Babyfluisteraar: Zin of onzin?

Babyfluisteraar: Zin of onzin?

Babyfluisteraar: Zin of onzin? Wat is een babyfluisteraar eigenlijk en wat doet hij?
Vermoeiende huilbaby’s, een peuter met een gigantische driftbui of broer en zus die al slaand, schoppend, knijpend en gillend door het leven gaan, bijna iedere ouder heeft zich wel eens vertwijfeld afgevraagd waar het toch is misgegaan. Hoe toch hun schijnbaar onhandelbare druktemakers kunnen worden omgetoverd in rustige, bedaarde engeltjes die voor de verandering eens wél voor rede vatbaar zijn.
Naast de bestaande hulpverlening zoals pedagogen of maatschappelijk werkers, kunnen ouders die het echt niet meer trekken tegenwoordig ook terecht bij een babyfluisteraar. Maar wat doet zo’n man of vrouw nu precies?

Huilbaby – Hoe ga je hiermee om?

Luisteren zonder woorden

De term -babyfluisteraar- is niet bij toeval gekozen. Want hoewel opvoedproblemen zeker niet beperkt blijven tot de babytijd, werkt een babyfluisteraar bij voorkeur met jonge kinderen; baby’s, peuters, en jonge kleuters. De reden daarvoor ligt voor de hand; in tegenstelling tot baby’s en peuters kunnen kinderen vanaf vijf, zes jaar al goed praten en dus ook zelf vertellen wat hun zorgen baart en hoe ze zich voelen. Vanaf die leeftijd is het dan handiger om met opvoedproblemen aan te kloppen bij de meer traditionele hulpverleners, of, vanuit het kind bezien, de Kindertelefoon.
Een babyfluisteraar verleent zijn diensten in de vorm van een consult. Dat kan op een neutrale plek zijn, maar bijvoorbeeld ook gewoon in je eigen huis. Dat is immers de ideale plek om op een ontspannen en ongedwongen manier te kunnen observeren. In het ideale geval is één huisbezoek voldoende voor een babyfluisteraar om een beeld te krijgen van het probleem waar je als gezin mee kampt.

lijn donker geel oudersenzo
Babyfluisteraar: Zin of onzin?
lijn donker geel oudersenzo

Gerichte vragen

Dat beeldvormen kan gebeuren door gerichte vragen aan jou als ouder te stellen, maar ook door te luisteren naar de signalen die een kind zonder woorden overbrengt. Dat kan overigens best ver gaan, want een beetje ervaren babyfluisteraar lijkt ontzettend veel details van zo’n kleintje te kunnen horen.
Naast een huisbezoek werken de meeste babyfluisteraars ook met een stappenplan, om duidelijk aan te geven welke situaties in je gezin verbeterd moeten worden en hoe dat moet gebeuren. Ook hier kan een oplossing niet alleen schuilen in duidelijker spreken met je kind, maar bijvoorbeeld ook in het anders plaatsen van een wieg, door ander speelgoed aan te bieden, of door je eigen verleden en ervaringen wat uitgebreider onder de loep te nemen.

Pedagoog

Eigenlijk werkt een babyfluisteraar niet zo heel anders dan een pedagoog of een maatschappelijk werker. Ook deze hulpverleners maken gebruik van huisbezoeken, gerichte vragen en stappenplannen om een verstoorde relatie tussen ouder en kind te lijmen. Het verschil zit hem in het spirituele: een babyfluisteraar vertrouwt naast de huisbezoeken en de antwoorden die hij van ouders krijgt, voornamelijk ook op telepathie, lichaamstaal en het huilgeluid. Kinderen vertellen een babyfluisteraar middels deze communicatie wat een ongetrainde ouder zo gauw niet waar kan nemen. Vervolgens is het de taak van de babyfluisteraar om aan de hand van die beelden en plaatjes die het kind uitzendt, een oplossing voor de problemen te vinden.

Toeval?

“Onze zoon heeft een fase gehad waarin hij elke nacht huilend wakker werd. Negeren was onmogelijk, het huilen hield pas op als we hem oppakten en tussen ons in ons bed legden. Daar leed onze nachtrust onder. Na het bezoek van de babyfluisteraar sliep onze zoon ‘s nachts door! Toeval? De hele week erna ging het goed. Soms werd hij wakker, maar we konden hem troosten en terug in zijn bed leggen. Daarna heeft hij altijd doorgeslapen. De babyfluisteraar adviseerde ons om consequent te zijn en gaf ons verder nog praktische adviezen die ook hebben bijgedragen aan onze rust en onze gezondheid.”

Hulp zoeken

Is het moeilijk om een babyfluisteraar in te schakelen?
Dat lijkt nogal wel mee te vallen. Een drastische manier is natuurlijk om te proberen mee te doen aan een televisie uitzending, maar lang niet iedereen ziet het zitten om met zijn hebben en houden op televisie te moeten verschijnen, en daarbij komt dat de kans dat je werkelijk tot de uitverkorenen hoort, niet al te groot is.
Gelukkig zijn er in Nederland meer hulpverleners die zich hebben toegelegd op het babyfluisteren. Veel zijn dat er niet, in de hele regio Noord-Holland bijvoorbeeld is er maar één adviesbureau te vinden dat zich fulltime wijdt aan het babyfluisteren.

Kosten

De kosten van een particuliere babyfluisteraar in Nederland liggen rond de 80 euro per consult. Wees je er dan wel van bewust dat de meeste ziektekostenverzekeraars deze kosten niet vergoeden.
Voor wie liever binnen de grenzen van zijn verzekeringspolis blijft is het dus misschien handiger om op zoek te gaan naar een homeopathisch arts of een andere vorm van hulpverlening die wel door de verzekeraar wordt gedekt. Ook het ruime assortiment aan boeken en DVD’s die er over dit onderwerp bestaan zijn wellicht een eenvoudiger en betaalbaar alternatief.

Geen wachttijd

Een voordeel van een particuliere babyfluisteraar is wel weer dat er over het algemeen geen wachttijd bestaat. Daarnaast is voornamelijk voor echt drukke, moeilijkere kinderen wel prettig dat ze niet van het kastje naar de muur worden gestuurd, maar dat een babyfluisteraar zelf naar het gezin toe komt.

Boeken en sites

Voor diegenen die een huisbezoek vooralsnog wat ver vinden gaan, maar toch heel erg geïnteresseerd zijn in de hulp die een babyfluisteraar kan bieden zijn er nog de boeken en websites van diverse binnen -en buitenlandse babyfluisteraars zoals de bekende Derek Ogilvie of de iets minder bekende Britse babyfluisteraar Tracy Hogg.

Zou het..?

Hoe spectaculair een babyfluisteraar op tv ook mag overkomen, er blijven natuurlijk mensen die de verrichtingen van een babyfluisteraar met enige scepsis bezien.
Critici beweren dat een babyfluisteraar niet meer doet dan wat de professionele hulpverlening al jaren doet; goed kijken en goed luisteren. Ook het stappenplan dat met zoveel trots wordt gepresenteerd, lijkt niet nieuw. Pedagogen en maatschappelijk werkers gebruiken zoiets al jaren. Dan blijft natuurlijk het stukje spiritualiteit over. Wat is daar van waar? Is een babyfluisteraar vooraf echt niet op de hoogte van details uit het leven van moeder en kind? Hoort en ziet hij echt beelden, woordloos uitgesproken door een kind dat amper nog brabbelen kan? Kinderen kunnen hem op zo’n jonge leeftijd natuurlijk nog niet tegenspreken.

Vertrouwen

Ouders zullen al snel geneigd zijn om hun vertrouwen te schenken aan iedereen, die beweert dat hij alle problemen weg kan nemen. Wanneer zo’n man of vrouw vervolgens ook nog eens met feiten op de proppen komt die je zelf eigenlijk al zo’n beetje was vergeten, of op een handige manier inspeelt op signalen die jij als ouder bewust of onbewust afgeeft, is het natuurlijk enorm verleidelijk om je vertrouwen in de handen van een babyfluisteraar te leggen en open te staan voor een nieuwe koers in de opvoeding van je kind.

Kwaliteitscontrole

Een ander belangrijk nadeel bestaat in het feit dat er geen officiële kwaliteitscontrole bestaat voor de babyfluisteraars. Werkelijk iedereen kan zich voor babyfluisteraar uitgeven zonder daarvoor een diploma of bondslidmaatschap te hoeven overleggen. Controle op het effect van de verleende hulp ontbreekt daardoor, en als de behandeling niet het gewenste resultaat oplevert is er dan ook geen commissie waar je je verhaal kwijt kunt.

“Ik vind de aanpak van een babyfluisteraar zoals je dat op televisie ziet oppervlakkig en niet echt overtuigend. Het is wel erg star door wat telepathie en een huisbezoekje tot zulke resultaten kan komen. Of het iets met telepathie te maken heeft weet ik niet, het is best mogelijk om na een dag goed observeren met dezelfde oplossing te komen.”

Tot slot

Het blijft natuurlijk giswerk in hoeverre je uit kunt gaan van de professionaliteit van een babyfluisteraar. Probeer voor je in contact treedt met een babyfluisteraar dus altijd uit te zoeken of er betrouwbare ervaringen bekend zijn van mensen die ook hulp van deze man of vrouw hebben gehad. Kosten en behandelplan zijn altijd belangrijke punten, maar uiteindelijk ben jij als ouder degene die beoordeelt of er een -klik- is met de babyfluisteraar. Een babyfluisteraar kan zeker een oplossing zijn voor de problemen die je als ouder ervaart, of je nu alleen hem raadpleegt of misschien liever werkt met een combinatie van hulpverleners.

Liefs Marion

Meer informatie

Babymassage – Verdieping van de band met je baby
De gezondheid van je baby – Waar moet je op letten?
Huilbaby – Hoe ga je hiermee om?
Babyzwemmen – een bijzondere ervaring voor beiden

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
The Babywhisperer – adviesburo en babyfluisteraar te Alphen aan de Rijn. De Babyfluisteraar, door Derek Ogilvie. ISBN 9789063052645
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *