Week 37 zwangerschapskalender – Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Week 37: Hoe groot?

Lengte± 49 cm
Gewicht3.000 gram
Bijzonderheden
Je baby is aan het einde van de week voldragen!
Week 37 zwangerschapskalender - Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Ontwikkeling in week 37

Aan het einde van deze week is je baby officieel voldragen! Je mag vanaf deze week dus thuisbevallen, als je dat zou willen en er verder geen complicaties zijn. Als je trouwens denkt dat hij nu stopt met groeien, dan heb je het mis. Zolang hij bij je woont, groeit hij rustig door (en daarna natuurlijk ook). Hoe langer hij bij je blijft, hoe meer vet er op z’n body komt, vooral rond zijn knieën en ellebogen.

Hopelijk ligt hij inmiddels met zijn hoofdje in je bekken, zodat hij in de juiste houding ligt voor zijn geboorte. De ruimte is nu behoorlijk beperkt waardoor het draaien in de juiste richting steeds moeilijker wordt.

Misschien voel je inmiddels je kindje wat minder bewegen, dat kan. Hij heeft immers nu wat minder ruimte om alle kanten op te buitelen. Hij ligt met opgetrokken beentjes in de baarmoeder en zijn ruimte is beperkt. Je zal hem nu eerder voelen schuiven in plaats van schoppen. Domweg omdat hij dit ruimte niet meer heeft. Het is echter wel belangrijk dat je hem blijft voelen. Mocht je helemaal geen beweging voelen, schroom dan niet om contact op te nemen met de verloskundige. Zij kan kijken hoe het van binnen met hem is.

Jouw lichaam in week 37

De oefen-weeën dienen zich aan. Je kunt ze herkennen aan het feit dat ze niet toenemen in lengte en intensiteit. Deze weeën worden ook wel Braxton-Hicks weeën genoemd.

Je lichaam is er nagenoeg klaar voor om te gaan bevallen. Je navel puilt misschien al wat uit, gelukkig komt dit na de bevalling gewoon weer goed.

Een bevalling kan op diverse manieren beginnen. De meeste vrouwen bevallen na de uitgerekende datum, maar dat wil niet zeggen dat het eerder niet mogelijk is. Veel bevallingen beginnen met met veel harde buiken en weeën, maar een bevalling kan ook beginnen met het breken van de vliezen. Je gaat het vanzelf ontdekken hoe de bevalling zich bij jou aandient.

Last van maagzuur?

Veel last van maagzuur? Een lepel vanillevla kan hiertegen helpen. De vla zorgt ervoor dat het maagzuur minder omhoog komt. Geen vanillevla in huis? Probeer dan eens een banaan of een liga. Ook dit kan helpen. Probeer het middagdutje in stand te houden ondanks dat je nu eventueel de spanning voelt voor je aanstaande bevalling die nu niet zo lang meer gaat duren.

Het zou kunnen zijn dat je nu wat angstdromen krijgt vanwege je aanstaande bevalling en je aanstaande moederschap. Mocht je al kinderen hebben dan zal dit wel meevallen maar als het je eerste is, ben je er heel veel mee bezig, van doe ik het straks wel goed. Ben ik straks wel geschikt als moeder? Je kunt hele nare dromen krijgen over je bevalling. Dromen zijn vaak een verwerking van iets waar je de hele dag in principe mee bezig bent maar doordat je het zo druk hebt met dingen regelen, aan dingen denken heb je eigenlijk een achtbaan van emoties en die uiten zich tijdens je slaap omdat je dan rust hebt en dan worden dingen verwerkt. En dat kunnen hele bizarre dromen zijn.

lijn groen oudersenzo
Boxkleed
Boxkleed
Boxkleed
lijn groen oudersenzo

Wat moet je in week 37 doen?

Staat je vluchtkoffertje al klaar in de gang? Voor jezelf maar ook voor je partner? Ook hij wil op het laatste moment niets vergeten. Zijn de batterijen van de fotocamera’s en eventueel filmcamera’s opgeladen?

Draag zelf geen zware dingen meer! Laat dit maar aan andere over!

Check nog eens voor de zekerheid die checklist. Heb je alles in huis?

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 38: Je kindje kan ieder moment geboren worden!

lijn smal

Bekijk de andere weken

1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10
11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20
21 21 22 22 23 23 24 24 25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30
31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36 37 37 38 38 39 39 40 40
lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *