Blaasontsteking en zwangerschap

Blaasontsteking en zwangerschap

Blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën in de urinewegen. Een branderig gevoel bij het plassen, troebele urine die anders ruikt en vaak aandrang voelen om te plassen kunnen allemaal wijzen op een blaasontsteking.

Verhoogde kans

Tijdens je zwangerschap heb je – door je hormonen – wat meer kans op een blaasontsteking. Doordat de baby op je blaas drukt, loopt de urine ook wat lastiger naar je blaas, zodat je wat meer vatbaar bent. Afgezien dat het behoorlijk vervelend kan zijn, kun je er ook niet mee door blijven lopen. Belangrijk om contact op te nemen met je huisarts.

Hoe herken je een blaasontsteking?

1) Ervaart vaker het gevoel te moeten plassen (aandrang kan al pijnlijk zijn).
2) Ook bij het gevoel nodig te moeten, kan het om slechts enkele druppels gaan.
3) Plassen doet pijn (branderig gevoel).
4) Urine kan er troebel uitzien.
5) Onderbuik en/of onderrug kunnen gevoelig zijn.

Wat is een blaasontsteking eigenlijk?

Bij een blaasontsteking is het slijmvlies van de blaas ontstoken. Het is niet echt een specifiek zwangerschapskwaaltje, want dit kan ook gebeuren als je niet zwanger bent. Tijdens je zwangerschap heb je echter wel een grotere kans om het te krijgen. Dit komt omdat de groeiende baarmoeder, de blaas steeds meer opzij drukt. Hierdoor zal je wat vaker moeten plassen. De urine bevat echter wat meer voedingsstoffen dan normaal, en dat vormt een bron van ontstekingen, wanneer er restanten achterblijven. Probeer daarom goed uit te plassen, zodat ook de laatste druppels uit je blaas verwijderd worden en een eventueel restant urine, geen voedingsbodem voor ontstekingen kan worden.

Blaasontsteking en zwangerschap

Risico’s

Een onbehandelde blaasontsteking kan leiden tot nierbekkenontsteking en kan vroeggeboorte veroorzaken. Zodra je nierbekkenontsteking hebt, krijg je hoge koorts en pijn rond je nieren. Ook is de kans groot dat je moet overgeven. Belangrijk om direct contact op te nemen met je huisarts, want dit is niet alleen voor jou gevaarlijk maar ook voor je kindje!

Een blaasontsteking kan in de laatste drie maanden, vervroegd de weeën opwekken.
Koorts – Waar is koorts goed voor? Wat kun je er aan doen?

Advies

Breng bij twijfel een potje urine voor controle naar de huisarts of gynaecoloog. Zwangeren worden geadviseerd vóór het plassen de ingang van de schede met water te wassen en de urine pas op te vangen wanneer er eerst iets uitgeplast is.

Tips bij een blaasontsteking

De belangrijkste tip is: veel water drinken! Zeker ruim een liter (maar liever twee liter) op een dag! Daarnaast is het goed om extra vitamine C te slikken, citrusvruchten te eten en heel vaak naar de WC te gaan. Ook al doet het plassen pijn, is het toch belangrijk om te blijven plassen.

Behandeling

Wanneer er sprake is van een ontsteking kunnen er medicijnen worden voorgeschreven. Een beginnende blaasontsteking kan nog vanzelf overgaan, maar dat is zeker niet altijd het geval. Mocht je medicijnen krijgen (antibiotica), maak dan de kuur af – ook als de klachten verdwenen zijn – zodat er geen bacteriën achter blijven die voor een nieuwe ontsteking kunnen zorgen.

Liefs Marion

Meer informatie

Themapagina: Zwanger
De 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Mooi en gezond zwanger – Zorg goed voor jezelf
Koorts – Waar is koorts goed voor? Wat kun je er aan doen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Bron: RIVM
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *