Welke geboortevlekken zijn er?

Welke geboortevlekken zijn er?

Niet iedere baby kom als een klein, gaaf, egaal gekleurd mensje op de wereld. Sommige baby’s, zeg maar gerust meer dan de helft van de baby’s, hebben wat rode of bruine vlekken. Sommige geboortevlekken zijn direct al aanwezig en andere verschijn in de dagen kort na de geboorte.

Onschuldig

Je hebt geboortevlekken in allerlei soorten en maten: grote, platte, dikke, felgekleurd of juist een beetje vaag. De meeste zijn onschuldig en zijn goedaardige huidaandoeningen, maar geboortevlekken horen niet te bloeden of te ontsteken. Mocht je toch twijfelen over de plekjes, laat er dan een huisarts naar kijken of bespreek het op het consultatiebureau.

Pigmentvlek

Niet schrikken dus als je baby na zijn geboorte ergens een vlekje heeft, de meeste zijn gelukkig volkomen onschuldig. Neem bijvoorbeeld de pigmentvlek. Een pligmentvlek is een plek op het lichaam waar de huid wat lichter is dan op andere plekken. Eigenlijk betekent dit alleen maar dat op die plek minder pigment zit dan op andere plekken. Het kan geen kwaad, het is alleen vervelend als hij precies op een opvallende plek zit, zoals bijvoorbeeld in het gezicht.
Er bestaan behandelingen die de zichtbaarheid van een pigmentvlek verminderen of zelfs helemaal laten verdwijnen.

Minder goedaardige geboortevlekken

De meeste geboortevlekken zijn goedaardig. Vaak ontstaan deze als er een teveel is aan bepaalde structuren van de huid, zoals bloedvaten, pigmentcellen, talgklieren of haarzakjes.

lijn groen oudersenzo
Welke geboortevlekken zijn er?

Oorzaak niet bekend

De oorzaak van de goedaardige geboortevlekken is niet bekend. Soms lijken ze erfelijk te zijn en komen ze bij meerdere leden van één familie voor. Maar je kunt ze ook net zo goed krijgen, zonder dat erfelijkheid een rol speelt.

Meest voorkomend

De zes meest voorkomende geboortevlekken zijn de:

ooievaarsbeet
wijnvlek 
aardbeienvlek
archipelvlek (mongolenvlek)
café-au-Laitvlekken
aangeboren moedervlek

Je kunt de geboortevlekken op kleur indelen:

Rood

De ooievaarsbeet, aardbeienvlek en de wijnvlek.

Bruin

De archipelvlek of mongolenvlek, café-au-lait-vlek en de (aangeboren) moedervlek.

Ooievaarsbeet

De meest voorkomende rode geboortevlek is de ooievaarsbeet. De Latijnse benaming voor de ooievaarsbeet is de ‘naevus van unna’ (‘waar de ooievaar het kind heeft vastgehouden bij het brengen’). Dit is een lichtroze of koraalrode vlek die bij heel veel pasgeboren baby’s voorkomt, baby’s kunnen er zelfs meerdere hebben. Meestal zitten ze op de oogleden of op het voorhoofd tussen de wenkbrauwen of achter in de nek.

Wijnvlek

Een wijnvlek of naevus flammeus komt wat minder vaak voor dan de ooievaarsbeet. De kleur van een wijnvlek is veel dieper rood dan de ooievaarsbeet. Bij kinderen met een donkere huid kunnen ze zelfs zwart lijken.

Aardbeienvlek

De aardbeihemangioom of aardbeienvlek ontwikkelt zich bij 8 tot 10 procent van de kinderen. De vlek is helderrood, duidelijke lijnen en is verdikt en verschijnt, net als de ooievaarsbeet, de eerste dagen na de geboorte. Hij varieert sterk in formaat. De aardbeihemangioom kan de grootte hebben van een pukkeltje tot een plek van wel zo’n 8 centimeter doorsnede.

Archipelvlekken of Mongolenvlekken

De archhipelvlek of mongolenvlek zijn blauw/zwart van kleur. Het lijken gewone blauwe vlekken maar dat zijn het niet. Doorgaans vind je ze onder op de rug, stuit of op de billen. Ze kunnen ook bovenaan de rug en schouder zitten, maar dat komt minder vaak voor.

Café-au-laitvlekken

Deze vlak dankt zijn naam aan de kleur van de vlekken. Deze kunnen namelijk in kleur variëren van roomkleurig beige tot donkerbruin.
Deze vlekken ontstaan bij de geboorte maar zijn vaak pas zichtbaar rond de tweede levensjaar. Eigenlijk zijn het kleine pigmentfoutjes van de huid en meestal onschuldig. De vlekken verdwijnen niet uit zichzelf.

Aangeboren moedervlek

Bijna iedereen kent deze wel, de moedervlek of naevus naevocellularis. De kleur kan variëren van lichtbruin tot zelfs bijna zwart. Een moedervlek blijft doorgaans klein, maar sommige moedervlekken hebben de neiging met een kindje mee te groeien. Dit komt echter maar bij 1% van de kinderen voor. Moedervlekken kunnen op zich geen kwaad maar verdwijnen niet vanzelf.

liefs Marion

Meer informatie

Zijn aangeboren moedervlekken onschuldige geboortevlekken?
De wijnvlek of naevus flammeus, een geboortevlek
Ooievaarsbeet of ooievaarsvlek
Café-au-lait vlekken
Aardbeienvlek of hemangioom
Archipelvlek of mongolenvlek
Huiduitslag bij je baby – Check de rode vlekkenwijzer

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *