Week 3 zwangerschapskalender – Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Week 3: Hoe groot?

Lengte± 0,1 mm
Gewicht
Bijzonderheden
Afgewezen sperma zal de eicel nog vele dagen omringen.
Week 3 zwangerschapskalender - Wat gebeurt er allemaal in deze week?

Ontwikkeling in week 3

Misschien ben je wel misselijk of heb je een beetje last van buikkramp. Iets verkeerds gegeten? Het kan zelfs zijn dat je een beetje bloed verliest. Je vraagt je misschien verschrikt af of je nu alweer ongesteld aan het worden bent. Kan, maar het kan ook zijn dat je eitje bevrucht is en het klompje cellen zich aan het innestelen is in je baarmoeder.

Dat kan met een beetje bloedverlies (innestelingsbloeding) gepaard gaan, maar dat hoeft niet zo te zijn. Als je geen beetje bloed verliest, kan het nog steeds raak zijn. Na het innestelen kun je al last krijgen van de eerste zwangerschapssymptomen, want de hormonen zijn al aan het werk gegaan!

De innesteling is begonnen

De bevruchte eicel is zich in de afgelopen dagen gaan delen en is inmiddels een klein balletje cellen. De blastocyste. We schreven hier al vorige week iets over. Deze blastocyste heeft inmiddels de baarmoeder bereikt en heeft zich deze week in de baarmoederwand genesteld. Op dat moment gebeurt er nog iets. Het klompje cellen deelt zich namelijk in twee delen. De ene helft wordt de embryo en de andere helft wordt de placenta. De placenta gaat de komende tijd je kindje van voeding voorzien.

Het kan zijn dat de bevruchte eicel zich op een andere plek innestelt, bijvoorbeeld in één van de eileiders. In dat geval spreken we van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Je kindje is dan niet levensvatbaar.

Jouw lichaam in week 3

Ook al is alles nog hartstikke pril, toch kun je deze week al last krijgen van zwangerschapskwaaltjes. Denk bijvoorbeeld lichte buikkramp, vermoeidheid, stemmingswisselingen, emotioneel, gevoeligere borsten, meer afscheiding of misschien heb je wel last van een opgeblazen gevoel. Het kan allemaal! Het bevruchte eitje begint het hormoon hCG af te scheiden. Dit hormoon laat je lichaam weten dat je zwanger bent en dat er dus werk aan de winkel is!

Om het embryo zo goed mogelijk te beschermen, wordt de baarmoederhals afgesloten door een slijmprop, zodat er niets meer bij kan komen. De spieren van de baarmoedermond worden soepeler en onder het slijmvlies beginnen bloedvaten naar boven te komen, zodat de voedingsstoffen bij je vruchtje kunnen komen.

In deze week gaat je lichaam drie verschillende hormonen en eiwitten aanmaken. We spraken al over het hormoon hCG, deze regelt de productie van oestrogeen en progesteron. Deze laatste zorgt onder andere voor de slijmprop waardoor de baarmoeder netjes op slot gaat.

Zwangerschapstest

Zwangerschapstesten werken op de aanwezigheid van het hCG hormoon in je lichaam. Zodra de innesteling heeft plaatsgevonden en de cellen het hCG gaan afscheiden, kan je een positieve zwangerschapstest krijgen. Het kan echter zijn dat de eerste dagen de dosis in je lichaam nog te laag is voor een positieve test. Doe gerust na een paar dagen nogmaals de test. Je kunt ervanuit gaan dat vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden, er in je lichaam voldoende hCG aanwezig moet zijn om een positieve test te geven bij een zwangerschap. Eerdere uitslagen kunnen nog wat onbetrouwbaarder zijn, maar aan het einde van deze week zou de test betrouwbaar moeten zijn. Spannend!

lijn groen oudersenzo
Zwangerschapstest
Zwangerschapstest
Zwangerschapstest
lijn groen oudersenzo

Blastocyste

De bevruchte eicel wordt een zygote genoemd en bevat alle DNA en erfelijke kenmerken. Na vier dagen heeft hij zich al gedeeld in meer dan 100 cellen en verandert de naam in ‘blastocyste’. De blastocyste zal in deze week nog geen kikkervisje zijn maar hooguit een begin tot een soort kikkervisje. Veel groter is hij niet. Maar het is wel een druk kikkervisje. Hij beweegt en doet van alles.  

Tips en weetjes voor week 3

Vermijd alcohol, roken en drugs. Dit zijn schadelijke dingen voor het ongeboren kind, en uiteraard ook als je kind geboren is. Je begint meer met vloeien, het zal wat dikker en slijmeriger zijn naarmate je steeds dichter de datum komt waarop je normaliter ongesteld zou zijn. Vervelend maar met regelmatig verschonen kom je een heel eind. Was de vagina één keer per dag met lauw water (zonder zeep) en draag geen synthetisch ondergoed. Je kunt beter katoenen slips dragen en gebruik liever ook geen inlegkruisjes.

Denk aan je foliumzuur en probeer zo gezond mogelijk te eten. Je eet immers nu ook voor je kindje, al weet je het misschien nog niet. Je hoeft zeker niet ineens dubbele porties te gaan eten, maar het is wel fijn dat wat je eet, zo gezond mogelijk is. Pas op met het eten van bepaalde producten zoals  rauwe vis, rauw vlees en/of rauwe melk (of kazen die gemaakt zijn van rauwe melk). 

Heb je een positieve zwangerschapstest?  Neem dan contact op met je huisarts, tandarts en apotheek. Het kan namelijk zijn dat je medicatie moet worden aangepast en dan is het belangrijk dat deze instanties zo snel mogelijk actie kunnen ondernemen. Je kunt ook alvast op zoek gaan naar een verloskundige. Er zijn praktijken waar je al in dit prille stadium terecht kunt, maar de kans is groot dat je voor een eerste afspraak nog even moet wachten. Maar… geregeld is geregeld, toch? Het kan maar alvast in je agenda staan!

Tipje van de sluier voor volgende week

Op naar week 4 van je zwangerschap. Kun je al een zwangerschapstest gaan doen?

lijn smal

Bekijk de andere weken

1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10
11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20
21 21 22 22 23 23 24 24 25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30
31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36 37 37 38 38 39 39 40 40
lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Stoppen met roken – Tips & tricks
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *