De slijmprop

De slijmprop

Als je zwanger bent, heb je er vast al eens iets over gehoord: ‘de slijmprop’. Maar wat is het nou eigenlijk? En waar dient het voor? En is het verliezen van de slijmprop inderdaad de start van de bevalling? We zetten alles eens voor je op een rijtje.

Wat is de slijmprop?

De slijmprop is eigenlijk helemaal geen prop, maar meer een soort dik, taai slijm van zo’n twee tot drie centimeter. De slijmprop is bedoeld om je baarmoeder af te sluiten tijdens je zwangerschap zodat er geen bacteriën of andere schadelijke stoffen bij je baby kunnen komen. Maar hij houdt bijvoorbeeld ook sperma tegen om te voorkomen dat er nog een tweede eicel bevrucht kan worden, mocht er toevallig nog een tweede eicel loskomen tijdens je zwangerschap. Hij zit er dus niet voor niets, maar als de bevalling is ingezet, wordt de slijmprop overbodig en zal er vanzelf uit vallen op het moment dat je baarmoedermond wat wijder wordt.
Je vindt hem wellicht tijdens het douchen of gewoon in je onderbroek. Schrik niet als er een klein beetje bloed in het slijm zit.

Het verliezen van de slijmprop

Wanneer je bevalling er aan zit te komen, zorgen hormonen in je lichaam ervoor dat de baarmoederhals oprekt en zachter wordt. Hierdoor kan de slijmprop los komen. Dit kan in één keer, maar het kan ook beetje bij beetje eruit komen. Misschien merk je het daarom niet eens.
Het is zeker een signaal dat de bevalling is ingezet, maar het is onbekend hoe lang het nog gaat duren voor je kindje wordt geboren. Er kunnen zelfs nog weken tussen zitten. Dat is bij iedere zwangerschap anders.

De slijmprop

Aan de bel trekken?

Het is niet noodzakelijk om gelijk bij je verloskundige aan de bel te trekken. Na het verliezen van de slijmprop, kan je gewoon doorgaan waarmee je bezig was. Het is echter niet aan te raden om nog in bad te gaan. Ook kun je beter even niet meer vrijen, om te voorkomen dat er stoffen van buitenaf naar binnen kunnen komen.
Het is niet te zeggen wanneer je kindje wordt geboren. Bij de ene vrouw is het binnen 24 uur na het verliezen van de slijmprop en de ander moet er nog een weekje op wachten.

Trek aan de bel

Trek echter wel aan de bel bij je verloskundige wanneer je veel bloed verliest. Zij kan dan kijken wat er precies aan de hand is. Ook wanneer je twee weken voor de uitgerekende datum de slijmprop al verliest, is het raadzaam dit met je verloskundige te bespreken.

Liefs Marion

Extra informatie

De bevalling begint – elke bevalling op zijn eigen manier
Bevalling inleiden, hoe gaat dat nou?
De bevalling – De verschillende manieren om te bevallen
Hulpmiddelen tijdens een bevalling, wat is er?
Pijnbestrijding bij de bevalling – Welke vormen zijn er?
Strippen – Wat houdt het in en hoe wordt het gedaan?
Waterbevalling – Bevallen in een waterbad
De baarkruk of baarstoel – Wat is het?
Weeën – Welke zijn er en hoe kun je ze herkennen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *