In handen van een loverboy

In handen van een loverboy

Je dochter in handen van een loverboy, je moet er toch niet aan denken. Toch kan het haar overkomen, misschien zelfs gewoon onder je eigen ogen en heb je het pas door, als het al te laat is.

Loverboy

Ze keek hem vol liefde aan. Hij wilde met haar verder! Hij wilde helemaal voor haar kiezen. En natuurlijk wilde ze hem helpen. Als je van elkaar houdt, is niets te gek en gaat niets te ver. Ze vond het wel moeilijk, seks met anderen, ze had liever alleen seks met hem. Maar als ze hem er mee kon helpen, dan stond de toekomst voor ze open.
Een toekomst met hem… haar hart maakte een sprongetje,
haar grote liefde…, haar lover! Haar loverb…

Machteloos

Hoe machteloos sta je als ouder, tegenover een loverboy. Je ziet je dochter afglijden, je ziet het onder je ogen gebeuren, maar hoe meer je haar zal waarschuwen, hoe groter de kans dat zij zal vluchten in de armen van haar loverboy. En dan ben je haar pas echt kwijt…

Loverboy, de naam heeft nog iets liefs, maar een loverboy is niets anders dan een andere naam voor pooier of mensenhandelaar.

Hoe herken je de eerste signalen?

Je dochter zal niet van het één op het andere moment het huis uit rennen om naar haar loverboy toe te gaan. Daar gaat een periode aan vooraf, een tijd waarin je bepaalde signalen misschien al kunt oppikken. Wellicht gaat ze zich uitdagender kleden, of gaat ze zich zwaarder opmaken? Misschien reageert ze emotioneler en heeft ze meer last van huilbuien? Is ze moeilijker te benaderen en trekt ze zich steeds vaker terug in haarzelf?

lijn groen oudersenzo
In handen van een loverboy

Emotioneel heftige periode

Natuurlijk wil dit niet zeggen dat wanneer je dochter zich zo gedraagt, dit automatisch betekent dat zij slachtoffer is of dreigt te worden van een loverboy; ze is ook in haar puberteit en dat is sowieso een emotioneel heftige periode. Bij emotionele gedragsveranderingen is het echter wel altijd verstandig te proberen met haar te blijven praten en het gesprek ‘open’ (en dus niet in de verwijtende sfeer) te houden.

Checklist voor het foute vriendje

Als je in gesprek gaat met je dochter, kun je haar gerichte vragen stellen die haar zelf ook tot nadenken kunnen zetten.
Heeft hij veel geld? Draagt hij dure kleding en/of heeft hij de laatste gadgets? Hoe komt hij aan dit geld? Vraagt hij wel eens om voor de webcam iets te doen? Probeert hij haar wel eens onder druk te zetten? Heeft hij wel eens geprobeerd een lening op haar naam af te sluiten of een telefoonabonnement? Kent hij meisjes die in de prostitutie werken of heeft hij het hier wel eens over? Heeft hij haar wel eens meegenomen naar de rosse buurt? Heeft hij het wel eens gehad over het zetten van een tatoeage op haar lichaam?

Natuurlijk wil het niet zeggen dat iemand met veel geld, die iemand kent die in de prostitutie zit, automatisch verkeerde bedoelingen heeft, maar het zou je wel waakzaam moeten maken.

Op zoek naar de achtergrond

Als ouder kun je natuurlijk ook op onderzoek uit gaan naar de achtergrond van de nieuwe liefde van je dochter. Probeer zoveel mogelijk informatie te vinden. Dit kan door haar gerichte vragen te stellen, maar natuurlijk ook via internet. Waar heeft zij hem leren kennen? Kent ze ook zijn familie? Werkt hij? Heeft hij last van stemmingswisselingen? Heeft zij hem wel eens op een leugen betrapt? Handelt hij in drugs of wapens? Praat hij wel eens negatief over mensen die belangrijk voor haar zijn? Probeer hij zich los te weken van haar dierbaren?

Hoe gaat een loverboy te werk?

Hij zal zijn potentiële slachtoffer verwennen en het gevoel geven dat hij gek op haar is. Hij wil met haar verder, samen. Zonder bemoeizuchtige ouders, vrienden of familie. ‘Jullie hebben immers alleen ‘elkaar’ nodig. Jullie samen tegen de rest van de wereld.’

Hij zal haar cadeautjes geven, trakteren tot het moment dat het verandert. Dan blijkt hij ineens een financieel probleem te hebben. Of zij hem wil helpen. Inmiddels is zij tot over haar oren verliefd. Natuurlijk wil ze hem helpen. Dit hoeft niet alleen met prostitutie te zijn, dit kan ook met drugshandel of wapenhandel of welke illegaliteit dan ook.

Gewetenloos

Hij is gewetenloos, heeft zelfs psychopathische trekjes, hij speelt makkelijk in op haar gevoel. De kans is groot dat hij er voor zal zorgen dat haar leven een hel wordt. Alles heeft hij al gepland, dus hij is altijd – in gedachten – vele stappen verder dan zij… Hij chanteert haar met seksuele opnames van de webcam of op foto, die zij uit liefde voor hem heeft gemaakt en waarvan hij beloofde die voor zichzelf te houden. En is haar liefde voor hem aan het verdwijnen, dan wordt ze net zo makkelijk bedreigd, verkracht of mishandeld.

Mensenhandelaar

Een loverboy is niks meer dan een mensenhandelaar. Ze ronselen hun slachtoffers overal. Bij scholen, treinstations, jeugdinstellingen, internet, discotheken of op straat.

Zonder stigmatiserend te willen zijn, zijn de daders voor 89% van buitenlandse afkomst, waarvan 37% van Marokkaanse afkomst is. De leeftijd ligt tussen de 16 en 30 jaar, ze hebben doorgaans niet meer opleiding dan middelbare school, hebben een vlotte babbel en beginnen op jonge leeftijd al met crimineel gedrag.

Ze zijn sluw, doortrapt en gewelddadig. Ze hebben hun slachtoffers niet alleen fysiek in hun macht (geweld) maar ook mentaal. Hun slachtoffers worden doelbewust uitgezocht.

Mijn loverboy…

Lovergirl

De laatste jaren zie je ook steeds meer de inzet van lovergirls. Zij wordt door de loverboy ingezet om nieuwe meisjes te ronselen. Het kan zomaar die vriendin zijn, aan wie ze al haar geheimen heeft verteld.
Soms worden er ook video-opnames gemaakt van een verkrachting. Het slachtoffer wordt gedrogeerd en later met de beelden geconfronteerd en gechanteerd.

Wie zijn de slachtoffers?

Loverboys richten zich op meisjes, jong volwassen meisjes en volwassen vrouwen. Ze spelen in op hun gevoeligheid en kwetsbaarheid. In eerste instantie door ze afhankelijk te maken van hun ‘liefde’ en daarna door ze in toom te houden met geweld en/of chantage.

Een loverboy heeft geen empatisch vermogen, noch heeft hij respect voor de medemens of gevoel bij het verwoesten van andermans leven.
Zijn slachtoffers zijn veelal mooie meisjes/vrouwen waarbij afkomst, leeftijd en scholing vaak geen rol speelt.

Voor 64% ligt de leeftijd van de slachtoffers tussen de 18 en 24 jaar. De slachtoffers zitten vaak nog in de puberteit en durven nog niet goed voor zichzelf op te komen. Ze kunnen problemen thuis hebben, wat ze nog kwetsbaarder maakt en het komt vaak voor dat het meisjes betreft uit gebroken gezinnen.

Voorkomen

Het is natuurlijk een dooddoener maar voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Het grootste gevaar ligt vaak verscholen op internet, de social media. Om daar zorgvuldig mee om te gaan, kan soms veel leed voorkomen worden. Houd daarom het surfgedrag van je kinderen in de gaten en bespreek de volgende tips met ze:

  • Gebruik een nickname (en dus niet je eigen naam)
  • Scherm je profiel zoveel mogelijk af
  • Plaats zorgvuldig je content (alles is altijd terug te vinden)
  • Wees voorzichtig met tags (dingen kunnen makkelijker een eigen leven gaan leiden, omdat jouw bericht dan ook bij anderen te lezen is)
  • Wees kritisch op ‘vrienden’ en voeg alleen mensen toe die je ook daadwerkelijk kent
  • Spreek nooit met iemand af die je nog nooit hebt gezien

Luister ook eens naar het liedje: de Digi tips van Digipiet Hierin staat nog meer tips op gebied van internetgebruik.

Eigen leven

Wist je dat 88% van de selfies (foto’s & video) worden gedeeld op internet? Iets gaat dus al snel een eigen leven leiden. Het delen van seksueel getinte foto’s en video’s is strafbaar. Als je het zelf verstuurt van iemand die jonger is dan 18, ben je zelf ook strafbaar. Als je ouder bent dan 12 jaar, wordt je hiervoor vervolgd (kinderporno). Van een strafblad met een zedendelict, kom je nooit meer af.

Begrippen

Sexting

Het verspreiden van seksueel getinte foto’s en berichten over internet (via mobiel, tablet of computer).

Grooming

Het risico om via social media in contact te komen met mensen die verkeerde bedoelingen hebben.

Mooiste chick van het web

Hulp

Heeft je dochter te maken (gehad) met een Loverboy? Ze hoeft zich nergens voor te schamen. Liefde is een intense emotie en maakt je soms wat minder alert. Ze wilde immers geloven dat hij net zo oprecht was als zij. De realiteit doet pijn. Daar wil je graag je ogen voor sluiten. Geef haar het gevoel, dat zij zich nergens voor hoeft te schamen! Zoek hulp, ook als ze geen aangifte wil doen, kan de politie jou bescherming bieden. Ze brengen haar bijvoorbeeld naar een veilige plek of in contact met de juiste hulpinstanties.

Schroom niet, zij verdient gelukkig te zijn en met respect en liefdevol behandeld te worden. Hij is fout, niet zij.

Interessante links

www.vraaghetdepolitie.nl
www.fondsslachtofferhulp.nl
www.stoploverboys.nu

liefs Marion

Meer informatie

Seksuele ontwikkeling – De prille ontdekking van de seksualiteit
Yubo – Kinder Tinder
Puberliefde – Hoe ontdekken pubers de liefde?
Online oplichting, hoe bescherm je jezelf hiertegen?
Kinderen en social media. Vanaf welke leeftijd?
Veilig online? Lees onze 5 gouden tips!
Van slut shaming tot groepsaanrandingen – hulp en advies
Grooming en sexting: Wat betekent het en hoe ga je hiermee om?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *