Dikke buikentijd: je lichaam is veranderd

Dikke buikentijd: je lichaam is veranderd

De laatste drie maanden van je zwangerschap zijn aangebroken, ook wel ‘derde trimester’ genoemd. Het kan niet anders dan wanneer je kindje groeit in je buik, dat je lichaam verandert. Je kindje verviervoudigt maar liefst in gewicht in deze periode! Je buik groeit, hormonen gieren door je lichaam, je baarmoeder zal tegen je ribben drukken – wat best vervelend kan aanvoelen – en even snel opstaan is er niet meer bij. Alles gaat net een beetje moeizamer, zelfs ‘gewoon’ omrollen in bed, is allang niet meer ‘gewoon’.

Het einde is in zicht, het laatste deel van de zwangerschap is aangebroken en je kunt met allerlei ongemakken te maken krijgen. Je lichaam is niet meer van jouw alleen, je deelt hem tijdelijk met dat kleine wurmpje en je lichaam past zich daar op aan. Nog een paar maanden en dan krijg je hem weer helemaal voor jezelf. Maar tot die tijd… even doorbijten!

Zwanger in de zomer. Hoe overleef je de hitte?

Vermoeidheid

In het laatste gedeelte van je zwangerschap kan het zijn dat je je minder energiek voelt. Je bent sneller moe dan voorheen. Logisch, je hebt ook wat meer gewicht mee te dragen, logisch dat alles wat moeizamer wordt. Pak gewoon wat extra rustmomenten en accepteer dat je gedurende de komende weken wat minder werk kunt verzetten dan voorheen. Dat komt vanzelf wel weer.

De vermoeidheid kan nog extra oplopen doordat veel vrouwen niet goed kunnen slapen tijdens de laatste paar maanden van de zwangerschap. Je ligt gewoon niet meer zo lekker, kunt je draai moeilijk vinden, je buik ligt in je bed en omdraaien is een behoorlijke klus op zich. Met een beetje pech mag je er ‘s nachts nog een paar keer uit om te gaan plassen.
Probeer daarom overdag wat extra rustmomenten te pakken. Daar is niks mis mee. Verlang van jezelf niet dat je hetzelfde tempo aanhoudt van voor de zwangerschap.

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap
Vermoeidheid tijdens de zwangerschap

Harde buiken

In het laatste deel van je zwangerschap kan je buik soms aanvoelen alsof er een harde bal in zit, je hebt dan een ‘harde buik‘. Het is geen wee maar het zijn een soort oefenweeën. Ze komen doorgaans wat vaker als je vermoeid bent, dus actief bezig bent geweest. Luister goed naar je lichaam en neem wat minder hooi op je vork. Je zult zien dat je dan ook wat minder last zal hebben van ‘harde buiken’.

Harde buiken tijdens je zwangerschap

Aambeien

Een vervelende kwaaltje, beetje gênant ook, maar ze horen er wel bij. Het hoeft natuurlijk niet, maar veel zwangere vrouwen hebben er last van. Eigenlijk zijn aambeien niks anders dan spataderen van de anus. Ze ontstaan door de druk van de baarmoeder op de grote bloedvaten. De aderen worden dan groter en zetten uit en het hormoon progesteron maakt de vaten nog wat extra slapper waardoor ze nog meer uitzetten.
Blijf zoveel mogelijk in beweging en probeer verstopping te vermijden. Dit kan het alleen maar erger maken.

Striemen – striae

Striae, je hebt er vast wel eens van gehoord, hoewel niet iedereen ze krijgt, is de kans wel groot. Ze verschijnen vanzelf wanneer de huid wordt opgerekt door de groeiende baarmoeder en overige gewichtstoename. Sommige vrouwen zijn er meer gevoelig voor dan anderen. De striemen zijn roze of rood en lopen doorgaans over de buik en borsten. Na de bevalling verandert de kleur meer richting je huidskleur.

De striemen zijn met geen enkele crème te voorkomen. Het enige dat je kunt doen is zoveel mogelijk je gewicht in de gaten houden en proberen extreme gewichtstoename te vermijden. Blijf bewegen (ook goed voor de aambeien) en houd je spieren sterk!

Striae of zwangerschapsstriemen – Is het te voorkomen?
Verandering uiterlijk tijdens de zwangerschap

Dikke buikentijd: je lichaam is veranderd

Bekkeninstabiliteit

Doordat de banden en weefsel van de bekkengordel verweken, worden de bekken soepel en beweeglijk. Op zich is dit normaal en dat moet ook maar wanneer de verweking te ster is, kunnen de bekkendelen ten opzichte van elkaar gaan schuiven en moeten de spieren en banden rond de bekkengordel extra hard werken om de bekken stabiel te houden. Bekkeninstabiliteit veroorzaakt pijn en beperkt je in je beweging.
Soms kan therapie uitkomst bieden.

Bekkeninstabiliteit – Hoe ontstaat het? Wat kun je er tegen doen?

Weken nog te gaan

Week 28week 29week 30week 31week 32week 33week 34week 35week 36week 37week 38week 39week 40

Liefs Marion

Meer informatie

Acupunctuur en zwangerschap
Zwanger in de zomer. Hoe overleef je de hitte?
Bekkeninstabiliteit – Hoe ontstaat het? Wat kun je er tegen doen?
Gewichtstoename tijdens de zwangerschap
Striae of zwangerschapsstriemen – Is het te voorkomen?
Ongewenste aandacht tijdens de zwangerschap
Harde buiken tijdens je zwangerschap
Zonnebank en zwangerschap
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Indalen van je baby
Zwangerschapsspiekbrief – Wanneer regel je wat?
Verandering uiterlijk tijdens de zwangerschap
Emoties tijdens de zwangerschap
Pijnlijke borsten – Wat kun je er aan doen?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Gezonde voeding voor je ongeboren baby
Gezonde voeding tijdens je zwangerschap
Mooi en gezond zwanger – Zorg goed voor jezelf!
De bevalling begint – Elke bevalling op zijn eigen manier
Voorbereiding op de komst van je baby
Bevalling inleiden, hoe gaat dat nou?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *