De weg naar de bevalling kan anders

De weg naar de bevalling kan anders

Er valt nog veel winst te behalen in de eerstelijns zorg rondom de bevalling, zowel qua aanpak als qua begeleiding van vrouwen. Dat stelt TNO’er Marlies Rijnders die woensdag 1 juni promoveert op effectieve interventies in de eerstelijns verloskunde.

Weinig vrouwen tijdens bevalling doorverwezen

In Nederland worden relatief veel vrouwen tijdens zwangerschap en bevalling verwezen naar een gynaecoloog voor specialistische zorg. Bijvoorbeeld voor een keizersnee. Het onderzoek van Marlies Rijnders wijst uit dat dit percentage verwijzingen nog steeds toeneemt. Achteraf kijken vrouwen na een doorverwijzing dikwijls negatiever terug op hun bevalling.
Rijnders wijst in haar proefschrift twee interventies aan, die verwijzingen veelal kunnen voorkomen: het draaien van de baby als deze aan het einde van de zwangerschap in een stuitligging ligt. En het thuis breken van de vliezen om de bevalling in te leiden.

Veilig en effectief

Het draaien van de baby is een aloude en veilige handeling die ziekenhuisopname kan voorkomen. Bij een kwart van de zwangeren met een stuitligging wordt de baby echter níet gedraaid. Het thuis breken van de vliezen brengt vaker een spontane bevalling op gang en voorkomt ziekenhuisopname. Rijnders is stellig: “Er is meer onderzoek nodig naar effectieve interventies, die aansluiten bij de wensen van vrouwen en die onnodige verwijzingen voorkomen”.

lijn groen oudersenzo
Flauwvallen tijdens de zwangerschap

Vrouwen verdienen goede begeleiding

Is verwijzing toch noodzakelijk, dan is goede voorbereiding en begeleiding van zwangeren essentieel. Een bevalling verloopt nou eenmaal niet altijd zo als verwacht. Nederlandse vrouwen lijken hoge verwachtingen hebben ten aanzien van de bevalling. “Er dient niet ingezet te worden op het temperen van die verwachtingen maar juist op het afstemmen van de zorg op de verwachtingen van vrouwen” aldus Rijnders.

Marlies Rijnders werkt bij TNO als senior onderzoeker verloskunde en kraamzorg en promoveert vandaag, woensdag 1 juni om 13.00 uur aan de UvA in de Lutherse Kerk aan de Singel 411 te Amsterdam. Zij verdedigt dan haar proefschrift ‘Interventions in midwife led care in the Netherlands to achieve optimal birth outcomes: effects and women’s experiences.

liefs Marion

Meer informatie

Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Bevalling inleiden – Hoe gaat dat?
Je baby in een stuitligging

Bronvermelding

Tekst: Marlies Rijnders
Stockfoto: 123rf.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.