Week 31 zwangerschapskalender – Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Week 31: Hoe groot?

Lengte± 43 cm
Gewicht1.600 gram
Bijzonderheden
Misschien hikt jouw buik wel met hem mee!
Week 31 zwangerschapskalender - Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Ontwikkeling in week 31

Je baby is volop aan het trainen om sterker te worden. Hij heeft het er maar druk mee. Misschien voel je af en toe zijn bewegingen? Want hij buitelt en trappelt gedurende de dag er op los. Naast al dat getrappel van zijn beentjes, bewegen zijn armen ook alle kanten op en drinkt hij volop van het vruchtwater. Soms doet hij dit te gulzig en krijgt hij de hik. Best kans dat je je buik op zo’n moment voelt mee hikken. Hoe schattig is dat dan!

Grote kans dat hij ook ’s nachts actief is, als jij net wilt gaan slapen. Want het gehobbel als jij loopt, wiegt hem lekker in slaap, maar als jij gaat liggen, is de kans groot dat hij dan juist tot leven gaat komen!

Als zijn capriolen zijn perfect om sterker te worden, zodat hij het straks buiten de baarmoeder goed kan overleven. Om goed te kunnen groeien heeft hij gezonde voeding nodig. Aangezien hij afhankelijk is van jouw voeding, is het belangrijk dat je gezond blijft eten. Het liefst ook een beetje gevarieerd.

Zijn botten worden steeds sterker (en harder). Gelukkig blijft zijn schedel nog wat zachter zodat deze nog wat flexibel is bij de bevalling. Zijn schedel bestaat nu nog uit ‘losse platen’ die een beetje over elkaar kunnen schuiven. Dat is wel zo fijn bij de bevalling.

Alle organen zijn inmiddels gereed om geboren te worden, alleen de longen nog niet. Zij zijn nog niet helemaal rijp en kunnen nog wel een paar weken gebruiken. De hersenen groeien ook nog steeds, maar de zenuwcellen en zenuwverbindingen functioneren inmiddels goed.

De liggen van je baby ligt op dit moment nog niet vast. Hij kan nog een koprol maken, maar het wordt wel steeds lastiger.

Jouw lichaam in week 31

Jouw lichaam is zich volledig aan het voorbereiden op de bevalling. Zo ook je borsten. Grote kans dat ze af en toe wat colostrum (de eerste moedermelk) lekken. Het hormoon prolactine is hiervoor verantwoordelijk. Hartstikke nuttig voor straks, maar misschien nu een beetje lastig. Het gebruik van zoogcompressen in je beha, kan voorkomen dat het door je kleding heen lekt.

Je gewicht neemt nu vast rap toe, misschien wel een halve kilo per week. Je lichaam heeft op dit moment zo’n 2 liter extra bloed, dat is fijn want tijdens de bevalling ga je ongetwijfeld wat bloed verliezen. Nu je lichaam zwaarder wordt is het goed om goed op jezelf te letten. Doe wat ontspanningsoefeningen en probeer goed op je houding te letten. Je kunt anders (onnodig) last van je rug krijgen.

Ook je huid kan wat extra aandacht gebruiken. Die komt namelijk behoorlijk op spanning te staan en dit kan scheurtjes geven. Je kunt het proberen te voorkomen door de plekken bij je buik, heupen en borsten goed in te smeren. Hoewel echt voorkomen lastig is.

lijn groen oudersenzo
Kolfapparaat
Kolfapparaat
Kolfapparaat
lijn groen oudersenzo

Wat moet je in week 31 doen?

Is de babykamer al op orde? Het begint nu op te schieten en het zou fijn zijn als de kamer al redelijk op orde is. Stel je voor dat je baby zich eerder komt melden.

Heb je ook de geboortekaartjes al besteld? Je kunt al beginnen met het schrijven van de enveloppen. Het kan allemaal maar klaar liggen. Het wordt straks druk zat.

Je buik is nu prachtig van formaat om er een mooie bellypainting op te laten maken of een gipsafdruk. Een mooie herinnering voor later!

Ligt het geboorteplan al helemaal klaar? Is alles voor iedereen helder? Voor wat betreft de bevalling kun je aangeven dat je bijvoorbeeld zelf je baby wilt aanpakken, wie de navelstreng mag doorknippen en of je borstvoeding wilt gaan geven. Zijn er nog dingen die je wilt bespreken als er ingrepen moeten gebeuren?

Je kindje valt qua aansprakelijkheidsverzekering natuurlijk gewoon onder jullie verzekering. Maar de zorgverzekering is wel belangrijk. Je kunt je kindje bij op de zorgverzekering van de moeder of van de vader bij laten schrijven. Dit moet gebeuren binnen vier maanden na de geboorte. En kijk of je zorgverzekering datgene dekt wat je nodig hebt als jullie kindje geboren is. Overigens betaal je pas premie voor je kindje als hij 18 jaar is.

Over verzekeringen gesproken, check even de dekking van de inboedelverzekering, nu er zoveel extra spullen jullie huis in zijn gekomen.

Tipje van de sluier voor volgende week…

Week 32: Misschien staat je baby al op z’n kop? De meeste baby’s positioneren zich in deze periode.

lijn smal

Bekijk de andere weken

1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10
11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20
21 21 22 22 23 23 24 24 25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30
31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36 37 37 38 38 39 39 40 40
lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *