Genoeg slaap noodzakelijk voor sociale ontwikkeling baby

Lekker en veilig slapen door je baby

Voldoende slaap is belangrijk voor de sociale en emotionele ontwikkeling van een baby, zo blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. Uit onderzoek blijkt echter dat tweederde van de ouders voldoende slaap niet ziet als één van de belangrijkste voorwaarden voor een goede sociale en emotionele ontwikkeling.

10% van de Nederlandse baby’s tussen de 6 maanden en 2 jaar slaapt per nacht niet langer dan 5 uur door, terwijl het optimaal aantal slaapuren in deze leeftijd tussen de 11 en 12 uur ligt.
 

Lekker slapen is goud waard

“Tijdens de slaap verwerkt een baby de indrukken van de dag. Door voldoende slaap kan een baby prikkels verwerken, lekker eten en tevreden spelen. De interactie met zijn vader en moeder komt goed op gang en de band met hen wordt versterkt. Daarom is het belangrijk dat een baby zowel overdag als ’s nachts voldoende slaapt,” zegt Monique L’Hoir, onderzoeker op het gebied van slaap en de ontwikkeling van baby’s. Het onderzoek van Pampers wijst uit dat baby’s tot 6 maanden meestal wakker worden omdat ze honger hebben (69%) of door een natte luier (20%). Oudere baby’s worden veelal gewekt door doorkomende tandjes (19%) of een nare droom (38%).

Baby’s kunnen tussendoor wel even wakker worden, maar onder gunstige omstandigheden vallen ze vanzelf weer in slaap.

LeeftijdOptimaal aantaal uren ononderbroken slaap per nacht
0 – 3 maanden2,5 oplopend naar 5 uur
3 – 6 maanden5 oplopend naar 11 uur
6 – 12 maanden11 tot 12 uur
> 12 maanden11 tot 12 uur
lijn groen oudersenzo
Genoeg slaap noodzakelijk voor je Baby

Makkelijk vriendjes maken

Er is een verband tussen slaapproblemen bij kinderen en de sociale en emotionele ontwikkeling op lange termijn. Monique L’Hoir: “Iedere ouder hoopt dat zijn kind niet angstig of agressief wordt en gemakkelijk vriendjes maakt. Voor die ontwikkeling heeft een kind voldoende nachtrust nodig.” Ook blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat kinderen met een tekort aan slaap vaak hyperactief, impulsief en agressief gedrag vertonen. Uit het onderzoek van Pampers blijkt dat ook ouders een verband zien tussen een goede nachtrust en het gedrag van hun kind: het huilt minder (63%) en heeft meer zin om te spelen (57%). Bijna alle ouders van baby’s die 5 uur of langer doorslapen zien hun kind ’s ochtends lachend wakker worden (91%).

liefs Marion

Meer informatie

Goede slaaptips voor je baby
Zo slaapt je baby zo lang mogelijk door!
Wat zijn normale bedtijden op verschillende leeftijden?
De liefste en leukste slaapliedjes
Lekker en veilig slapen door je baby

Bronvermelding

Tekst: Pampers
Stockfoto: 123rf.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.