Acupunctuur en zwangerschap

Acupunctuur en zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kun je te maken krijgen met diverse zwangerschapskwaaltjes. Vaak kan het geen kwaad maar leuk is anders. Acupunctuur kan een manier zijn om sommige kwaaltjes te verlichten. Maar kan het kwaad?
En kan acupunctuur je helpen zwanger te worden en/of te blijven? Wat is acupunctuur eigenlijk? Kan acupunctuur de balans in je lichaam op natuurlijke wijze herstellen? Zodat bepaalde klachten verminderen? En hoe veilig is het voor je ongeboren baby? Vragen over acupunctuur en zwangerschap, waar je wellicht antwoord op wilt hebben.

Laten we bij het begin beginnen. Wat is acupunctuur?

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een geneeswijze waarbij naalden op bepaalde punten in het onderhuids bindweefsel worden gestoken. Deze geneeswijze wordt vooral in China veel toegepast.

‘Acus’ staat in het Latijns voor ‘naald’ en ‘pungere’ betekent ‘steken’. Deze methode bestaat meer dan 2500 jaar en is nauw verbonden met de Chinese filosofie. Sinds de bronstijd worden metalen naalden gebruikt. Voor die tijd gebruikte men vermoedelijk naalden van botsplinters of steen.

lijn donker geel oudersenzo
Acupunctuur en zwangerschap
lijn donker geel oudersenzo

Doet het pijn?

De naaldjes die worden gebruikt voor acupunctuur zijn erg dun. Omdat ze zo dun zijn, voel je ze nauwelijks. Soms kan er wel een schokje worden ervaren. Een bewijs dat de juiste plek wordt geraakt.

Acupunctuur en zwanger worden

Acupunctuur kan worden gebruikt om je cyclus te verbeteren, bijvoorbeeld op de eirijping te stimuleren, stress te verminderen en de doorbloeding van de baarmoederwand te verbeteren. Hierdoor kan de kans op een zwangerschap worden vergroot.

Acupunctuur kan ook de kans op een miskraam verkleinen. Als er echt iets mis is met de vrucht, kan acupunctuur je natuurlijk ook niet helpen. Het kan echter wel stress en angst bij je wegnemen. Emoties die nooit goed zijn voor de baby.

Emoties tijdens de zwangerschap

Acupunctuur en zwangerschapskwaaltjes

Waar wordt acupunctuur voor gebruikt? Acupunctuur kan worden ingezet voor zwangerschapskwaaltjes, zoals:
misselijkheid, maagzuur, bekkenklachten, hoge bloeddruk, verstopping, rugpijn, hoofdpijn, aambeien, slaapproblemen en/of vermoeidheid.

Het toepassen van acupunctuur is erop gericht het lichaam weer in balans te brengen. Het is een natuurlijke behandeling, zonder het kind in gevaar te brengen.

lijn donker geel oudersenzo
Acupunctuur en zwangerschap
lijn donker geel oudersenzo

Voorbereiding op bevalling

Naast het verzachten van bepaalde kwaaltjes kan acupunctuur ook worden toegepast als voorbereiding op de bevalling, door het ontspannen van spieren en pezen. Door deze behandeling kan de ontsluiting makkelijker verlopen en duurt de bevalling wat korter.

De bevalling begint – elke bevalling op zijn eigen manier
Bevalling inleiden, hoe gaat dat en wanneer wordt het gedaan?

Werkt het echt?

Het is altijd belangrijk vertrouwen te hebben in je arts of therapeut. Dit stimuleert het genezingsproces. Dit wordt ook wel het placebo-effect genoemd.
Er is veel onderzoek gedaan naar de werking van acupunctuur en in een aantal gevallen is aangetoond dat het werkt.

Wat kost het?

De prijzen verschillen per praktijk. Ze varieren tussen de 50 en 70 euro. Wanneer een praktijk lid is van de NVA, is de kans aanwezig dat je ziektekostenverzekering deze kosten geheel of gedeeltelijk vergoeden.

Is het veilig?

Kies altijd voor acupunctuur uitgevoerd door een acupuncturist die lid is van een erkende beroepsvereniging (NVA, NAAV, Zhong). Je weet dan zeker dat hij de juiste opleiding heeft genoten en dus goed weet waar hij mee bezig is. Ook zal hij gebruik maken van steriele wegwerp naalden.

Liefs Marion

Meer informatie

Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Zwangerschapsspiekbrief – Wanneer regel je wat?
Gezond eten tijdens de zwangerschap
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Hoofdpijn en zwanger
Emoties tijdens de zwangerschap
Brandend maagzuur – Wat doe je er aan?
Medisch alfabet – Alle kinderkwaaltjes, kinderziekten en kindgerelateerde kwaaltjes op een rij!
De bevalling begint – elke bevalling op zijn eigen manier
Bevalling inleiden, hoe gaat dat en wanneer wordt het gedaan?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *