Geboortevlek – Aangeboren moedervlekken

Aangeboren moedervlekken

Bijna iedereen kent deze wel, de moedervlek of naevus naevocellularis. De kleur kan variëren van lichtbruin tot zelfs bijna zwart. Een moedervlek blijft doorgaans klein, maar sommige moedervlekken hebben de neiging met een kindje mee te groeien. Dit komt echter maar bij 1% van de kinderen voor. Moedervlekken kunnen op zich geen kwaad maar verdwijnen niet vanzelf. Echter wanneer een moedervlek snel gaat groeien en/of van vorm of kleur verandert, dan is het belangrijk ermee naar de (huis)arts te gaan.

Ook wordt aangeraden grote, behaarde moedervlekken operatief te verwijderen. Wanneer dit niet mogelijk is, laat dan de moedervlek regelmatig controleren.

Moedervlekken

Dit zijn eigenlijk geen geboortevlekken meer, want deze vlekken verschijnen door de loop van je leven in op je huid. Zeker mensen met een lichte huis krijgen een aantal moedervlekken. Meestal verschijnen ze pas na het vijfde jaar. Bij grote moedervlekken, onregelmatige vormen of een diversiteit aan kleuren, kun je er beter even naar laten kijken. Niet iedere moedervlek is namelijk onschuldig. Ook kunnen moedervlekken van onschuldig veranderen in een kwaadaardige. Altijd even in de gaten blijven houden dus.

Liefs Marion

Extra informatie

Geboortevlekken – Welke zijn er?
Ooievaarsbeet- geboortevlek
De Wijnvlek – geboortevlek
Aardbeihemangioom – geboortevlek
Archipelvlekken of Mongolenvlekken – geboortevlekken
Café-au-laitvlekken – geboortevlek

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Aangeboren moedervlekken
lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *