Cervixinsufficiëntie – Te slappe baarmoederhals

Cervixinsufficiëntie - Te slappe baarmoederhals

Cervixinsufficiëntie – Wat is het en hoe ontstaat het? De meeste zwangerschappen gaan helemaal goed en eindigen in een roze wolk van geluk. Maar het gaat helaas niet altijd goed en soms zijn er signalen tijdens je zwangerschap die er op wijzen dat er iets niet goed zit. Belangrijk om dan alert te reageren. Een mogelijke oorzaak voor een vroeggeboorte of miskraam kan zijn: Cervixinsufficiëntie.

Wat is Cervixinsufficiëntie?

Cervixinsufficiëntie is een initieel pijnloze progressieve ontsluiting van de baarmoederhals (cervix). Met andere woorden: de baarmoederhals is te slap (insufficiënt) waardoor hij al tijdens de zwangerschap open gaat staan zodat er een risico op vroeggeboorte ontstaat.

Wanneer kan dit optreden?

Tussen de 16 en 24 weken kunnen sommige vrouwen te maken krijgen met het probleem van cervixinsufficiëntie. De oorzaken zijn (nog) niet helemaal bekend. Er staat echter wel vast dat de aandoening kan ontstaan als gevolg van het sterk uittrekken van de baarmoederhals.

Meerlingenzwangerschap: groter risico

Het risico is daarom groter bij een meerlingenzwangerschap. Een eerdere trauma van de baarmoederhals, door operaties als curettage, amputatie, conisatie of cauterisation, kan ook leiden tot cervixinsufficiëntie. Bij de meeste vrouwen die met dit probleem te maken hebben, is de oorzaak niet te achterhalen. De kans dat bij een volgende zwangerschap weer cervixinsufficiëntie ontstaat is 15-30%.

lijn groen oudersenzo
Cervixinsufficiëntie - Te slappe baarmoederhals

Diagnose: Cervixinsufficiëntie

Het vaststellen van cervixinsufficiëntie is moeilijk omdat er geen diagnotische test beschikbaar zijn die kunnen worden uitgevoerd. Helaas wordt het daarom vaak pas ontdekt nadat een vrouw een miskraam heeft gehad. De diagnose wordt op dat moment vaak vastgesteld door het uitsluiten van mogelijke andere oorzaken.
Er zijn nagenoeg geen symptomen waaraan je het kunt merken. De ontsluiting verloopt meestal onopgemerkt en daarom merk je het pas als het te laat is.

Behandeling: De cerclage

Eigenlijk is een echte behandeling niet mogelijk, want als de cervixinsufficiëntie wordt opgemerkt, is het kwaad al geschied. Het is wel mogelijk te kiezen voor een preventieve maatregel namelijk door middel van het kunstmatig gesloten houden van de baarmoederhals met een cerclage (het aanleggen van een steunbandje om de baarmoederhals). Hiervoor kan bijvoorbeeld worden gekozen tijdens een meerlingen zwangerschap. De cerclage (Shirodkar-operatie) wordt meestal geplaatst met 12 tot 14 weken, maar het kan ook wel eens worden gedaan – als noodingreep – later in de zwangerschap. De behandeling vindt doorgaans plaats in het ziekenhuis, onder epidurale verdoving. Vaak mag je nog dezelfde dag naar huis.

Last van afscheiding

Nadat het steunbandje is aangebracht kun je wat meer last krijgen van vaginale afscheiding. Ook is het belangrijk dat je even met je arts bespreekt hoe actief je mag zijn, of je seks mag hebben en in hoeverre je mag sporten. Meestal treden er geen complicaties op tijdens een vrijwillige cerclage maar bij een noodcerclage ligt dit weer anders. Overleg in ieder geval altijd goed met je verloskundige of arts.

liefs Marion

Meer informatie

Hyperemesis Gravidarum – Ernstige vorm van misselijkheid
Vaginale schimmelinfectie Candidiasis, candidose of candida
De eerste zwangerschapssymptomen waaraan je kunt ontdekken dat je zwanger bent
De 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *