Goed dragen door een draagconsulent

Goed dragen door een draagconsulent

Voor het comfortabel dragen van je baby in een draagdoek, zou je een draagconsulent kunnen raadplegen.
Als ouder draag je wat af. Het is zo vanzelfsprekend. De eerste momenten, trots met je kind in je arm, om het aan de grootouders te tonen, en bij het voeden. Je kind optillen en bij je dragen om het te troosten en het de wereld om hem heen te laten zien. Het de trap op en af dragen, de auto in en uit. Je dreumes meenemen op je arm of schouders naar vrienden in de buurt, of bij een snelle boodschap.

Handige tips om je baby te troosten

Dragen is fijn en praktisch. Ook met dreumesen en peuters. Maar soms lukt het niet meer. Omdat het pijn gaat doen, zelfs al gebruik je een speciale kinderdrager. Ligt het aan jou, aan de kinderdrager? Tijd om een draagconsulent in te schakelen als je pijnloos wilt blijven dragen!

Een draagconsulent, wat is dat?

draagconsulent

Een draagconsulent weet erg veel van kinderdragen, de dragers en doeken waarin dat kan en de wijze waarop dat kan. Je kunt een draagconsulent dan ook van alles vragen over dragen in verschillende situaties.

De draagconsulent kan je niet alleen vertellen over draagtechnieken maar ook over de band tussen ouder en kind en over ergonomisch prettig dragen. Daarom kan een draagconsulent je niet alleen helpen bij het tot in de puntjes leren knopen van een draagdoek, maar ook in situaties waarin dragen niet vanzelf lukt of waarin de warmte en veilige nabijheid van het dragen een positieve bijdrage kan leveren.

Bijvoorbeeld bij borstvoedingsproblemen of bij hechtingsproblemen. In Nederland is draagconsulent een vrij nieuw beroep.

Borstvoeding en flesvoeding

Goed dragen door een draagconsulent

Wat gebeurt er tijdens een draagconsult?

Een draagconsult duurt meestal anderhalf uur, en daarin leer je tenminste een draagtechniek goed te beheersen. Voorafgaand aan het consult probeer je met de draagconsulent je vraag helder te krijgen, indien nodig. Tijdens het consult zal de draagconsulent je de techniek aanleren die bij je wensen past. Dat aanleren gaat stap voor stap. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een draagpop zodat je je rustig op de techniek kunt richten. Als je het gevoel hebt dat het kan stap je over naar het dragen van je kind. Natuurlijk gebeurt dat alleen als het kind daar voor in de stemming is. Dragen moet allereerst een prettige ervaring zijn. De draagconsulent heeft draagpoppen en doeken beschikbaar.

Hoop tips

De draagconsulent geeft je tijdens het consult een hoop tips waar je ook bij andere draagtechnieken iets aan kunt hebben. Samen met jou gaat ze op zoek naar kleine alternatieven om het dragen nog net wat comfortabeler te maken. Ook is het mogelijk om nog wat andere dragers of doeken uit te proberen.
Je kunt ook een draagconsult volgen als er sprake is een bijzondere hindernis, zoals een handicap of een hulpmiddel waar rekening mee gehouden moet worden tijdens het dragen. Dan zal de draagconsulent van te voren extra tijd stoppen in het vinden van de beste drager en draagmethode voor jouw speciale situatie. Afhankelijk van de hindernis kan het consult langer duren dan gebruikelijk of in meerdere sessies worden opgedeeld.
Een goed opgeleide draagconsulent let niet alleen op techniek, maar ook op ergonomische en kinesthetische aspecten.

Wat kost het?

De vraagprijzen voor een-op-een draagconsulten lopen uiteen van 15 euro tot 50 euro. Dat komt doordat nog niet iedere draagconsulent een opleiding heeft gevolgd en vakmatig bezig is. Een draagconsulent kan zelf het tarief vaststellen.
Als een draagconsulent naar je toe moet reizen kunnen er ook nog reiskosten bij komen. Er kan korting gegeven worden voor een twee-op-een consult, als bijvoorbeeld ouders samen willen leren dragen. Bij sommige draagconsulenten is het ook mogelijk om draagdoeken en dragers te kopen. Een draagconsult wordt (nog) niet vergoed door de zorgverzekeraars.

Opleiding en bijscholing?

Omdat er in Nederland nog geen opleiding tot draagconsulent is hebben opgeleide draagconsulenten zich laten opleiden bij een draagschool in Duitsland. De meesten hebben gekozen voor de Trageschule Dresden die hun cursusblokken ook in Nederland geven.
Bij de Trageschulen is er meestal sprake van een opleiding in drie delen met stijgend niveau, basis – gevorderd – gecertificeerd. In de cursusblokken worden techniek en theorie behandeld. Daarnaast is er een behoorlijke hoeveelheid huiswerk die gedaan moet worden voor je verder kunt. Je hebt praktijkervaring als consulent nodig om het huiswerk te kunnen maken.
Voor bijscholing heeft Trageschule Dresden eens in de drie jaar de Dresdener TrageTagen, met veel sprekers en workshops. Die moet je volgen om je certificaat te onderhouden. Daarnaast wordt van de consulenten verwacht dat ze zelf hun vakkennis op peil houden en uitbreiden.
Opgeleide draagconsulenten van verschillende Trageschulen hebben zich in Nederland verenigd in de Vereninging van Draagdoekconsulenten.

Veilig dragen, met je verstand

Hoe zit dat nou precies met dragen en veiligheid? Veilig dragen heeft te maken met het materiaal waaruit je draagding gemaakt is, met de houding waarin het kind gedragen wordt, met de mogelijkheid tot contact met je kind en met je eigen gezond verstand.

Veiligheid in en rond je huis

Hoe draag je dan zeker veilig in een doek of drager

De Vereniging van Draagdoekconsulenten (VDC) heeft er een aantal tips voor. De VDC adviseert:

  • Draag je kindje rechtop en niet in de wiegehouding (liggend). De VDC raadt dit expliciet af vanwege verstikkingsgevaar. Daarnaast is het voor de heupjes absoluut geen ideale houding;
  • Goed aangespannen en niet te laag dragen, op de ideale hoogte kun je je kind een kusje op het hoofd geven. Als je je kindje moet ondersteunen met je
  • handen dan zit de doek (of drager) niet goed;
  • Houd te allen tijde zicht op je kindje! Bedek het niet volledig met de doek;
  • Houd tussen de kin en de borst van het kind een ruimte aan van ongeveer twee vingers;

Ga niet borstvoeden in de wiegehouding in de doek. Voor borstvoeden moet je de tijd en de rust nemen. Er moet (oog-)contact zijn. Dat gaat niet als je kindje in de draagdoek ligt. Doordat je visueel geen zicht hebt op de baby, is zeker in het geval van jonge kindjes verstikking een GROOT gevaar. De stand van het strottenhoofd gecombineerd met de slikbeweging vormen een risico.

Bij twijfel: checken!

Weet je niet zeker of je een veilige drager hebt? Neem dan contact op met één van de VDC consulenten bij jou in de buurt. Zij adviseren graag over hoe ergonomisch en veilig te dragen.

Interessante links

Borstvoeding en draagdoeken
Vereniging van Draagdoekconsulenten
De site van de Vereniging van Draagdoekconsulenten geeft informatie en adressen van opgeleide draagconsulenten in Nederland en België. Het artikel op borstvoeding.com noemt verschillende types doeken en dragers en legt uit waarom dragen zo goed is voor je kind (ook interessant als je geen borstvoeding geeft).

Liefs Marion

Meer informatie

Rust Regelmaat Reinheid – De drie R’s werken nog steeds
Lekker en veilig slapen door je baby
Troosttips voor je baby
Huilbaby – Hoe ga je hiermee om? Wat kun je er aan doen?
Veiligheid in en rond je huis

Bronvermelding

Tekst: Jessica Hummel
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *