Geboortevlek – Archipelvlekken of Mongolenvlekken

Mongolenvlekken of Archipelvlekken

De archhipelvlek of mongolenvlek zijn blauw/zwart van kleur. Het lijken gewone blauwe vlekken maar dat zijn het niet. Doorgaans vind je ze onder op de rug, stuit of op de billen. Ze kunnen ook bovenaan de rug en schouder zitten, maar dat komt minder vaak voor.

Negroïde baby’s

Vooral bij negroïde baby’s komen de vlekken erg vaak voor, zelfs in 98,8% van alle baby’s. Bij Aziatische baby’s iets minder vaak (81%) en bij Latijns-Amerikaanse baby’s 70%. Bij blanke kinderen komen deze vlekken maar heel weinig voor.

Hoe zien ze eruit?

Deze plekken variëren in grootte van enkele centimeters tot wel 20 centimeter! Het is een blauwzwarte, grijsgrauwe of soms donkerbruine vlek met golvende grenzen en een onregelmatige vorm.
De grootste vlek zit meestal boven de billen. De afmetingen variëren van 1 centimeter tot wel 30 centimeter of groter.

Donkerder

In het eerste levensjaar worden de plekken als regel donkerder van kleur. In de jaren daarna worden de plekken juist lichter en op het eind van de kleuterleeftijd zullen de meeste mongolenvlekken of archipelvlekken verdwenen zijn. Hoe kleiner de vlek, hoe groter de kans dat hij uiteindelijk zal verdwijnen. De vlekken verdwijnen vanzelf na 3 tot 5 jaar of vervagen aanzienlijk tegen de puberteit.

lijn donker geel oudersenzo
Mongolenvlekken of Archipelvlekken
lijn donker geel oudersenzo

Kindermishandeling

Een archipelvlek kan na de geboorte nog weleens aangezien worden voor een blauwe plek als gevolg van een geboortetrauma of wordt ten onrechte aangezien als sporen van kindermishandeling.

Mongolenvlek

Archipelvlekken werden vroeger mongolenvlekken genoemd, naar het Engelse Mongolian spot. De term “Mongolenvlek” suggereert ten onrechte een associatie met het syndroom van Down. Door de blauwachtige kleur van de vlek werd vroeger de spottende naam blauwe in Nederland vaak gebruikt voor mensen van Indonesische afkomst. Misvattingen over de archipelvlek bestaan overigens al eeuwenlang: Hippocrates, de grondlegger van de geneeskunde, meende dat de plekken ontstonden tijdens de zwangerschap als gevolg van een klap tegen de buik van de zwangere moeder.

Liefs Marion

Extra informatie

Geboortevlekken – Welke zijn er?
Ooievaarsbeet- geboortevlek
De Wijnvlek – geboortevlek
Aardbeihemangioom – geboortevlek
Café-au-laitvlek – geboortevlek
Aangeboren moedervlek – Geboortevlek

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Wikipedia
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *