Begeleiding door een verloskundige. Wat kun je verwachten?

Wat doet een verloskundige?

Zodra je weet dat je zwanger bent is het maken van een afspraak met een verloskundige, één van de eerste dingen op je to-do-lijstje. Als er geen medische redenen zijn en het ziet er naar uit dat het een normale zwangerschap en bevalling gaat worden, zal de verloskundige je begeleiden tijdens de zwangerschap en bevalling. Zijn er wel medische redenen of complicaties, dan is de kans groot dat je zal worden doorverwezen naar een gynaecoloog.

Kinderspreekuur

Al voor je zwanger bent, kun je al een afspraak maken voor het kinderwensspreekuur. Tijdens dit spreekuur wordt er voorlichting gegeven hoe je zo gezond mogelijk zwanger kunt worden. Naast het geven van informatie, kan er ook gekeken worden naar eventuele risicofactoren. Niet iedere verloskundigenpraktijk geeft deze mogelijkheden. Als je wilt weten of de verloskundige bij jou in de buurt dit heeft, kun je het beste even op de site kijken of bellen.

Naar de verloskundige!

Tussen zwangerschapsweek acht en tien kun je het beste een afspraak maken met de verloskundige. Misschien heb je al ervaring met iemand? Ben je wellicht al bij een praktijk naar het kinderspreekuur gegaan? Of heb je dezelfde verloskundige op het oog als waar je beste vriendin zo lyrisch over is. Het maakt niet uit, als het maar bij jou in de buurt is en jij er een goed gevoel bij hebt.

In Nederland hebben alle verloskundigen dezelfde HBO-opleiding gevolgd en moeten de praktijken aan bepaalde eisen voldoen. De kwaliteit zal elkaar daarom niet zoveel ontlopen. Belangrijker is het een verloskundige of praktijk te kiezen die goed bij je past en waar jullie je prettig bij voelen. Het is immers een behoorlijk belangrijk en intiem gebeuren. Hoe meer jij op je gemak kunt zijn, hoe beter dit is.

Heb je echt geen idee? Informeer dan eens om je heen of bij je huisarts. Wellicht heeft iemand een goede suggestie.

Wat zijn de primaire taken verloskundige

De steun van een verloskundige is erg breed. Ze heeft namelijk niet alleen een uitvoerende taak (begeleiding bevalling) maar ook een informerende en controlerende. Dit zijn globaal haar taken:

Voorlichting geven zwanger worden/zwangerschap/bevalling
Jouw gezondheid in de gaten houden (fysiek en emotioneel)
Checken of alles goed gaat met de baby en of hij zich goed ontwikkelt
Informeren over de mogelijkheden van de bevalling en pijnbestrijding
Doorverwijzen bij complicaties
Ondersteunen bij bevalling
Voorbereiding op ouderschap
Verzamelen gegevens (onderzoek, vragenlijsten, et cetera)

lijn groen oudersenzo
Begeleiding door een verloskundige. Wat kun je verwachten?

Eerste afspraak verloskundige

Belangrijk om naar deze afspraak een paar dingen mee te nemen. Hierom zal worden gevraagd:

  • verzekeringspasje
  • legitimatiebewijs
  • medicijnlijst
  • vergeet ook geen lijstje mee te nemen met jullie vragen

De verloskundige zal tijdens dit gesprek een aantal dingen van je willen weten. Om niks te vergeten kun je vooraf thuis alvast een spiekbriefje maken en wellicht ook om je heen naar bepaalde antwoorden informeren als je die nog niet weet. Wat de verloskundige graag van jou wil weten:

  • Wanneer was je laatste menstruatie?
  • Hoe verloopt jouw cyclus?
  • Ben je al eens eerder zwanger geweest?
  • Welke ziektes en aandoeningen heb je gehad?
  • Komen er erfelijke ziektes voor in de families?
  • Hoe gezond leef je? (roken, alcohol, drugs, foliumzuur, et cetera)
  • Wat voor een werk doe je?
  • Heb je al een idee voor de bevalling? Thuis of in het ziekenhuis?

Bevallingsdatum

Aan de hand van jouw antwoorden kan zij ook de mogelijke bevallingsdatum voor je uitrekenen. Uiteraard is dit slechts een indicatie, want de kans dat je baby echt op deze datum wordt geboren, is niet zo groot.

Onderzoeken

Tijdens het eerste bezoek zal bloed worden afgenomen (of een verwijzing krijgen dit te laten doen) om je bloedgroep te bepalen. Je bloed zal tevens worden onderzocht op rhesusfactor, ijzer, bloedarmoede, bloedsuikerspiegel, et cetera. De kans is ook groot dat ze je buik zal onderzoeken, je buik zal voelen om de grootte van je baarmoeder te bepalen en je meten en wegen.

Begeleiding verloskundige

Een verloskundige begeleid je door je te steunen en aan te moedigen en in de gaten te houden dat er niks fout gaat. Kleine ingrepen kunnen door haar worden gedaan, denk bijvoorbeeld aan een knip of hechting, maar voor grotere dingen zal ze je doorverwijzen naar een gynaecoloog. Tijdens de bevalling zal ze jou er doorheen loodsen en als je kindje geboren is, zal zij de baby controleren.

Ook na de bevalling zal ze nog een paar keer bij je langs komen om te kijken of alles goed gaat met jullie. Na ongeveer zes weken kom je nog eenmaal voor de laatste controle.

Overzicht prenatale controles

Eerste controle tot 28 weken Elke vier weken
28 – 36 weken Elke 2 tot 4 weken
36 weken tot bevalling Elke week

Bij medische indicaties kunnen de controles vaker plaatsvinden.

Testen en onderzoeken

Periodiek zal de verloskundige je buik voelen, je blijven meten en wegen en je bloeddruk in de gaten houden. In de eerste weken is het nog niet mogelijk naar het hartje van je baby te luisteren, maar vanaf zo’n week of twaalf, zal dit zeker regelmatig gaan gebeuren. In de tiende week staat vaak een echo op de planning. Dit is een vaginale echo welke niet pijnlijk is en ook niet schadelijk voor je kindje.

In sommige gevallen zal er worden gevraagd urine in te leveren voor onderzoek naar suiker of eiwit in de urine. De aanwezigheid van suiker in de urine kan duiden op zwangerschapsdiabetes.

Bevallen met een verloskundige

Als alles goed gaat en je tussen week 37 en week 42 van je zwangerschap gaat bevallen, zal de verloskundige je bevalling begeleiden. Is de bevalling eerder of later, dan wordt je bevalling gezien als een medische indicatie en moet je bevallen onder begeleiding van een gynaecoloog.

Zit je tussen week 37 en week 42 en beginnen de weeën, dan kun je de verloskundige bellen. Aan de hand van de informatie die je telefonisch verstrekt, zal zij een inschatting maken hoe snel ze bij je moet zijn. Tijdens de bevalling houdt zij niet alleen jouw gezondheid in de gaten, maar ook die van je baby. Bij eventuele complicaties dat zal zij naar de gynaecoloog bellen en in overleg met hem besluiten of je alsnog naar het ziekenhuis moet.

Als alles goed gaat controleert zij na de bevalling de gezondheid van je baby aan de hand van de zogenaamde APGAR-score. Uiteraard zal ze ook jou controleren en indien noodzakelijk een of meerdere hechtingen plaatsen.

Nacontrole

Na de bevalling komt de verloskundige meerdere keren bij je langs. Ze controleert en begeleidt jou en steunt je emotioneel en lichamelijk bij het herstel. Uiteraard controleert ze ook regelmatig je baby.

Kosten

De kosten van de verloskundige worden volledig vergoed binnen het basispakket van je zorgverzekering. Het gaat ook niet ten koste van je eigen risico.

liefs Marion

Meer informatie

Wanneer bel je de verloskundige?
Wat is een CTG en wanneer krijg je die?
Bevallen zonder verloskundige keuze of noodzaak
Eerste bezoek aan een verloskundige. Wat kun je verwachten?
Wat doet een verloskundige?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *