Hoe vind ik de beste basisschool voor mijn kind?

Hoe vind ik de beste basisschool voor mijn kind?

Een basisschool kiezen voor je kind is niet iets dat je even een dag voor zijn vierde verjaardag doet… Je wilt toch een school waar je kind zich thuis zal voelen én die aansluit op jouw ideeën rondom opvoeding, geloofs- of levensovertuiging en natuurlijk qua type onderwijs. Maar hoe weet je nu ooit wat de kwaliteit van het onderwijs is, bijvoorbeeld? Welke sfeer er hangt? En vanaf welke leeftijd moet je je kind al opgeven voor de school?

Veel mogelijkheden in Nederland

We zijn natuurlijk best rijk gezegend in Nederland wat betreft de keuze die je hebt voor basisscholen. Beter gezegd: we hebben echt wat te kiezen! Wil je een openbare school of wil je er één met een bepaalde visie? Maar het betekent ook meteen dat je dus zelf goed moet nadenken over wat je wel of juist helemaal niet wilt voor je kind!

Vanaf welke leeftijd kan/moet je je kind in laten schrijven?

Allereerst: je kindje is pas met vijf jaar verplicht om naar school te gaan. Maar de meeste kinderen zullen dit toch al met vier jaar doen. Het beste kan je kind ruim van tevoren opgegeven worden. Een jaar van tevoren is zeker aan te raden. Zeker als je bedenkt dat er scholen zijn die een wachtlijst hanteren! Er zijn scholen die kinderen die dichterbij wonen of al een broertje of zusje op school hebben voor laten gaan op andere kinderen. Maar daarnaast is het voor scholen heel fijn om te weten welke kinderen in het komende schooljaar zullen komen. Hierop kunnen zij bijvoorbeeld de indeling van de kleuterklassen baseren. Er zijn gemeenten die een brief sturen als je kindje drie is of wordt. Of bijvoorbeeld net voor de open dagen als je kind twee of drie is. Maar dit verschilt per gemeente. Nu zal dit vooral in steden spelen. Veel dorpsscholen zijn juist superblij met iedere leerling die ze binnen weten te halen…

lijn groen oudersenzo
Hoe vind ik de beste basisschool voor mijn kind?
lijn groen oudersenzo

Hoe kom je online aan informatie?

Online rustig kunnen vergelijken is een groot goed van tegenwoordig. Wil je scholen met elkaar vergelijken? Er is een website met alle basisscholen van Nederland netjes bij elkaar. De scholen bieden op deze site, ‘scholenopdekaart.nl’, heel veel informatie aan. Er is te lezen wat de school uniek maakt, zodat scholen onderling goed te vergelijken zijn qua aanbod van het soort onderwijs. Op de website staan veel cijfers die zijn verstrekt door de overheid. Dat maakt het makkelijker én eerlijker om de scholen te vergelijken. Overigens hebben de scholen ook de mogelijkheid om op deze site een toelichting te geven op deze cijfers. Al met al een site om je eens goed te oriënteren!

Bezoek open dagen

Basisscholen geven open dagen en vaak ook nog informatiebijeenkomsten. Op de open dagen kunnen ouders met hun peuters langskomen om te zien hoe de school reilt en zeilt op een gewone schooldag. Terwijl de informatieavonden (of misschien wel middagen) meer bedoeld zijn voor alleen de ouders en er vooral uitleg gegeven zal worden. Kan je om wat voor reden dan ook hier niet bij aanwezig zijn, dan is er vaak de mogelijkheid om apart een afspraak te maken. Natuurlijk zal iedere basisschool hierin weer anders te werk gaan. Bezoek meerdere scholen, zodat je ook echt kunt vergelijken. Soms voelt een school direct goed aan. Toch is verder kijken helemaal zo dom nog niet. Dingen waar je nooit bij stil gestaan hebt, kunnen je zo opeens wel opvallen.

Praat eens met ouders van de school die jouw voorkeur heeft

Probeer ouders te spreken die een kind op de school hebben zitten. Voor de school zijn open dagen en informatietijdstippen toch vooral een kans om nieuwe leerlingen binnen te halen. Als het goed is, is hun verhaal uiteraard wel eerlijk, maar ze zullen toch vooral zich toespitsen op de leuke kanten van hun school. Ouders kunnen je een veel realistischer beeld geven!

Praktische puntjes om op te letten

Dus even in het kort waar je zoal op let:

Sluit de school aan bij mijn eigen opvattingen?
Hoe staat de school bekend bij zowel de overheid als de ouders zelf?
Hoe goed is het onderwijs beoordeeld?
Wat zijn de schooltijden?
Is de school goed bereikbaar? Wat is de locatie van de school?
Hoe is het gesteld met eventuele extra begeleiding?
Voelt de sfeer goed aan voor jou?
Wat maakt de school anders? Welke extra activiteiten doen ze bijvoorbeeld of welke bijzondere lessen bieden ze aan?
Worden er dingen verwacht van de ouders? Veel zaken rusten immers op de schouders van vrijwilligers. Dit zijn meestal de ouders van de school. In hoeverre is dit voor jou mogelijk?

Als de school verder weg staat

Misschien heb je een bepaalde opvoedingsstijl of wil je echt kiezen voor een school met een bepaalde religieuze instelling. Helemaal prima natuurlijk. Uiteraard zullen deze scholen hierdoor meer aansluiten bij jouw eigen opvoeding, bijvoorbeeld. Maar neem ook even de nadelen in overweging, om zo tot een juist besluit te komen. Dit geldt in het bijzonder als je kind door jouw voorkeur naar een andere wijk of zelfs plaats naar school toe moet. Hierbij kan je denken aan zaken als:

Hoeveel extra reistijd gaat dit kosten? Heb je daar tijd voor?
Is een school verder weg, kan je kind dan nog wel met schoolvriendjes spelen?
Vriendjes uit de straat zullen dus geen klasgenootjes zijn als de school ergens anders staat. Dat kan invloed hebben of ze wel of niet met hem of haar willen spelen (kinderen zijn vaak al in een spel bezig, voor jouw kind erbij kan komen, en zo kan hij of zij buitengesloten worden).
Als je kind groter is, zal het dus nog altijd weggebracht moeten worden.

Doe wat goed voor jullie voelt

Uiteraard is de keuze geheel aan jullie. Kies nooit voor een school wat niet goed voelt! Jouw kind moet er toch 8 jaar op rond hobbelen. Dus zal je een keuze moeten maken waar je volledig achterstaat!

liefs Wil

Meer informatie

Voor het eerst naar de basisschool, maar welke kies je?
Spannend naar school! Wat leert je kind in groep 1?
Eerste dag naar school. Zo spannend is dat!
Tips voor een optimaal tien minuten gesprek
Basisonderwijs: Welke basisschool kies jij voor je kind?
5 hacks om nooit meer spullen kwijt te raken op de basisschool
Overblijven op de basisschool
Tips om de allerbeste basisschool uit te kiezen
Vrijwillige ouderbijdrage
Wat als je kind naar Speciaal Basisonderwijs (SBO) moet?
Overblijven op de basisschool – Ja handig! Of toch maar liever niet?
Kiezen van de juiste basisschool – Belangrijker dan je denkt!
Naar school,een spannende nieuwe stap!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© foto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Scholenopdekaart.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *