Het middagslaapje

Het middagslaapje

Natuurlijk komt er een tijd dat je baby zijn middagslaapje niet of nauwelijks nog nodig heeft, maar dan is hij ook wel een stukje ouder. Totdat je kindje zo’n 15 tot 18 maanden is, heeft hij nog meerdere slaapjes overdag nodig. Vanaf zo’n 15 maanden kan dit worden teruggebracht naar één middagslaapje. Tot die tijd is het goed dat hij ook overdag voldoende slaap krijgt. Gemiddeld heeft een kindje tussen zijn eerste en tweede verjaardag overdag zo’n 2,5 uur slaap nodig. Uiteraard verschilt dit per kind. Heeft je kindje hier moeite mee? Dan hebben wij wat tips!

Lekker en veilig slapen
Tips om je baby door te laten slapen

Donker

Het kan zijn dat je kindje overdag slapen – als het zo licht is – lastig vindt. Dit kun je voorkomen door hem op zijn eigen kamertje te leggen en de gordijnen dicht te doen. Op die manier heeft je kindje geen last meer van het licht.

Lekker koel

Zeker met zomerse temperaturen is het belangrijk dat je de kamer waar je kindje slaapt, zo koel mogelijk is. Ook baby’s vinden het lastig in slaap te komen als de omgeving te heet is. In onze blog ‘Hoe houd je de babykamer lekker koel?‘ geven we uitgebreide tips hoe je hier voor kunt zorgen.

Neem de tijd

Zoals je waarschijnlijk ’s avonds de tijd neemt om je kindje in slapen te laten komen, is dat overdag ook geen overbodige luxe. Neem er even de tijd voor. Ook voor deze slaapjes is het fijn dat er een bepaalde routine aan vooraf gaat. Misschien wat eten, verhaaltje, slaapliedje, slapen?

Laten slapen

Slaapt je kindje? Laat hem dan lekker doorslapen tot hij uit zichzelf wakker wordt. Pas je liever aan, aan zijn ritme. Die boodschappen kunnen ook echt wel een uur later worden gehaald. Zo lang het zijn nachtritme niet verstoord, kan hij het beste doorslapen tot hij zelf wakker wordt. Soms heeft hij gewoon wat extra slaap nodig. Een optimaal middagslaapje duurt één tot drie uur. Hoe lang dit voor jullie kindje is, bepaalt hij zelf. Het kan ook zelfs per dag verschillen.

Het middagslaapje

Wanneer geen middagslaapje meer?

Tussen de twee en drie jaar is het heel normaal dat er steeds minder middagslaapjes zullen zijn. Je zal merken dat er steeds meer slaapjes worden overgeslagen. Natuurlijk is dit per kindje verschillend. Het ene kindje heeft nou eenmaal meer behoefte aan slaap dan de ander. Blijf vooral naar je eigen kindje kijken, dan zie je vanzelf wat belangrijk voor hem is. Oververmoeide kinderen slapen ’s nachts niet beter. Bouw de slaapjes geleidelijk af door hem steeds ietsje eerder wakker te maken. Hij kan dan ‘s avonds ietsje eerder naar bed, zodat hij niet oververmoeid raakt. Je kunt er ook voor kiezen om hem de ene dag wel te laten slapen en de volgende dag niet. Je ziet vanzelf hoe dit gaat.

Liefs Marion

Meer informatie

Lekker en veilig slapen
Tips om je baby door te laten slapen
Themapagina: Slapen
Wennen aan zijn bedje, hoe doe je dat?
Co-sleeping of samen met je kindje slapen: is het veilig?
Hoe houdt je de babykamer lekker koel?
Dromen – Ontdek wat ze ons vertellen!
Je baby lekker laten doorslapen
Bed opmaken van je baby – Hoe doe je dat op een veilige manier?
Ledikant en wieg moeten veilig zijn
De routine van je baby – Hoe ziet zijn dag eruit?
Een veilige slaapomgeving voor je baby – Hoe maak je die?
Wiegendood – Wat is wiegendood en is het te voorkomen?
Vragen aan onze onrust & slaapdeskundige Stephanie Lampe

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje

Een reactie

  • Onze jexx van 6 maanden krijgen we overdag haast niet in slaap. Hij ziet er zo moe uit maar vecht tegen het in slaap komen tot krijsen aan toe. We weten niet meer wat we moeten doen. Het is zo zielig om te zien hij is zo moe. Maar het enige wat dan helpt is met hem wandelen maar dit kan helaas niet altijd. Heeft u misschien nog andere tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *