Week 2 van de zwangerschap – Wat gebeurt er in deze week?

Week 2: Hoe groot?

Lengte
Gewicht
Bijzonderheden
Je menstruatie is nu net achter de rug en je eisprong zal over ongeveer deze week plaatsvinden. Elke maand komt er een eicel vrij die via de eileiders naar de baarmoeder gaat. Als het eitje niet bevrucht wordt, vindt de menstruatie plaats.
Week 2 van je zwangerschap

Ontwikkeling in week 2

Dit wordt gezien als de week 2 van je zwangerschap, maar je bent nog steeds niet zwanger. Toch is dit – net als vorige week – ook een belangrijke week, want aan het einde van deze week ben jij op z’n vruchtbaarst!

Datenight

Heb je al een datum geprikt in je agenda voor een gezellig avondje met je partner? Doe het dan maar snel want je meest vruchtbare dag komt er aan! Spannend hoor! Het kan aan het einde van deze week gewoon raak zijn! Alleen het idee al geeft je misschien kriebels in je buik. Heb je je cyclus goed in beeld? Dan weet je vast wanneer je vruchtbare moment er is… Anders misschien even een ovulatietest doen? Je wil het moment immers vast niet missen… want voor je het weet is de eicel alweer op z’n retour en moet je weer een hele maand wachten.

Het heerlijke avondje is gekomen

Making baby seks kan nogal eens een beladen manier zijn om met elkaar te vrijen. Probeer er daarom toch iets leuks van te maken. Ook als het al de achtste of tien keer is dat jullie het gaan proberen. Heb het leuk met elkaar, geniet van elkaars liefde en vind elkaar in jullie gezamenlijke wens. Maar houd het wel luchtig en maak alles niet te krampachtig. Het zou fijn zijn als er raak geschoten zou worden, maar anders is er ook weer een volgende maand.

De eicel

Een eicel plopt uit de eierstokken en zwemt daarna rustig naar de baarmoeder toe. Of eigenlijk is zwemmen niet het juist woord, een eicel kan namelijk zich niet uit zichzelf voort bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten trilhaartjes (ciliae) en deze trilhaartjes maken een golfbeweging richting de baarmoeder. Op die manier wordt de eicel de juiste richting op geduwd.

Een vrouw heeft zodra ze geboren wordt al duizenden eicellen, daar moet ze het de rest van haar leven mee doen, want er worden geen nieuwe meer aangemaakt. Dit is het en in de loop van je leven worden het er alleen maar minder, totdat de koek op is en je in de overgang bent beland.

Iedere maand komt er een eicel tevoorschijn uit de eierstokken die  de baarmoeder ingaat. Hij nestelt zich in de baarmoederwand en gaat rustig zitten wachten totdat er zaadcellen komen die de hem kunnen bevruchten. Dat wachten is trouwens maar 24 uur, binnen die tijd moet er dus raak geschoten worden! Eicellen herhalen dit iedere maand, totdat er geen eicellen meer zijn. Dit gebeurt doorgaans rond je 50e en je in de overgang belandt.

Zaadcellen

Zaadcellen zijn veel kleiner dan eicellen maar kunnen steeds opnieuw worden aangemaakt. Die kleine rakkers kunnen enorm goed zwemmen. Het is net een wedstrijdje, want ze willen het liefst allemaal als eerste aankomen.

Zaadcellen worden geproduceerd door de zaadballen. En bij een ejaculatie (zaadlozing) komen de zaadcellen naar buiten en zwemmen als een dolle, richting de eicel. Dat gaan ze trouwens niet allemaal overleven. Onderweg zullen sommige zaadcellen dood gaan (omdat ze afwijkend zijn of niet sterk genoeg) of het spoor kwijt raken (de verkeerde kant op gaan). Van al die duizenden zaadjes, bereiken er maar een paar honderd de eicel. Dat geeft ook niet, want we hebben er immers maar eentje nodig. Degene die als eerste zijn kop door de celwand steekt (en hierbij zijn staart verliest) is de winnaar. Daarna sluit de cel zijn celwand en kunnen de anderen er niet meer bij.

Nu hoor ik je denken, maar hoe krijg je dan een tweeling? Bij een tweeling wordt er ook gewoon één eicel bevrucht door één zaadcel maar splitst de bevruchte cel zich in tweeën en beide delen ontwikkelen zich verder tot twee baby’s. Hier is sprake van een eeneiige tweeling. Bij een twee-eiige tweeling zijn er twee eicellen gesprongen en beide eitjes zijn bevrucht.

lijn groen oudersenzo
Ovulatietest
Ovulatietest
Ovulatietest
lijn groen oudersenzo

Zygote

Je kunt het best niet té vaak met elkaar vrijen, om kwaliteitsverlies van de zaadcellen te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld rondom je vruchtbaarste dag, het beste één keer per dag en dan om de dag met elkaar vrijen. Zaadcellen blijven immers een flink aantal uur leven in je baarmoeder, dus je kunt het best twee dagen voor je vruchtbare dag met elkaar vrijen, op de dag zelf en eventueel voor de zekerheid nog een dag erna. Want stel je voor dat je toch een rekenfout hebt gemaakt. Dat zou in principe genoeg moeten zijn.

Blijf na de vrijpartij nog even lekker liggen. Eventueel met een kussentje onder je billen. Zo maak je het de zaadcellen nog wat makkelijker om je eicel te bereiken. Blijf vooral genieten van jullie vrijpartijen. Maak plezier met elkaar. Begin met een voorspel, zoals een massage die eindigt met een happy end.

Ben je nu zwanger

Nee, nog niet. De zaadcellen hebben even de tijd nodig om de eicel te bereiken. En de eerste geplande vrijpartij hoeft niet perse direct raak te zijn. Misschien is het morgen pas raak, of overmorgen. Vrij daarom een paar keer rond de vruchtbare dag, maar dus ook weer niet té veel. Hoewel… als je er zin hebt, zou ik het zeker wel doen!  

Tips en weetjes voor week 2

Vergeet je geen foliumzuur te slikken? Hopelijk ben je daar al een paar weken mee bezig, want dat is erg belangrijk voor je kindje. Het verkleint de kans op een open ruggetje of hersenen bij je baby.

Om het de zaadcellen zo comfortabel mogelijk te maken, gaan de hormonen (progesteron en oestrogeen) aan de slag om de baarmoeder voor te bereiden, zodat zaadcellen tot wel 48 uur in leven kunnen blijven om de eicel te bevruchten. Zelfs het baarmoederslijnvlies verandert van samenstelling. Alles om het de zaadcellen naar hun zin te maken en de kans te geven de eicel te bevruchten. Daarom kun je dus ook prima zwanger worden als je twee dagen voor je eisprong hebt gevreeën. De zaadcellen liggen daar dan gewoon de eicel op te wachten.

Wist je trouwens dat het kleine klompje cellen al bepalend is of je een jongen of meisje krijgt? Maar daarover in de aankomende weken meer.

Download de cycluskalender (pdf) om meer inzicht te krijgen in je cyclus.

Tipje van de sluier voor volgende week

Op naar week 3 van je zwangerschap. Volgende week gaan de cellen zich innestelen

lijn smal

Bekijk de andere weken

1 1 2 2 3 3 4 4 5 5 6 6 7 7 8 8 9 9 10 10
11 11 12 12 13 13 14 14 15 15 16 16 17 17 18 18 19 19 20 20
21 21 22 22 23 23 24 24 25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30
31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36 37 37 38 38 39 39 40 40
lijn smal
liefs Marion

Meer informatie

Test je kennis – Doe de zwangerschapsquiz!
Stoppen met roken – Tips & tricks
Bakerpraatjes (zwanger)
Zwangerschapskalender – Ontwikkeling zwangerschap per week
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *