Buidelen met je baby. Waarom is dit zo belangrijk?

Buidelen met je baby - Waarom kan dit belangrijk zijn?

Aanraking is belangrijk voor een baby, maar soms is het niet mogelijk je baby te strelen of te liefkozen. Bijvoorbeeld omdat zijn huidje nog te kwetsbaar is. Vaak is het dan nog wel mogelijk om met je kindje te buidelen. Mijn eerste zoon is geboren met 28 weken, middels een spoed keizersnede. Er stonden 13 artsen klaar, toen ik de operatiekamer werd opgereden. Een aantal hiervan bekommerden zich gelijk na de ingreep om Nick, mijn prachtige premature zoontje. Niks even vasthouden, mijn lieve kleine Nick werd gestabiliseerd en met toeters en bellen naar een ander ziekenhuis gebracht. Een ziekenhuis met een afdeling neonatologie.

Tegen zijn moeder aan…

Niks even mijn kindje vasthouden, ontdekken, bekijken, tegen mij aanhouden. Ik kreeg een polaroidfoto. Daar moest ik het mee doen en mijn kindje ook. Het bijzondere en belangrijke eerst moment samen, de veiligheid om tegen zijn moeder aan te liggen, was mijn zoontje niet gegeven, terwijl die behoefte waarschijnlijk enorm groot was. Van het ene op het andere moment werd hij weggerukt uit de veiligheid van mijn buik. Zo de couveuse in om met onbekenden mee te worden genomen naar een andere, kille plek. Van die gedachten kan ik soms nog steeds – inmiddels 19 jaar later – een beetje verdrietig worden. Wat moet dit traumatisch voor hem zijn geweest. Het moment om elkaar echt te ontdekken, te knuffelen en naar elkaar te kijken, heeft er nooit meer mogen zijn…

Belangrijke momenten

Het eerste contact tussen ouder en kind, zijn belangrijke momenten. Voor veel te vroeggeboren baby’s is dit moment er niet. Zij worden direct na de geboorte weggebracht naar de afdeling neonatologie. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, want wanneer het enigszins mogelijk is, zal dit moment zeker niet worden overgeslagen. Maar wat ik al zeg, het zijn uitzonderingen.

Deze fysieke vorm van kennismaking is echter een zeer belangrijk moment. Het ontbreken van dit contact kan zelfs leiden tot emotionele problemen bij de ouders, maar voor de baby is het net zo goed moeilijk. Zo’n lawaaierige en felverlichte couveuse, is natuurlijk niks vergeleken bij de warme huid van je moeder. De vertrouwde lucht, het vertrouwde geluid van de stem van je ouders.

lijn groen oudersenzo
Buidelen met je baby. Waarom is dit zo belangrijk?

Traumatische ervaring

Ook voor het kindje is dit een traumatische ervaring. Het ene moment zit je nog warm, veilig en vertrouwd in de baarmoeder van je moeder, het volgende moment lig je helemaal alleen in een felverlichte omgeving met niks bekends om je heen.
Het kan vaak niet anders omdat je kindje deze zorg heel hard nodig heeft. Misschien moet hij worden geholpen bij de ademhaling of op meerdere gebieden, maar dat neemt niet weg dat het een koud en kil begin is van zijn leven.

Buidelen bij de couveuse

Als het enigszins mogelijk is, krijgen ouders de kans om hun kindje zoveel mogelijk zelf te verzorgen. Bij deze verzorging zijn buidelen, ook wel kangoeroeën of kangoeroe care genoemd, belangrijke momenten. De naam geeft al wat prijs van de handeling. Bij het buidelen wordt je baby op de blote borst gelegd van vader of moeder. Belangrijk is hier de huid op huidcontact. Je kindje draagt vaak alleen maar een luiertje.
Beiden worden toegedekt met een deken. Door de lichaamstemperatuur van de vader of moeder, is er geen risico op afkoeling.

Wanneer mag het?

Natuurlijk is het een vereiste dat je kindje stabiel is. Dit houdt in dat hij een behoorlijke ademhaling en hartslag moet hebben. Als dit nog niet het geval is, is buidelen helaas niet mogelijk.
De baby moet het buidelen of kangoeroeën natuurlijk kunnen verdragen. Sommige kindjes reageren hier afwijzend op. Als dat het geval is, gun ze dan de tijd hieraan te wennen. Vaak komt het vanzelf wel.

Hoe lang?

Natuurlijk is alles afhankelijk van je kindje, maar als het kan, wordt er minimaal een uur per keer gebuideld. Hoe lang het uiteindelijk gaat duren hangt van de baby af, maar natuurlijk ook van de ouder. Vaak zijn baby’s heel alert als ze op de blote borst van hun vader of moeder liggen, om na een poosje heerlijk ontspannen in slaap te vallen.

De voordelen van buidelen

Afgezien van de mooie momenten samen, is buidelen vooral bevorderlijk voor zijn ontwikkeling. Het lijkt erop dat de ademhaling van baby’s die vaak worden gebuideld, zich sneller ontwikkelt. De stem, de warmte en de bewegingen van de ouder, stimuleren de ademhaling en lijken ademstilstanden te kunnen voorkomen.
Kangoeroeën of buidelen helpt je kindje zijn lichaamstemperatuur te reguleren. Vaak ademen baby’s rustiger wanneer ze bij je liggen en is de hartslag stabieler.

Oogcontact

Je kindje krijgt tijdens het buidelen ook de kans om oogcontact te maken. Zijn handjes kunnen je aanraken en hij ruikt je overheerlijke lichaamsgeur. En als er toevallig een druppel melk uit je tepel loopt, kan hij die zelfs proeven. Als hij zo lekker bij je ligt, kan hij worden geknuffeld en geaaid. Hem strelen kan echter pas als zijn huidje minder kwetsbaar is. Als je kindje erg te vroeg is geboren, dan kun je wel je hand op hem neerleggen, maar nog niet strelen.

Door zo dicht bij je te liggen wordt zijn natuurlijke gedrag gestimuleerd. Hij ruikt je melk en gaat misschien uit zichzelf op zoek naar je tepel. Vaak komt de borstvoeding ook makkelijker tot stand en hebben baby’s die vaak gebuideld worden, minder vaak bijvoeding nodig.

Buidelen ook voor jou belangrijk

Buidelen is niet alleen voor je kindje belangrijk, maar ook voor jou. Je kunt heerlijk je kindje tegen je aan voelen, hem bekijken, aan hem snuffelen en kleine, zachte kusjes geven. Vaak hebben buidelende moeders minder last van stuwing en voelen ze zich minder angstig, de eerste dagen na de bevalling.

Buidelshirts

Er zijn speciale buidelshirts te koop, maar ook zonder deze speciale shirts kun je prima buidelen. Bijvoorbeeld met een draagdoek. Zeker een rekbare doek is erg fijn.

liefs Marion

Meer informatie

Schuldgevoel en andere emoties als je kindje in de couveuse moet
Veilig dragen met een draagconsulent
Buidelen of kangoeroeën. Waar is dat goed voor?
Wanneer vroeggeboorte je treft en je baby in de couveuse moet
Blijf intiem met een draagdoek of draagzak baby

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *