Communicatie: Hoe communiceer je met een puber?

Communicatie: Hoe communiceer je met een puber?

Ik vertel mijn veertienjarige dochter dat ik een blog ga schrijven over hoe je om kunt gaan met de grote mond van een puber. Ze kaatst de bal meteen terug: ‘Je kan beter gaan bedenken hoe wij kinderen met irritante ouders om kunnen gaan’. We schieten allebei in de lach. Dit is dus een typisch voorbeeld van de communicatie met een puber. Ze kaatsen maar al te graag de bal terug en je wordt onderuit geschoffeld met je eigen argumenten. Het is nooit saai met een puber in huis.

Is het iets van deze tijd?

Vroeger was dat anders. In mijn beleving heb ik nooit een grote mond naar mijn ouders gehad, mijn vriendinnen ook niet. Het lijkt wel of er destijds meer respect voor het oudergezag was dan tegenwoordig. Is dat erg? Ik denk het niet. We ontmoeten onze kinderen steeds meer vanuit een basis die gebaseerd is op gelijkwaardigheid. We geven kinderen meer de ruimte om zich te uiten en we nemen hun argumenten serieus. Die vrijheid wordt door de puber natuurlijk volledig benut. Geef ze eens ongelijk, opgroeien gaat over het ontdekken van zowel je eigen grenzen als de grenzeloosheid van het bestaan.

Vrijheid, blijheid, openheid

Ook zijn we zelf meer open. Gesprekken worden tegenwoordig gewoon gevoerd waar kinderen bij zijn en niet achter gesloten deuren. Hierdoor leren ze ongemerkt ook al met meer inhoud te communiceren. Een pittig gesprek aangaan of zeggen wat je ergens van vindt, dat is voor hen normaal, want dat zien ze ons grote mensen immers ook vaak doen.

De invloed van de digitale wereld

Daarnaast is social media en het internetplatform een sterkte voedingsbron waar kinderen het voorbeeld zien dat je uiten normaal is. Sterker nog, online blaming en shaming is bij de jeugd van tegenwoordig ook bekend. Dat kan ook een verkeerd voorbeeld zijn, want zomaar alles zeggen is volgens mij ook niet oké. Er mag best nagedacht worden over de manier hoe je communiceert, ook door pubers. Dat moet ze ook worden bijgebracht. Als ouders hebben we hier een schone taak in. In de gesprekken met onze kinderen kunnen we hier mooi mee oefenen.

Hierbij enkele tips om in gedachten te houden als je puber een grote mond heeft.

lijn groen oudersenzo
Communicatie: Hoe communiceer je met een puber?

Pick your battles

Weet waar je ‘de strijd’ of ‘het gesprek’ over aangaat en waar niet. Soms moet je pubers ook maar gewoon laten en niet op alle slakken zout leggen. Als je teveel op hun lip zit en overal een probleem van maakt, dan drijf je hem of haar alleen maar verder van je af en bereik je eerder het tegenovergestelde.

Reageer niet meteen

Vanuit je emotie of vanuit een automatisme reageren is niet altijd even verstandig. Doe een stap terug, duik niet meteen in de inhoud, maar observeer eerst eens wat er feitelijk aan de hand is.

Luister ook met je lichaam

Zorg dat je in een gesprek alle aandacht voor je kind hebt, een luisterende houding met je lichaam is ook belangrijk. Leg die telefoon dus even weg, of stop met koken. Stop met wat je aan het doen was en richt je aandacht volledig op je kind als je een gesprek aan gaat.

Stel je grenzen en wees duidelijk

Wees helder in je verhaal en waar je voor staat. Duidelijkheid is fijn voor je kind. Dat is een goede basis om op verder te gaan.

Haal geen oude koeien uit de sloot

Probeer bij elk nieuw ‘ding’ ook echt alleen hierbij te blijven. Gun je kind om zijn eigen fouten te maken en haal niet het verleden er iedere keer bij. Opgroeien gaat met vallen en opstaan. Oude wonden openkrabben door missers uit het verleden op te rakelen helpt niet. Hier wordt niemand vrolijk van.

Kijk ook zelf in de spiegel

Begin vanuit een ik-boodschap als je je puber iets voor wilt leggen. Kijk ook naar je eigen aandeel en durf je kwetsbaarheid te laten zien. Zeg het ook als je zelf een keer iets niet handig aan hebt gepakt. Zo ben je een mooi voorbeeld voor je puber.

Tot slot, vat het gesprek samen en sluit het goed af, check of het ook oké is voor je puber. Dat hoeft niet perse in het moment zelf, maar kan ook voor het slapen gaan. Wat zeg nou zelf. Hoe stoer je puberkind overdag ook is, ’s avonds in bed blijft het toch altijd je kleine meiske of manneke, onschuldig en lief.

Liefs Esther

Meer informatie

Opstandige puber perikelen. Hoe vervelend kan het zijn?
Weerwoorden bij pubers, hoe ga je hier op reageren?
Een depressieve puber: Wat kun je doen?
Verboden woorden (in het bijzijn van een puber)
Een goed gesprek met je puber, hoe doe je dat?
Van jeugdpuistjes tot de eerste crush!
Mijn puber schaamt zich voor mij!
11 Aanwijzingen dat je een puber in huis hebt
Pubertijd en onzekerheid gaan hand in hand. Hoe ga je als ouder hiermee om?
Mishandeling: Angst van veel ouders
Wat als jouw kind die foute vriend is?
Piekerende puber. Wat doe je als ouder?
Heeft jouw puber een grote mond?
Het eetgedrag van pubers is soms frustrerend. Hoe ga je hier wijs mee om?
Eerste hulp bij lastige pubers
Wanneer laat je je puber los?
Kinderen en social media, vanaf welke leeftijd?
Praten met je puber – Hoe kom je tot een goed gesprek?

Bronvermelding

Tekst: Esther Mostert
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *