is mede afhankelijk van de leeftijd van de vrouw. Het kan ook gebeuren dat de innesteling buiten de baarmoeder plaatsvindt. Dit gebeurt gelukkig niet vaak, maar wanneer dit gebeurt wordt gesproken over ‘buitenbaarmoederlijke zwangerschap’. Deze zwangerschap kan helaas nooit worden voldragen en kan erg gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de moeder.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap, hoe kan dat?

Liefs Marion

Extra informatie

Cyclus en vruchtbaarheid
De leukste zwangerschapskalenders
Zwangerschapssymptomen
Bloedverlies tijdens je zwangerschap
Ongemerkt zwanger, kan dat echt?
Baby Making Seks
Wat is De Billings ovulatiemethode?
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap, hoe kan dat?
Gezond zwanger worden
Vruchtbaarheid en voeding
Zwangerschapstesten – Hoe werken ze?
Bereken je bevallingsdatum

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
www.ovulatie-berekenen.com
www.mens-en-gezondheid.infonu.nl
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *