Afscheid nemen met een ballonverstrooiing

Afscheid nemen met een ballonverstrooiing

Afscheid nemen met een ballonverstrooiing…

Eén van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven is het verlies van een kind. Het is de nachtmerrie van iedere ouder. Het lijkt zo tegennatuurlijk, maar helaas gebeurt het toch maar al te vaak dat een baby of kind uit het leven wordt weggenomen. Dit is een enorme klap voor de ouders, familie en vrienden. Juist bij deze verliezen is het belangrijk voldoende aandacht te besteden aan het afscheid. Een mooi afscheid helpt bij het rouwproces.

Marleen van Beek, 32 jaar, getrouwd met Andreas en moeder van Tim van 7 en Lars van 3 wil ouders helpen die met zo’n verlies te maken hebben. Om die reden is zij ballonverstrooiingen gaan verzorgen met haar bedrijf Laatste Vlucht.

“Wij merken duidelijk dat de ballonverstrooiing ouders helpt om het verlies een plekje te geven. Het is een mooie vredige manier van afscheid nemen die heel goed past bij kinderen. Kinderen en ballonnen horen bij elkaar. Ieder kind houdt wel van ballonnen. Ze zijn speels, kleurrijk en kunnen helemaal tot in de hemel vliegen. Bij veel kinderuitvaarten worden al ballonnen in bepaalde kleuren losgelaten. Vaak een mooi en emotioneel moment. Bij een ballonverstrooiing gaat de as van het kindje in een grote heliumballon. Het kindje vliegt samen met de ballon heel rustig omhoog naar de wolken.”

“De bedoeling van Laatste Vlucht is vooral om mensen de kans te geven om op een mooie, speciale manier afscheid te nemen. Het verstrooien van de as zou eigenlijk een mooi moment moeten zijn waar je op een positieve manier op terug kan kijken. Op die manier kan het ook helpen bij het verwerken van het verlies van een dierbare.”

ballonverstrooiing

Wat is een ballonverstrooiing?

“Bij een ballonverstrooiing wordt de as van de overledene (een volwassene of een kind) in een grote (bijna 2m doorsnee) speciale heliumballon gedaan. Dit gebeurt uit het zicht en met een aantal veiligheidsmaatregelen, waardoor de as ook niet vrijkomt als de ballon zou knappen. Als dit klaar is wordt de ballon aan de nabestaanden gegeven. Deze kunnen op hun eigen manier afscheid nemen. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld een tekening aan de ballon vastmaken of kan er door één van de nabestaanden iets gezegd worden. Als zij zover zijn laten zij de ballon vrij. Hoog over het land zweeft de as van de dierbare in de heliumballon naar de wolken. Bij goed weer is de ballon nog zo’n 20 minuten te volgen Als de ballon een hoogte van circa twintig kilometer heeft bereikt zal deze uit elkaar springen, waardoor de as de vrijheid tegemoet gaat en met de wind wordt meegedragen. Van de as zul je niets meer terugvinden. Deze komt in de zogenaamde straalstromen terecht en wordt over de hele wereld verspreid.”

Afscheid nemen met een ballonverstrooiing

Persoonlijk

“Een ballonverstrooiing kan je heel persoonlijk maken en met zoveel mensen erbij als je wil. Zo hebben wij bijvoorbeeld een asverstrooiing per ballon gehad van een kindje van 23 weken oud. Deze mensen wilden het heel klein houden en waren met zijn tweeën. Samen namen zij op hun eigen manier afscheid, terwijl wij onlangs ook een verstrooiing hadden waar 15 kinderen en hun ouders bij aanwezig waren. Zo is ieder afscheid anders. De één zal kiezen voor een ingetogen ceremonie zonder poespas, terwijl de ander er bijvoorbeeld graag live muziek bij heeft. Zo is iedereen anders. Wij proberen zoveel mogelijk aan ieders wens tegemoet te komen. Zo’n afscheid moet perfect zijn.”

Helpen bij rouwproces

“Voor broertjes en zusjes, neefjes, nichtjes, vriendjes en vriendinnetjes kan een ballonverstrooiing ook goed meehelpen bij het rouwproces. Het naar de hemel gaan is voor hen vaak heel symbolisch. Er zijn ten slotte veel ouders die hun kinderen vertellen dat een overledene naar de hemel gaat of een ster wordt. Een asverstrooiing per ballon sluit hier goed bij aan. Hierdoor kunnen ze de dood van de dierbare op een goede manier een plekje geven. Daarnaast is het voor kinderen fijn om een actieve rol te spelen bij het afscheid. Dit helpt ook bij de verwerking van het verlies. Bij de meeste vormen van verstrooiing is hier niet of nauwelijks ruimte voor. Bij een ballonverstrooiing kunnen zij heel goed meehelpen met het vasthouden van de grote ballon of bijvoorbeeld zelf kleine begeleidingsballonnen oplaten en hier een tekening of boodschap aan hangen. Het loslaten van meerdere ballonnen is sowieso een prachtig gezicht!”

ballonverstrooiing

Locatie

“Wat betreft het tijdstip en de locatie zijn er veel mogelijkheden. De as hoeft niet perse binnen een bepaalde periode verstrooid te zijn. Is er dus een speciale dag waarop de asverstrooiing plaats zou moeten vinden (bijvoorbeeld de geboortedag van de overledene) dan kan dat. De locatie mogen de mensen zelf bepalen. In principe kan alles. Zolang de ballon maar vrij weg kan vliegen en er binnen een straal van 8 km geen vliegveld zit. Zo kan je denken aan een mooie open plek in het bos, op het strand of een bepaalde plek die voor de overledene speciaal is (een voetbalveld, het schoolplein, het favoriete visplekje) Hebben mensen zelf geen idee op welke locatie zij dit zouden willen doen, dan kennen wij zelf natuurlijk ook genoeg mooie plekjes die geschikt zijn.”

Voor meer informatie kan je terecht op www.laatstevlucht.nl.

Liefs Marion

Meer informatie

Urnen en urnsieraden
Hoe gaat een crematie?
Brand een kaarsje
De liefste en mooiste afscheidsgedichtjes
Hoe gaat een begrafenis?
Hoe gaat een begrafenis?
Bloemen en bloemstukken
Andere gedenkvormen

Bronvermelding

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *