De routine van je baby

De routine van je baby

Na een maand of drie is het zenuwstelsel van je kindje zo’n beetje volgroeid en zal je merken dat hij steeds meer zijn eigen ritme gaat vinden. Een goede routine kan hem hierbij helpen. Overdag zal hij wat langer wakker blijven en steeds vaker om dezelfde tijd een dutje doen. Ook gaat hij meer manieren ontdekken om zichzelf te troosten en hij wil hij het liefst om dezelfde tijd zijn voeding.

Zekerheid

Structuur of routine geeft je kindje zekerheid. Hoe duidelijker de structuur is, hoe veiliger je baby zich zal voelen. Observeer je baby een paar dagen goed. Al snel zal je ontdekken dat er verschil is in huilen wanneer hij honger heeft, moe is of zich verveelt. Je zult uiteindelijk een patroon ontdekken op welke tijden je kindje het liefste eet, slaapt of speelt. Dit kan je basis zijn voor het dagelijkse ritme.

Ritueel

Om het nog effectiever te maken kun je ook de belangrijkste gebeurtenissen inbouwen met een ritueel. Bijvoorbeeld door voor het slapen gaan, een muziekdoosje te laten spelen. Of de gordijnen te sluiten. Het maakt niet zo uit wát je doet, als je maar consequent iedere dag hetzelfde doet.
Niet alleen het slaapmoment kun je met een ritueel inluiden, je kunt dit bijvoorbeeld ook doen bij de maaltijden.

lijn groen oudersenzo
De routine van je baby

Te vroeg wakker?

Als je kindje ’s morgens wel erg vroeg wakker is, kun je daar misschien wel iets aan doen.

Kun je hem weer in slaap laten vallen?

Als je baby wakker wordt, geef hem een paar minuten de tijd om tot rust te komen, de kans is aanwezig dat hij vanzelf weer in slaap valt. Blijft hij toch wakker? Geef hem dan in het donker te eten en wellicht slaapt hij na zijn voeding, toch nog even verder.

Te vroeg naar bed?

Als hij te snel na zijn avondeten naar bed gaat, kun je hem proberen wat langer wakker te houden. Wel stapje van een kwartier per avond en niet ineens anderhalf uur later.

Te veel slaap overdag?

Natuurlijk heeft je kindje nog veel rust nodig overdag, maar wanneer hij zo’n drie maanden is, mag hij ook wel zo’n tien uur op een dag wakker zijn. Als je baby teveel slaapt, zal hij ook in de ochtend wat eerder wakker worden.

Is de kamer goed?

Ook heel praktische problemen kunnen je kindje wakker maken of houden. Is de kamer bijvoorbeeld donker genoeg? Zijn er niet teveel geluiden die hem wakker kunnen maken?

Nog geen routine?

Geen paniek! Een aantal dingen kun je beheersen, zoals zijn voedingsschema, zijn slaaptijden door hem bijvoorbeeld iedere dag een beetje langer wakker te houden.
Soms lijkt een baby helemaal niet te willen slapen. Je kunt hem met wat speciale aandacht ‘leren’ dat slapen heel fijn kan zijn. Wieg hem zachtjes, wandel met hem rond, neem hem eventueel mee in de auto en blijf dit doen tot hij zijn slaaproutine heeft gevonden. Als jij hem deze regelmaat geeft, gaat hij er vanzelf aan wennen. Als hij een beetje gewend is, kan je zijn slaaptijd verplaatsen naar zijn bedje. Hij zal ongetwijfeld even tegenstribbelen maar geef niet op. Troost je kindje maar laat hem wel in zijn bedje liggen.

liefs Marion

Meer informatie

Driemaal R: Rust Reinheid en Regelmaat
Je baby laten doorslapen. Fijn! Maar hoe dan?
Huilbaby, hoe ga je hiermee om?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *