Verplichtingen bij het afscheid van je baby

Verplichtingen afscheid baby

Voorheen als een kindje levenloos geboren werd na een zwangerschap die langer dan 24 weken heeft geduurd, waren de ouders verplicht aangifte te doen. Dit gebeurde bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar de bevalling plaatsvond, zodat er een verlof tot begraven of cremeren kan worden afgegeven. Inmiddels is het zo dat alle levenloos geboren kinderen kunnen worden erkend door je kindje bij te laten schrijven op je persoonslijst in de Basisregistratie Personen (BRP) ongeacht hoeveel weken de zwangerschap heeft geduurd. Ook eerder overleden kinderen kunnen worden bijgeschreven op de persoonslijst van de ouders. Wat zijn de verdere verplichtingen bij het afscheid van je baby?

Verlof tot begraven of cremeren

Voor het begraven of cremeren van een levenloos kind heb je het verlof tot begraven of cremeren nodig als de zwangerschap meer dan 24 weken heeft geduurd. De verplichting geldt dus nog steeds als de zwangerschap meer dan 24 weken heeft geduurd.

Akte van een levenloos geboren kind

Het burgerlijk wetboek bepaalt dat er een akte van een levenloos geboren kind wordt opgemaakt. Het burgerlijk wetboek verbindt geen termijn aan de lengte van de zwangerschap, dus kan er ook een akte worden opgemaakt indien de zwangerschap korter dan 24 weken heeft geduurd. De akte wordt opgenomen in het overlijdensregister van de gemeente waar de geboorte van het doodgeboren kind heeft plaatsgevonden. Er wordt bij het opmaken van deze akte door de wet wel onderscheid gemaakt tussen:

  • of het kindje daadwerkelijk dood geboren is, en
  • of dat het kindje kort voor de aangifte is overleden.

In dit laatste geval wordt er zowel een geboorteakte in het geboorteregister opgenomen, als een overlijdensakte in het overlijdensregister. Is er voor het doodgeboren kind voor de geboorte geslachtsnaamkeuze gedaan, dan zal deze keuze niet gelden voor latere kinderen van het ouderpaar. Zij dienen voor het volgende kind dat geboren wordt opnieuw naamkeuze te doen.

lijn groen oudersenzo
Verplichtingen bij het afscheid van je baby

Uitvaartonderneming

Om de hele uitvaart te regelen, kun je contact opnemen met een uitvaartonderneming. De keuze is geheel aan jou. Misschien heb je eerdere ervaringen met een bepaalde onderneming, of wil je er gewoon een in de buurt. De uitvaartondernemer zal, samen met jullie, de hele uitvaart van je kindje regelen, precies zoals jullie dit willen. Jullie bepalen alles zelf, hij voert slechts jullie wensen uit. Uiteraard kan hij jullie ook uitgebreid informeren over alle mogelijkheden.

Begraven of cremeren

Wanneer je kindje na een zwangerschapsduur van 24 weken is geboren, zijn er officiële regels die in acht moeten worden genomen. Je zult in een korte tijd moeten beslissen of je kindje wordt begraven of gecremeerd.
Bij een doodgeboren kindje na een zwangerschap die korter was dan 24 weken, kun je zelf bepalen wat je wilt. Begraven of cremeren is dan niet verplicht. Je kunt ook beslissen je kindje in het ziekenhuis achter te laten zodat hij op een later tijdstip collectief wordt gecremeerd. Het staat je ook vrij je kindje mee naar huis te nemen en zelf, bijvoorbeeld in je tuin, te begraven.

Ziektekostenverzekeraar

Wanneer je kindje dood wordt geboren, dan hoef je hem niet op te geven bij je ziektekostenverzekeraar. Eventuele nota’s zullen vallen onder de polis van de moeder. Als je kindje wel levend wordt geboren, moet hij worden bijgeschreven bij een ziektekostenverzekeraar. Dit moet binnen een redelijk termijn* gebeuren. Komt je kindje na een paar dagen te overlijden, dan dient ook zijn overlijden te worden doorgegeven. Zowel het doorgeven van zijn geboorte, als zijn overlijden kan telefonisch gebeuren.

Voor je kindje worden, vaak door het ziekenhuis, aparte kosten gemaakt. Deze kosten zal het ziekenhuis willen declareren bij de ziektekostenverzekeraar. Hiervoor is het noodzakelijk e.e.a. tijdig en goed te regelen. Een telefonisch onderhoud met een willekeurige ziektekostenmaatschappij leert ons dat een “redelijke termijn”, ongeveer 30 dagen duurt.

Wat zegt de wet

De wet erkent sinds februari 2019 alle kinderen die levenloos zijn geboren. Dit is heel fijn voor de betreffende ouders, te meer omdat je kindje al weken heel wezenlijk en tastbaar is geweest. Je kunt je kind laten bijschrijven op je eigen persoonslijst, je kindje wordt dan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). De vader dient dat ook zelf te doen. Je moet dus beide bij de gemeente een verzoek tot bijschrijving doen.

De Wet op Lijkbezorging stelt dat onder levenloos aangeven, een doodgeboren baby van 24 weken of ouder valt. Je krijgt een ‘akte van een levenloos geboren kind’ mee; tevens is het mogelijk om de baby officieel in het trouwboekje/partnerschapsboekje. te laten bijschrijven onder Geboren en Overleden. Neem je trouwboekje/partnerschapsboekje mee indien je jullie kindje wilt laten bijschrijven (het komt vaak voor dat de uitvaartverzorger dit allemaal regelt).

Er wordt geen aangifte van geboorte gedaan, maar alleen van overlijden. Geboorteaangifte wordt alleen gedaan als het kindje geleefd heeft, al is het maar even. (boven de 24 weken zwangerschap). Onder de 24 weken zwangerschap moet het kindje meer dan 24 uur geleefd hebben, dan moet aangifte van geboorte en overlijden gedaan worden. Akte van overlijden is niet verplicht onder de 24 weken, maar het mag wel.

liefs Marion

Meer informatie

Een lief kinderkistje of schattig mandje. Wat heeft jouw voorkeur?
Opbaren, welke mogelijkheden zijn er?
Hoe gaat een begrafenis van een baby?
Je kindje is doodgeboren. Hoe overleef je deze nachtmerrie?
Kinderen en de dood. Hoe begeleid je ze hierin?
Rouwbrief voor je engeltje en inspirerende gedichtjes
Oorzaken voor een miskraam
Bloemen en bloemstukken voor het afscheid van je kindje
Afbreking van de zwangerschap, wat komt daar bij kijken?
Het laatste moment. Hoe beleef je deze zo intens mogelijk?
Omgaan met een miskraam. Hoe doe je dat?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *