Op het verlies van een kind ben je nooit goed voorbereid

Het verlies van een kind is iets waar je nooit goed op voorbereid kunt zijn. Of het nu vlak na de geboorte is, of na een paar jaar, het verdriet is altijd immens groot.

Nooit voorbereid

Misschien kwam de dood van je kindje onverwacht, door bijvoorbeeld een ongeval of vroeggeboorte, maar misschien heb je het ook wel zien aankomen, zoals bij een ongeneeslijke ziekte. Hoe dan ook, op de dood van je kind ben je nooit voorbereid, het komt altijd te snel. Het verdriet is onmenselijk groot als je je kindje levenloos in je armen houdt. De laatste keer dat dit nog kan, is aangebroken. Koester de kostbare momenten die je nu nog samen met je kindje hebt, want je kunt het nooit meer overdoen.

Verlies van één van een tweeling

Ben je in verwachting van een tweeling of meerling en verlies je een van de kinderen, dan is dit erg verwarrend en pijnlijk. Je rouwgevoelens zullen niet minder zijn dan bij het verlies van een eenling. Vreugde en verdriet lopen door elkaar. Je voelt je schuldig tegenover het overleden kindje als je gelukkig bent met je levende kind; of anders om: je hebt een gevoel van schuld tegenover het levende kind wanneer je verdriet voelt over je verloren baby.

Deze emoties gaan niet zo snel over en worden extra bemoeilijkt wanneer de steun van familie en vrienden snel wegvalt en iedereen alle aandacht op het gezonde, levende kind richt.

lijn groen oudersenzo
Op het verlies van je kindje ben je nooit goed voorbereid

Geluk en verdriet

Als je in deze onmogelijke situatie belandt, dan liggen geluk en verdriet dicht bij elkaar. Probeer ondanks de tegenstrijdige gevoelens het afscheid van je overleden kindje zo bewust mogelijk mee te maken. Later zullen je andere kinderen meer willen weten over hun overleden broertje of zusje en tastbaar bewijs kan dan prettig zijn: maak als het mogelijk is foto’s van de kinderen samen; als je besluit het overleden kindje te cremeren is het verstandig een plekje voor het verstrooien van de as uit te zoeken – bij een begrafenis heb je vanzelf zo’n plekje. Je wilt immers later toch aan je andere kind(eren) vertellen wat er gebeurd is en het is goed om dan ergens naar toe te kunnen.

Ervaringen

Je wordt ongetwijfeld overstelpt door verdriet, angst, woede en frustratie. Er komt zoveel op je af, en er doemen vast allerlei vragen, twijfels en onzekerheden op… Wij hebben geen pasklaar antwoord voor je, we kunnen alleen zeggen dat je niet de enige bent. Daarom delen we graag hier de ervaringen van andere ouders. Als ode aan hun engeltjes.

Wil jij ook je ervaring delen? Stuur dan jullie ervaring aan info@oudersenzo.nl.

liefs Marion

Meer informatie

Het verlies van een kleinkind, hoe ga je hiermee om?
Wat is een regenboogbaby?
Verdriet, hoe kun je er het beste mee omgaan?
Hoe kun je iemand troosten?
Omgaan met een miskraam. Hoe doe je dat?
Het laatste moment. Hoe beleef je deze zo intens mogelijk?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *