Het eerste trimester van je zwangerschap

Je bent zwanger! Hoe spannend zijn die eerste weken! Wat kun je verwachten en waar moet je op letten? Misschien wil je het al van de daken schreeuwen? Maar juist in die eerste fase van je zwangerschap kan er nog van alles mis gaan. De eerste drie maanden wordt ook wel het eerste trimester genoemd. In totaal zijn er drie.

Het eerste trimester van je zwangerschap

Eerste trimester

Het eerste trimester is de periode van week 1 tot en met week 12. Een spannende periode waarin van alles gebeurt, van een verandering in je hormoonhuishouding tot met je hoofd boven de WC omdat je zo misselijk bent. En noemde we de vermoeidheid al? Want de eerste weken kunnen behoorlijk vermoeiend zijn. Misschien zijn die eerste weken wel het meest vervelende met al die nare kwaaltjes.

Die eerste weken zijn niet alleen voor jou intensief, maar ook voor je baby, want in die eerste weken worden alle vitale organen gevormd. Van zijn hartje tot zijn hersenen en van zijn darmen tot zijn lever. Natuurlijk is het allemaal nog heel klein en moet het verder groeien en verfijnen. Maar de aanzet van deze organen gebeurt al in het eerste trimester.
Het hartje en de bloedsomloop zijn de eerste onderdelen die functioneren, al lijkt hij op dat moment nog meer op een kikkervisje dan een volwaardig mensje.

Durf te genieten!

Hoe spannend alles ook is, durf er ook gewoon van te genieten! En daarnaast moet er natuurlijk van alles geregeld worden, zoals je verzekeringsmaatschappij inlichten, op zoek gaan naar een verloskundige, je huisarts inlichten, noem maar op. Wij hebben alles zoveel mogelijk overzichtelijk voor je op een rij gezet.

Vergeet niet om nu al met een zwangerschapsdagboek te beginnen, dit is het moment. Want je vergeet het allemaal zo snel en hoe leuk is het om later alles over die periode terug te lezen. Een mooie herinnering voor jezelf of leuk voor zoon of dochter als hij volwassen is.

To do list eerste trimester!

Om niks te vergeten, hebben wij hier een korte checklist wat er de eerste weken geregeld moet worden.

01) Doe een zwangerschapstest
02) Bereken je bevallingsdatum
03) Licht je huisarts en apotheek in (zodat ze met medicatie rekening kunnen houden).
04) Als je een prenatale test wil, vraag dan je huisarts om een verwijzing.
05) Afspraak bij de tandarts? Vertel het hem ook.
06) Bel je verzekeringsmaatschappij voor de aanvraag van een kraampakket.
07) Informeer bij je favoriete kinderdagverblijf of er een wachtlijst is.
08) Ga op zoek naar een verloskundige!
09) Regel kraamzorg.
10) Geef je op voor Moeders voor Moeders.
11) Maak een afspraak voor een eerste echo.
12) Na 10 weken kun je stoppen met het slikken van foliumzuur.
13) Schrijf je in voor een zwangerschapscursus
14) Mits noodzakelijk: Regel in week 10 of 11 een dubbeltest voor de opsporing van chromosoom afwijkingen (Downsyndroom)

Het prille begin

Na de bevruchting gebeurt er een aantal uren niets, maar daarna begint de bevruchte eicel (zygote) zich te delen. Al heel snel wordt het een trosje van tientallen cellen. Na vier dagen zijn dit er meer dan honderd. Het eitje wordt nu blastocyst genoemd en lijkt op een klein besje. Dit trosje cellen wordt door trilhaartjes (ciliae) aan de binnenwand van je eileider naar de baarmoeder geduwd. Hier doet hij vijf tot zeven dagen over. Tegen het einde van deze week begint het trosje cellen zich te hechten aan de baarmoederwand (implantatie).
Ondertussen wordt je baarmoeder gereed gemaakt (onder invloed van oestrogeen en progesteron). De innesteling kan gepaard gaan met een beetje bloedverlies.

Druppeltjes bloed

Schrik er dus niet van wanneer je binnen zes tot tien dagen een paar druppeltjes bloed verliest. Mocht het meer dan een paar druppels zijn, kun je beter even contact opnemen met je verloskundige.

Meer dan een paar druppels bloed?

Als je last heb van een grotere bloeding, dan kan het ook een signaal zijn van een miskraam, zeker wanneer het gepaard gaat met buikkrampen. Als je hierover zekerheid wilt hebben, dan kun je het beste direct contact opnemen met je verloskundige. Je verloskundige zal waarschijnlijk een echo maken om te kijken of alles binnen nog goed gaat.

Ook bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan er een bloeding ontstaan. De embryo heeft zich buiten de baarmoeder genesteld en heeft dat waarschijnlijk in één van de eileiders gedaan. Gelukkig komt dit niet zo heel vaak voor. Het is echter in dat geval niet mogelijk je kindje te houden omdat dit voor jou een levensbedreigende situatie geeft.

Groei van je baby

In deze periode groeit je kindje van één bevruchte cel uit tot een minikindje van 6,5 cm in de twaalfde week! Hij kan dan zelfs al de navelstreng zachtjes pakken. Kijk per week wat je kunt verwachten in onze zwangerschapskalender.

Zwangerschapskwaaltjes

Ook in de eerste periode van je zwangerschap kun je last hebben van diverse zwangerschapskwaaltjes, zoals: gevoelige borsten, verstopping, ochtendmisselijkheid, bloedend tandvlees, et cetera. Gelukkig heeft niet iedereen hier last van. Je kunt merken dat je wat sneller moe bent en wat dieper slaapt dan normaal. Dit laatste is niet zo verwonderlijk, want jouw lichaam gaat 40% meer bloed produceren en hier moeten jouw nieren heel hard voor werken. Je tepelhof wordt groter en donkerder van kleur en misschien heb je wat last van gezwollen en/of gevoelige borsten. Ook je hart gaat in deze periode sneller kloppen (ongeveer 15 slagen per minuut).

Stemmingswisselingen

De hormonen zorgen er niet alleen voor dat je misselijk kunt zijn maar ook je stemming kan snel wisselen. Ook kunnen zij ervoor zorgen dat je misschien wat meer last krijgt van zwangerschapsacne. Gelukkig zal dit na de derde maand in veel gevallen weer zijn verdwenen.

Misselijkheid

Dit is echt zo’n zwangerschapskwaaltje tijdens de eerste weken. Als je er last van hebt, probeer dan eens een kopje (verse) gemberthee. Dit kan de misselijkheid een beetje verzachten. Zorg ook voor wat crackers op je nachtkastje om niet met een lege maag op te hoeven staan. Stop ook gerust een pakje crackers in je handtas.

Comfy is een must

Je lichaam gaat de komende tijd veranderen. Je gaat zwaarder worden en zal ongetwijfeld ook vocht gaan vasthouden. Kledingstukken die gaan knellen zijn niet fijn te dragen. Kijk daarom nu al uit naar prettig zittende beha’s en wijdere broeken of jurkjes. Er is genoeg leuks te koop wat ook nog eens lekker comfy draagt. Die strakke jeans komen over een paar maanden wel weer.

Moe

Hormonen zijn noodzakelijk maar ook een tikkie lastig. Ze kunnen je nogal moe maken. Geef er gerust aan toe, doe eens een dutje overdag, of ga er in de avond wat vroeger in en laat die boodschappen gerust thuisbezorgen. Picnic doet dat zelfs gratis voor je.

Dubbeltest – Onderzoek naar Downsyndroom

In week 10 of 11 kun je een dubbeltest uit (laten) voeren. Deze test dient voor de opsporing van chromosomale afwijking (Downsyndroom). De test wordt gedaan middels een bloedtest. Hierin wordt gekeken naar het gehalte PAPP-A en hCG. De test biedt geen diagnose, maar alleen een kansberekening. De uitslag is binnen een week bekend.

De eerste twaalf zwangerschapsweken

1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6
7 7 8 8 9 9 10 10 11 11 12 12
liefs Marion

Meer informatie

De eerste weken van de zwangerschap
Derde trimester van de zwangerschap
Tweede trimester van de zwangerschap
Voorzorgsmaatregelingen voor een gezonde zwangerschap!
Verborgen zwangerschap: Hoe kun je een zwangerschap niet opmerken?
Eerste bezoek aan een verloskundige. Wat kun je verwachten?
De eerste zwangerschapssymptomen waaraan je kunt ontdekken dat je zwanger bent
De 15 mijlpalen van je zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *