Geboortevlek – Café-au-laitvlekken

Geboortevlek - Café-au-laitvlekken

De café-au-laitvlekken danken hun naam aan de kleur van deze vlekken. Ze kunnen namelijk in kleur variëren van roomkleurig beige tot donkerbruin. Café-au-lait-vlekken worden veroorzaakt door een toename van pigment in de huidlaag. De vlekken zijn niet dikker dan de normale huid. Vaak zijn ze rond of ovaal en hebben ze een duidelijke grens. De grootte varieert van 0.2 tot 4 centimeter. Deze kunnen uitgroeien tot 1,5 tot 30 centimeter bij ouderen kinderen of volwassene.

Later zichtbaar

Café-au-laitvlekken ontstaan bij de geboorte maar zijn vaak pas zichtbaar rond de tweede levensjaar. Eigenlijk zijn het kleine pigmentfoutjes van de huid en meestal onschuldig. De vlekken verdwijnen niet uit zichzelf.

Niet kwaadaardig

De vlekken zijn niet kwaadaardig en worden dit ook niet. Wel kunnen meerdere café-au-lait-vlekken een aanwijzing zijn voor andere aandoeningen. Bijvoorbeeld de ziekte van Bourneville of neurofibromatose. Als je kindje dus meerdere vlekken heeft, is het raadzaam contact op te nemen met (huis)arts. Hij kan je kindje verder (laten) onderzoeken.

lijn donker geel oudersenzo
Geboortevlek - Café-au-laitvlekken
lijn donker geel oudersenzo

Behandeling

Echte noodzaak om deze vlekken te behandelen is er niet. Wil je dit uit cosmetisch toch oogpunt doen, dan is dit mogelijk. Een goede reden zou kunnen zijn dat de vlek in het gezicht zit. De vlekken kunnen worden behandeld met lasertherapie. Overigens geven deze behandelingen wisselende resultaten.

Liefs Marion

Extra informatie

Geboortevlekken – Welke zijn er?
Ooievaarsbeet- geboortevlek
De Wijnvlek – geboortevlek
Aardbeihemangioom – geboortevlek
Archipelvlekken of Mongolenvlekken – geboortevlekken
Aangeboren moedervlek – Geboortevlek

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
www.huidhuis.nl
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *