Geboortevlekken – Welke zijn er?

Geboortevlekken - Welke zijn er?

Niet iedere baby kom als een klein, gaaf, roze mensje op de wereld. Sommige baby’s, zeg maar gerust de helft van de baby’s, hebben wat rode of bruine vlekken. Je hebt geboortevlekken in allerlei soorten en maten: grote, platte, dikke, felgekleurd of juist een beetje vaag.

Pigmentvlek

Niet schrikken dus als je baby na zijn geboorte ergens een vlekje heeft, de meeste zijn gelukkig volkomen onschuldig. Neem bijvoorbeeld de pigmentvlek. Een pligmentvlek is een plek op het lichaam waar de huid wat lichter is dan op andere plekken. Eigenlijk betekent dit alleen maar dat op die plek minder pigment zit dan op andere plekken. Het kan geen kwaad, het is alleen vervelend als hij precies op een opvallende plek zit, zoals bijvoorbeeld in het gezicht.
Er bestaan behandelingen die de zichtbaarheid van een pigmentvlek verminderen of zelfs helemaal laten verdwijnen.

De huid van je baby – Hoe verzorg je hem?

Minder goedaardige geboortevlekken

De meeste geboortevlekken zijn goedaardig. Vaak ontstaan deze als er een teveel is aan bepaalde structuren van de huid, zoals bloedvaten, pigmentcellen, talgklieren of haarzakjes.

Oorzaak niet bekend

De oorzaak van de goedaardige geboortevlekken is niet bekend. Soms lijken ze erfelijk te zijn en komen ze bij meerdere leden van één familie voor. Maar je kunt ze ook net zo goed krijgen, zonder dat erfelijkheid een rol speelt.

lijn donker geel oudersenzo
Geboortevlekken - Welke zijn er?
lijn donker geel oudersenzo

Meest voorkomend

De meest voorkomende geboortevlekken zijn ooievaarsbeet, aardbeienvlek, wijnvlek en archipelvlek (mongolenvlek). Je kunt de geboortevlekken op kleur indelen:

Rood

De ooievaarsbeet, aardbeienvlek (aardbeihemangioom en caverneus hemangioom) en de wijnvlek.

Bruin

De archipelvlek of mongolenvlek, café-au-lait-vlek en de moedervlek.

Ooievaarsbeet

De meest voorkomende rode geboortevlek is de ooievaarsbeet. De Latijnse benaming voor de ooievaarsbeet is de ‘naevus van unna’ (‘waar de ooievaar het kind heeft vastgehouden bij het brengen’). Dit is een lichtroze of koraalrode vlek die bij heel veel pasgeboren baby’s voorkomt, baby’s kunnen er zelfs meerdere hebben. Meestal zitten ze op de oogleden of op het voorhoofd tussen de wenkbrauwen of achter in de nek.
Lees verder…

lijn donker geel oudersenzo
Geboortevlek - Wijnvlek
lijn donker geel oudersenzo

Wijnvlek

Een wijnvlek of naevus flammeus komt wat minder vaak voor dan de ooievaarsbeet. De kleur van een wijnvlek is veel dieper rood dan de ooievaarsbeet. Bij kinderen met een donkere huid kunnen ze zelfs zwart lijken.
Lees verder…

Aardbeihemangioom

De aardbeihemangioom of aardbeienvlek ontwikkelt zich bij 8 tot 10 procent van de kinderen. De vlek is helderrood, duidelijke lijnen en is verdikt en verschijnt, net als de ooievaarsbeet, de eerste dagen na de geboorte. Hij varieert sterk in formaat. De aardbeihemangioom kan de grootte hebben van een pukkeltje tot een plek van wel zo’n 8 centimeter doorsnede.
Lees verder…

Archipelvlekken of Mongolenvlekken

De archhipelvlek of mongolenvlek zijn blauw/zwart van kleur. Het lijken gewone blauwe vlekken maar dat zijn het niet. Doorgaans vind je ze onder op de rug, stuit of op de billen. Ze kunnen ook bovenaan de rug en schouder zitten, maar dat komt minder vaak voor.
Lees verder…

lijn donker geel oudersenzo
Geboortevlek - Café-au-laitvlekken
lijn donker geel oudersenzo

Café-au-laitvlekken

Deze vlak dankt zijn naam aan de kleur van de vlekken. Deze kunnen namelijk in kleur variëren van roomkleurig beige tot donkerbruin.
Deze vlekken ontstaan bij de geboorte maar zijn vaak pas zichtbaar rond de tweede levensjaar. Eigenlijk zijn het kleine pigmentfoutjes van de huid en meestal onschuldig. De vlekken verdwijnen niet uit zichzelf.
Lees verder…

Aangeboren moedervlek

Bijna iedereen kent deze wel, de moedervlek of naevus naevocellularis. De kleur kan variëren van lichtbruin tot zelfs bijna zwart. Een moedervlek blijft doorgaans klein, maar sommige moedervlekken hebben de neiging met een kindje mee te groeien. Dit komt echter maar bij 1% van de kinderen voor. Moedervlekken kunnen op zich geen kwaad maar verdwijnen niet vanzelf.
Lees verder…

Liefs Marion

Extra informatie

De huid van je baby – Hoe verzorg je hem?
Ooievaarsbeet- geboortevlek
De Wijnvlek – geboortevlek
Aardbeihemangioom – geboortevlek
Archipelvlek of Mongolenvlek – geboortevlek
Café-au-laitvlek – geboortevlek
Aangeboren moedervlek – Geboortevlek
Huiduitslag – Check de rode vlekkenwijzer

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *