Geboortevlek – Aardbeihemangioom

Geboortevlek - Aardbeihemangioom

De aardbeihemangioom of aardbeienvlek ontwikkelt zich bij 8 tot 10 procent van de kinderen. De vlek is helderrood, duidelijke lijnen en is verdikt en verschijnt, net als de ooievaarsbeet, de eerste dagen na de geboorte. Hij varieert sterk in formaat. De aardbeihemangioom kan de grootte hebben van een pukkeltje tot een plek van wel zo’n 8 centimeter doorsnede. Na het verschijnen kunnen ze ook nog wel even doorgroeien. Een aardbeienvlek kan behoorlijk opvallend zijn.

De goedaardige gezwellen, in de bovenste laag van de huid, trekken in de loop van de jaren weer langzaam weg. De rode kleur zal wat grijzer worden en 70 procent van alle aardbeihemangiomen zijn rond het zevende jaar verdwenen. Op negenjarige leeftijd is zelfs 90 procent van deze vlekken verdwenen.

Niet behandelen

Doordat ze vanzelf verdwijnen, kun je ze beter niet behandelen. Zitten ze op een nare plek, bijvoorbeeld op het ooglid zodat ze het zicht gaan belemmeren of wanneer een kindje last heeft (ontsteking, bloeding, zweren of blijft groeien) dan kan hij naar de dokter. Bij uitzondering kan hij een behandeling (laser, bevriezing, bestraling, opereren, drukbehandeling of steroïden) ondergaan.

lijn donker geel oudersenzo
Geboortevlek - Aardbeihemangioom
lijn donker geel oudersenzo

Andere namen

Aardbeienvlekken worden ook wel eens frambozenvlekken genoemd.

Caverneus hemangioom

De caverneus hemangioom is groter dan de aardbeihemangioom. Ze zijn doorgaans wat blauw van kleur en heeft minder scherpe lijnen. Ze komen minder vaak voor, maar net als de aardbeihemangioom, verdwijnt ook deze vlek in de loop van de jaren. De meeste zijn voor de tienerjaren weer verdwenen. Mocht er toch een behandeling nodig zijn, dan is deze gelijk aan de behandeling voor de aardbeihemangioom.

Liefs Marion

Extra informatie

Geboortevlekken – Welke zijn er?
Ooievaarsbeet- geboortevlek
De Wijnvlek – geboortevlek
Archipelvlek of Mongolenvlek – geboortevlek
Café-au-laitvlek – geboortevlek
Aangeboren moedervlek – Geboortevlek

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *