Estafette spelletjes voor buiten

buitenspelen estafette

Tegendraads

Twee gelijke teams staan ongeveer 4 meter tegenover elkaar, ieder op een lijn. Eerste speler loopt naar iemand toe van tegenpartij, onderwijl bv. over zijn buik wrijvend. Onderweg zegt hij wat hij niet doet, bv: ‘ik sla mezelf op mijn hoofd’. De volgende speler moet dan onmiddellijk reageren – terwijl hij naar de overkant loopt, slaat hij zichzelf op zijn hoofd (de tekst van de vorige speler). Onderwijl zegt hij dan bijvoorbeeld ‘ik krab mezelf aan mijn neus’. Deze nieuwe speler gaat dan al neuskrabbend naar de overkant et cetera. Iemand die een verkeerde beweging maakt, of niet direct reageert, die is af en kijkt vanaf de zijlijn mee, dit is minstens zo leuk. De overgebleven persoon heeft gewonnen.

Kletsnat!

Voor dit spel moet het lekker warm weer zijn. Verdeel de kinderen in twee teams. Beide teams krijgen een grote emmer met water, deze wordt aan de startlijn geplaatst. Aan de overkant wordt een kleine, lege emmer geplaatst. Bedoeling is dat deze kleine emmer gevuld gaat worden met water, maar dit water mag alleen worden vervoerd met een handdoek. Doop de handdoek in de grote emmer met water, sla de natte handdoek om je nek, ren naar de overkant en wring de handdoek uit in de kleine emmer. Ren snel weer terug want dan is het volgende kind uit het team aan de beurt. Het team die het eerste de kleine emmer vol heeft, is de winnaar. Wanneer je dit spel met oudere kinderen speelt, kun je in plaats van kleine emmers ook grote emmers nemen. Bij peuters duurt het vullen van een grote emmer wellicht te lang.

Kleefestafette

Verdeel de kinderen in twee teams. Het eerste kind van het team loopt naar de overkant, tikt daar een pylon aan en rent weer terug. Daar pakt hij het tweede kind bij de hand en rennen, hand in hand, weer terug naar de overkant, tikken de pylon weer aan en rennen weer terug. Dit gebeurt net zo lang totdat alle kinderen heen en weer zijn gelopen. Dit wordt dus een lange sliert! Het team dat als eerste klaar is, heeft gewonnen.

Estafette met hindernissen

Zet een spannende estafette uit. Deze kan bestaan uit:
Een paar meter hinkelen; 5x de bal laten stuiteren; 10x touwtje springen; door een hoepel door; twee rondjes rond de pylon; en terug rennen, de volgende deelnemer aantikken…
Verdeel de kinderen in twee teams van een gelijk aantal. Als één team een kind minder heeft, moet één kind twee keer de estafette lopen. Het team dat als eerste klaar is, heeft gewonnen.
Variant: Als het heel heet is, kun je tussendoor ook nog een onderdeel met water toevoegen. Gooi een bekertje water over je hoofd, drink een bekertje water leeg, et cetera.

Eierenloop

Een estafette met eieren. Verdeel de kinderen in twee teams. Het eerste kind van het team krijgt een lepel met een ei erop. Met deze lepel moeten ze een parcours lopen en weer terug naar de startlijn. Dan volgt het tweede kind, etc… Het team dat als eerste klaar is, heeft gewonnen.

Ballonnenestafette

Verdeel de kinderen in twee teams. Beide teams krijgen een ballon. Bedoeling is dat deze ballon van de startlijn naar de overkant wordt gebracht en weer terug maar… de ballon mag niet worden vastgehouden met de handen. Hij moet dus met korte tikjes van handen en voeten of andere lichaamsdelen, mee genomen worden.
Als alle kinderen uit het team weer terug zijn bij de startlijn is het spel klaar. Het team dat als eerste weer terug is, heeft gewonnen.

Ballenboel

Je hebt hiervoor veel ballen nodig. Verdeel de kindjes in twee teams. Ieder team krijgt evenveel ballen. Deze ballen worden achter een lijn gelegd. Het is de bedoeling dat alle ballen zo snel mogelijk naar de overkant worden gebracht. De kindjes van beide teams lopen om de beurt met een aantal ballen naar de eindstreep. Ze mogen zoveel ballen meenemen als ze zelf willen maar… als er onderweg een bal valt, moeten alle ballen weer terug naar de startlijn en moet hij opnieuw beginnen. Teveel ballen in één keer meenemen, is dus niet altijd een goed idee!

Bal doorgeven

De kinderen worden verdeeld in twee teams. Ze gaan achter elkaar in een rij staan. De eerste van de rij krijgt een bal. Bedoeling is, na het startsein, de bal door te geven naar het volgende kindje in de rij, om en om boven het hoofd en tussen de benen. Als het laatste kind de bal heeft, loopt hij naar voren, blijft daar staan en begint het weer opnieuw. Het spel is klaar als het eerste kind weer vooraan staat. Het team dat als eerste klaar is, heeft gewonnen.

lijn donker geel oudersenzo

Meer buitenspelletjes

buitenspelen ballonspelletjes

Ballonspelletjes
buitenspelen - balspelletjes

Balspelletjes
buitespelen zing en beweeg

Zing en beweeg
buitenspelen estafette

Estafette
buitenspelen - gooispelletjes

Gooispelletjes
buitenspelen - speurspelletjes

Speurspelletjes
buitenspelen - tikkertje

Tikkertje
buitenspelen - vermaakspelletjes

Vermaakspelletjes
buitenspelen - waterspelletjes

Waterspelletjes
   
lijn donker geel oudersenzo
Liefs Marion

Meer informatie

Het belang van buitenspelen
Binnen spelen kan ook leuk zijn!
Themapagina: Spelen en speelgoed
Leukste zomerspeelgoed
Buitenspelen in de winter: Met deze tips krijg je de kids wel naar buiten!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
www.spelenboek.nl
Leuke spelletjes voor peuters en kleuters – ISBN 9789043800761
Originele Spelletjes en ideeeën voor geslaagde kinderfeestjes – ISBN 9789024383948
200 Spelletjes voor binnen & buiten – ISBN 9789043802475
Foto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *