Balletjes – Afwijkingen indalen balletjes

Balletjes - Afwijkingen indalen balletjes

Met het plassertje of de balletjes van een jongetje, kan wel eens wat mis zijn. Op het Consultatiebureau zullen ze dit in de gaten houden, maar zelf kun je er natuurlijk ook alert op zijn.

Consultatiebureau – Sluit het advies nog wel aan?
Het consultatiebureau – Wat mag je ervan verwachten?

Mogelijke afwijkingen van de zaadballen

Afwijkingen kunnen zijn:

Één of twee zaadballetjes ontbreken, maar zijn wel voelbaar bij de ingang van het lieskanaal (soms lukt het om het balletje in de goede richting te masseren)
Één of twee zaadballen zitten nog in de buikholte. Dit kan nadelig zijn voor de zaadproductie. In eerste instantie zal even worden afgewacht.
Één of twee zaadballen bevonden zich al in de balzak, maar worden terug het lieskanaal ingetrokken (met een operatie is dit op te lossen).

Mogelijke afwijkingen van het plassertje

Met het plassertje van een jongetje kunnen twee dingen mis zijn:

Het plasgaatje zit aan de onderkant van de eikel in plaats van op het topje (met een chirurgische ingreep wordt de uitgang naar het topje van de eikel gebracht).
Er zit een soort klep in de urinebuis waardoor je kindje niet kan plassen. (Voor de geboorte krijgt je kindje hierdoor al een nierafwijking waardoor je kindje ziek wordt).

Balletjes - Afwijkingen indalen balletjes

De voorhuid

De voorhuid van je zoontje is na de geboorte nog te klein om over de eikel te trekken. Met ongeveer 1,5 of 2 jaar is de voorhuid pas ruim genoeg om de eikel door te laten. Voor die leeftijd kan het terugtrekken de voorhuid laten inscheuren en de eikel beschadigen.

Waterbreuk

Als het lieskanaal niet goed is gesloten kan er vocht uit de buik naar de balzak lopen. Deze waterbreuk verdwijnt na enige tijd vanzelf.

Liesbreuk

Als het lieskanaal zich niet sluit, kan de darminhoud het lieskanaal binnendringen. In eerste instantie is het een kwestie van afwachten en is een operatie niet zo snel nodig. Een arts dient echter wel te worden geraadpleegd.

Liefs Marion

Meer informatie

De gezondheid van je baby – Waar moet je op letten?
Luier verschonen en luieruitslag
Consultatiebureau – Sluit het advies nog wel aan?
Het consultatiebureau – Wat mag je ervan verwachten?
Hoe ziet een pasgeboren baby eruit?
Wegwerpluiers of wasbare luiers?
Plassertje en balletjes – Wat kan er mis mee zijn?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *