EHBO bij kinderen – Splinters verwijderen

EHBO bij kinderen – Splinters verwijderen

Een splinter in je vinger, is zo gebeurd. Of het nou een houtsplinter is, een glassplinter, een metaalsplinter of een doorn, het is vervelend en pijnlijk. Gelukkig zijn de meeste splinters weer eenvoudig te verwijderen. Behalve als ze wat dieper zitten, dan heeft het wat meer tijd nodig.

Verbanddoos – Wat hoort er allemaal in te zitten?
Wondverzorging, hoe verzorg je een wond?

Hoe verwijder je een splinter?

Was de plek rond de splinter met water. Laat het wondje ongeveer tien minuten weken in warm water. Als dit niet lukt, kun je er ook een stukje nat verband op leggen. Droog de plek goed af en smeer wat trekzalf op de huid.
Als je dit twee keer per dag doet, kun je na een paar dagen de splinter eenvoudig met een pincet verwijderen.

Pincet

Was je handen, voor je gaat beginnen. Niet alleen je eigen handen, om zo hygiënisch mogelijk te werken, maar ook de handjes van het patiëntje. Dep de huid voorzichtig droog. Zorg dat je goed licht hebt en gebruik eventueel een vergrootglas om goed te zien waar je mee bezig bent.

Ontsmetting

Ontsmet de pincet (of naald) voor je hem gaat gebruiken. Ontsmetting kan middels alcohol (96%) maar ook door de naald of pincet in het blauwe gedeelte van een vlam te houden. Uiteraard wel even laten afkoelen voor je hem gaat gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen de pincet vooraf uit te koken in kokend water.

EHBO bij kinderen – Splinters verwijderen

Trek de splinter altijd in dezelfde richting als hij in de huid zit. Dit voorkomt extra schade aan de huid.
Als de splinter is verwijderd, ontsmet dan de huid en dek hem af met een pleister.
Wanneer de splinter dieper in de huid zit, kun je proberen om met een steriele naald de huid een beetje weg te pulken. Weken in warm water zou ook kunnen helpen.

Met een pompje

Er zijn ook speciale uitzuigpompjes te koop. Je kunt het pompje op de splinter zetten en de splinter uit de huid zuigen. Of dit echt werkt? Geen idee. Ik heb er zelf geen ervaring mee. Persoonlijk vind ik dit soort apparaatjes meestal beter klinken dan dat ze werken. Iemand van jullie hier toevallig ervaring mee? Dan lees ik deze ervaring heel graag terug onder deze reportage!

Huisarts

Als de splinter langere tijd in de huid zit en je hem er niet uitkrijgt, ga dan naar de huisarts. Er kan namelijk een ontsteking ontstaan. Ga ook naar de huisarts als de huid eromheen rood of gezwollen is. Dit betekent dat de wond al geïnfecteerd is geraakt. Ook bij een splinter in het oog is het raadzaam om langs de huisarts te gaan.

Om de pijn te minimaliseren kun je voor je met de pincet aan de slag gaat, de huid verkoelen met een ijsblokje of cool pack. Je kunt ook proberen de splinter te verwijderen door op de plek een eeltpleister te plakken. De kans is aanwezig dat de splinter op deze manier er vanzelf weer uit komt. De vorm van de eeltpleister zorgt er voor dat hier ook alle ruimte voor is.

EHBO bij kinderen – Splinters verwijderen

Ontstoken?

Als de plek wat rood of geïrriteerd is, week de vinger dan 3x per dag in een bakje warm water met soda. Dit doe je net zo lang totdat de ontsteking is verdwenen en de splinter uit de vinger is.

Huistuinenkeukenmiddeltjes

Dunne, broze splinters kun je verwijderen met een stukje plakband. Trek het plakband in dezelfde richting van de huid als waarin de splinter in de huid is gekomen. Je kunt ook voorzichtig een schuurpapiertje gebruiken.

En als je het niet vertrouwd? Neem dan contact op met je huisarts! Succes en sterkte met de splinter!

Liefs Marion

Extra informatie

Verbanddoos – Wat hoort er allemaal in te zitten?
De kleine EHBO voor Dummies
EHBO met kids
Snij- en schaafwonden – EHBO bij kinderen
Wondverzorging, hoe verzorg je een wond?
EHBO bij kinderen – Vergiftiging
Meer informatie over EHBO met kinderen
Verslikken en verstikking – Baby EHBO
EHBO bij kinderen – Voorwerpen in de neus

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Een reactie

  • Hallo,
    Zie in de tip staan een eeltpleister erop, vroeger deed mijn moeder dit ook bij mij en werkte goed. Mijn zoontje van 4 heeft in allebei z’n knieën een splinter, dus dacht ga eeltpleister kopen, blijkt dat deze niet onder de 16 jaar gebruikt mogen worden. Zijn er pleisters met een lagere dosering salicylzuur?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *