Zwangerschapshaptonomie, wat is dat nou weer?

Er zijn zoveel verschillende manieren van zwangerschapsbegeleiding en zwangerschapshaptonomie is er één van. Het is belangrijk een manier te kiezen die bij jou of jullie past, maar dan is het wel handig dat je weet wat er allemaal mogelijk is. Vandaar dat we de verschillende manieren nader gaan bekijken. Wat kun je namelijk verwachten van haptonomische zwangerschapsbegeleiding?

Zwangerschapshaptonomie

Wat is zwangerschapschaptonomie?

Misschien is het goed om eerst het woord ‘haptonomie’ uit te leggen. Hapto komt van het woord hapsis en dat betekent tast en gevoel. Nomie komt van het woord nomos en dat betekent regels. Haptonomie betekent dus ‘de leer van het voelen, of leren door te voelen.’ Door middel van bewegingsoefeningen en aanraking word je meer bewust van je lichaam en leer je hiernaar te luisteren. Je leert de balans te zoeken tussen denken, voelen en doen.

Zwangerschapschaptonomie is een individuele begeleiding die je samen met je partner doet. De begeleiding begint met het contact maken met je kindje in je buik en te vertrouwen op je lichaam. Je gaat ervaren hoe je kindje reageert op jullie handen en eigenlijk ben je op die manier, als je kindje nog in de buik zit, al met hem aan het communiceren.

Wat kun je verwachten?

Natuurlijk gaat het bij deze begeleiding niet alleen om het contact maken met je kindje maar je leert ook hoe je het beste kunt ontspannen en welke houdingen het beste voor je lichaam zijn tijdens de zwangerschap. Natuurlijk word je ook voorbereid op de bevalling. De begeleiding is niet in groepsverband maar je doet dit samen met je partner. Ook wordt de begeleiding afgestemd op jouw/jullie wensen en behoeften. Dat maakt de begeleiding heel uniek en intiem.

Wat komt er altijd aan bod?

Ook al is de begeleiding afgestemd op jullie wensen dan komen er altijd een aantal standaard onderwerpen aan bod. Zoals:

Aandacht

Je leert ontspanningsoefeningen en manieren van aanraken waardoor je goed leert ontspannen, zodat je lichaam en mind goed voorbereiden worden op de bevalling. Je kunt hier zelfs beter door gaan slapen. Ook is er aandacht voor je zwangere lichaam. Je leert hoe je het beste kunt bewegen, zitten en liggen. Ook kunnen bepaalde klachten (maagzuur, bekkenpijn, et cetera) worden besproken en kun je leren hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Ook wordt je partner niet vergeten. Hij leert wat zijn rol kan zijn tijdens de zwangerschap en bevalling. Hoe kan hij er echt voor je zijn, zodat hij meer kan doen dan alleen maar toekijken.

Contact met de baby

Contact met jezelf en contact met je baby staat natuurlijk centraal. Via bepaalde aanrakingen van je buik, ga je contact maken je ongeboren baby.

Voorbereiding op de bevalling

Je leert welke bevalhoudingen een positieve bijdrage kunnen hebben bij het opvangen van weeën en hoe je het beste kunt omgaan met de pijn. Je partner wordt hierbij nauw betrokken.

Vertrouwen

De begeleiding is er op gericht om je vertrouwen te geven in jezelf en je lichaam. Tijdens de begeleiding leer je ook steeds beter je eigen grenzen te herkennen en hiermee om te gaan.

Na de geboorte

De haptonomische zwangerschapsbegeleiding loopt door tot na de geboorte. Na de bevalling is er aandacht voor je herstel en leer je hoe je je kindje kunt dragen en aanraken. Ook nu speelt de aanraking nog steeds een heel belangrijke rol in de communicatie met je baby.

Wat is het verschil met andere zwangerschapscursussen?

Het grootste verschil is de focus op je baby. Al voor de geboorte word je geleerd hoe je contact kunt maken met je kindje. Dit ga je doen om je buik op verschillende manieren aan te raken. Fijn om op een ontspannen manier aandacht voor elkaar te hebben.

Praktische informatie

Je kunt het beste beginnen met zwangerschapshaptonomie op de helft van je zwangerschap, dus na zo’n 20 weken en je je kindje al goed kunt voelen. Natuurlijk is de begeleiding overal weer anders, maar gemiddeld gaat het om vier tot zes afspraken van een uur, waarvan één afspraak na de bevalling is.

Ook de kosten zijn overal verschillend, maar gemiddeld zullen de sessies zo’n 70 euro per keer kosten. Als de haptonoom is aangesloten bij een beroepsvereniging en je bent aanvullend verzekerd, dan is de kans groot dat je de sessies volledig of voor een deel vergoed krijgt. Belangrijk dus dit even te checken bij je zorgverzekering.

Ervaringen van anderen

Door mijn fysio werd mij aangeraden te starten met haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Ik stond er eerst een beetje argwanend tegenover, maar toen ik mij erin ging verdiepen vond ik het toch erg interessant en heb ik de stap genomen. Daar heb ik zeker geen spijt van gehad. Ik vond het een geweldige ervaring en heb vooral geleerd mijn eigen grenzen beter te bewaken en bewuster te worden van mijn kindje. Ik raad het echt iedereen aan.

Denise (29 jaar)

Ik heb bewust gekozen voor zwangerschapshaptonomie omdat ik bewust bezig wilde zijn met het nieuwe leven in mij. Ik vond het fijn omdat ook mijn partner heel nauw werd betrokken bij de begeleiding. Prachtig om te ervaren hoe je kindje reageert op de aanrakingen. Ik kijk terug op mooie en vooral intieme momenten.

Karina (31 jaar)

liefs Marion

Meer informatie

Contact maken met de baby in je buik
Zwangerschapspilatus, voor een goede beheersing van je spieren!
Zwangerschapsyoga, is deze zwangerschapscursus ook voor jou geschikt?
Hypnobirthing. Een zwangerschapscursus dat uitgaat van het natuurlijke proces
Zwangerschapscursussen, wat is er allemaal mogelijk?
Zwangerschapscursus Mindfulness
Mindful bevallen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *