Help een wratje! Wat kan je doen?

Help een wratje! Wat kan je doen?

Een wratje is een goedaardige gezwelletje van de huid. Meestal veroorzaakt door een virus.
Doordat het immuunsysteem van kinderen nog in ontwikkeling is, zijn kinderen vatbaarder voor wratjes. Maar liefst 1 op de 3 kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar, heeft wratjes. Hij kan het ‘wrattenvirus’ (Humaan Papillomavirus) oplopen door zijn contact met andere kinderen, in zwembaden en gymzalen of wanneer hij met speelgoed van een ander speelt. Het is dus super besmettelijk. Op zich hoef je niet te schrikken, want de meeste wratjes verdwijnen binnen twee jaar, gewoon weer vanzelf.

Hoe ontstaat een wratje?

De meeste wratten ontstaan door een infectie van de huid. Het virus zorgt er voor dat de huidcellen sneller gaan delen en een dikkere hoornlaag gaat vormen. Er kan enkele maanden zitten tussen besmetting en het ontstaan van de wratten. Waterwratjes en genitale wratten worden veroorzaakt door een ander virus. Waterwratjes worden overgedragen door aanraken van de huid van iemand met waterwratjes, of door het spelen met hetzelfde speelgoed. Genitale wratten worden overgedragen via seksueel contact. De oorzaak van ouderdomswratten is niet bekend.

Waterwratten bij kinderen

Verschillende wratten

Er zijn verschillende soorten wratjes:

de gewone wrat (verruca vulgaris)
de ouderdomswrat (verruca seborrhica/verruca senilis)
de voetwrat (verruca plantaris)
de platte wrat (verruca plana)
de steelwratjes (verruca filiformis)
de waterwratjes (mollusca contagiosa)
de genitale (op de geslachtsorganen) wrat (condylomata acuminata)

Help een wratje! Wat kan je doen?

Voorkomen van wratjes

1) Probeer direct contact met andere wratjes te vermijden.
2) Voorkom infectie van een wratje door een pleister er overheen te plakken. Zo kan je kindje het niet open krabben.
3) Droog handen en voetje goed af, ook tussen de vingers en tenen. Gebruik hiervoor altijd je eigen handdoek en leen deze niet van een ander. Laat je kindje slippers dragen in kleedkamers en zwembaden.
4) Wratjes in het gezin? Was je handdoeken dan op een hoge temperatuur en laat hem/haar douchen met slippers (om besmetting van andere gezinsleden te voorkomen). Maak de vloer van de douche na gebruik schoon en droog.

Verhelpen van wratjes

Wratjes kunnen vervelend zijn, ook al verdwijnen ze vanzelf na zo’n twee jaar. Kinderen kunnen zich er voor schamen en de wratjes kunnen ook jeuken of pijnlijk zijn. Ook kan er een infectie van de huid ontstaan op de plaats van het wratje.
Als je er iets aan wilt doen, kan je bij de drogist verschillende producten hiervoor vinden. Kies voor een milde en pijnloze behandeling. De huid van je kindje is teer en minder weerbaar. Wanneer dit niet het gewenste resultaat oplevert, maak dan een afspraak bij de huisarts. Hij kan de wratjes ook verwijderen.

Liefs Marion

Extra informatie

Waterwratten bij kinderen
De gezondheid van je peuter
op 10 kinderkwaaltjes

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *