Slijmprop verliezen. Begint nu de bevalling?

De slijmprop - Het verliezen van de slijmprop

Als je zwanger bent, heb je er vast al eens iets over gehoord: ‘de slijmprop’. Maar wat is het nou eigenlijk? En waar dient het voor? En is het verliezen van de slijmprop inderdaad de start van de bevalling? We zetten alles eens voor je op een rijtje.

Wat is de slijmprop?

Aan het begin van de zwangerschap zorgt het hormoon progesteron ervoor dat er slijm wordt verzameld in de baarmoedermond. Dit slijm gaat daar verdikken tot een taaie massa. De slijmprop is dus helemaal geen prop, maar meer een soort dik, taai slijm van zo’n twee tot drie centimeter.

De slijmprop is bedoeld om je baarmoeder af te sluiten tijdens je zwangerschap zodat er geen bacteriën of andere schadelijke stoffen bij je baby kunnen komen. Hij houdt echter ook sperma tegen om te voorkomen dat er nog een tweede eicel bevrucht kan worden, mocht er toevallig nog een tweede eicel loskomen tijdens je zwangerschap.

Hij zit er dus niet voor niets, maar als de bevalling is ingezet, wordt de slijmprop overbodig en zal er vanzelf uitvallen op het moment dat je baarmoedermond wat wijder wordt. Je vindt hem wellicht tijdens het douchen of gewoon in je onderbroek. Schrik niet als er een klein beetje bloed in het slijm zit.

lijn groen oudersenzo
Slijmprop verliezen - Gaat de bevalling nu beginnen?

Het verliezen van de slijmprop

Wanneer je bevalling er aan zit te komen, zorgen hormonen in je lichaam ervoor dat de baarmoederhals op rekt en zachter wordt. Hierdoor kan de slijmprop los komen. Dit kan in één keer, maar het kan ook beetje bij beetje eruit komen. Misschien merk je het daarom niet eens.
Het is een signaal dat de bevalling is ingezet, maar het is onbekend hoe lang het nog gaat duren voor je kindje wordt geboren. Er kunnen zelfs nog weken tussen zitten. Dat is bij iedere zwangerschap anders.

Hoe ziet de slijmprop eruit?

De slijmprop is een paar centimeter groot en is een troebele verzameling stug slijm, gebroken wit van kleur. Soms kan er een spoortje helderrood of donkerbruin bloed in zitten. Zit er veel (helderrood) bloed bij? Trek dan aan de bel bij je verloskundige.

Aan de bel trekken?

Het is niet noodzakelijk om gelijk bij je verloskundige aan de bel te trekken. Na het verliezen van de slijmprop, kan je gewoon doorgaan waarmee je bezig was. Je baby wordt nog steeds goed beschermd door de vliezen, dus er is geen enkele reden tot paniek. Hij zit nog helemaal veilig. Je kunt alles gewoon blijven doen. Pas als je vliezen zijn gebroken moet je oppassen met zwemmen, badderen en vrijen. Dit in verband met infectiegevaar.

Helaas is het nog niet te zeggen wanneer je kindje wordt geboren. Bij de ene vrouw is het binnen 24 uur na het verliezen van de slijmprop en de ander moet er nog een weekje op wachten.

Trek aan de bel

Trek echter wel aan de bel bij je verloskundige wanneer je veel bloed verliest. Zij kan dan kijken wat er precies aan de hand is. Ook wanneer je twee weken voor de uitgerekende datum de slijmprop al verliest, is het raadzaam dit met je verloskundige te bespreken.

liefs Marion

Meer informatie

Indalen, wat gebeurt er precies? En wat zegt het over de bevalling?
Bevalling inleiden, hoe gaat dat?
Bevallen in een kraamhotel

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *