Zo slaapt je baby zo lang mogelijk door!

Doorslapen: Zo slaapt je baby zo lang mogelijk door!

Slapen is goed voor je baby, voor een pasgeboren baby zelfs zo’n zestien tot twintig uur per dag. Overigens zijn die uren vaak verdeeld over de volle 24 uur van een dag. Dus hij slaapt even, wordt weer wakker en gaat weer slapen. Tussendoor eet hij, drinkt hij, krijgt hij een schone luier en kun je lekker met hem knuffelen. Een volle nacht doorslapen, zit er de eerste tijd niet in.

Wakkere momenten in de nacht

In het begin zal je kindje dus ook gewoon midden in de nacht zijn wakkere momenten hebben. Uiteindelijk wil je het liefst dat hij – na zijn laatste voeding om pakweg 23.30 uur – lekker doorslaapt tot de volgende ochtend. Verwacht niet dat dit uitslapen voor je wordt, het zou al enorm goed zijn wanneer hij tot de volgende ochtend 6 uur zou doorslapen.

24-uurs ritme

In het begin zal je kindje nog een beetje aan een 24-uurs ritme moeten wennen. Dat er dagen zijn en nachten. In de baarmoeder is het immers altijd hetzelfde. Dag of nacht maakt voor hem niet uit, donker is het er toch wel. Maar jij bent er ook nog en jij hebt een goede nachtrust nodig om de volgende dag weer fris en fruitig ertegenaan te kunnen.
Daarom geven wij een paar tips, die je kunt toepassen om je baby zoveel mogelijk de nacht door te laten slapen.

lijn groen oudersenzo
Doorslapen: Zo slaapt je baby zo lang mogelijk door!

Tip 1

Je hoeft overdag echt niet superstil te zijn als je baby slaapt. Laat hem maar gewoon wennen aan de geluiden van de dag. Houd het de avonden juist wat rustiger en zorg voor zo min mogelijk prikkelingen. Dim bijvoorbeeld het licht en voorkom harde geluiden. Je maakt hiermee het verschil tussen dag en nacht duidelijk. Houd overdag de gordijnen open en doe ze voor de nacht dicht zodat de kamer echt donker wordt.


E-book Slaaprtraining voor baby's: Zo slaapt je baby lekker door (en jij dus ook)

Slaaptraining voor baby’s: Zo slaapt je baby lekker door! (En jij dus ook)

Dit e-book is bedoeld voor ouders die hun baby willen helpen doorslapen. Het biedt praktische tips, slaaptrainingstechnieken en ondersteuning bij het creëren van een ideale slaapomgeving. Daarnaast behandelt het boek ook het belang van voeding, het omgaan met slaapregressie en het bevorderen van zelfstandigheid bij het slapen. Met behulp van dit e-book kun je een slaapritueel opbouwen en leren omgaan met slaapassociaties.


Bestel hier


Tip 2

Wanneer je baby overdag teveel prikkels heeft gekregen, kan het zijn dat hij in de nacht ook onrustig is. Bouw daarom ook overdag zoveel mogelijk rustmomenten in. Een rustige dag, betekent ook vaak een rustige nacht.

Tip 3

Bouw een slaapritueel in en herhaal deze iedere dag voor het slapen gaan. In het begin zal dit volledig langs hem heen gaan, maar uiteindelijk leert hij wat er gaat komen en wat er van hem verwacht wordt. Je maakt hiermee zijn wereld begrijpbaar en dus veilig.
Lees een boekje, knuffel hem en zeg hem weltrusten, het liefst wanneer hij nog wakker is. Rommel nog een beetje op de gang, zodat je kindje hoort dat je nog in de buurt ben. Op deze manier kan je kindje met een veilig en gerust gevoel in slaap vallen.

Tip 4

Zorg dat je kindje niet te overstuur wordt. Wanneer dit namelijk wel het geval is, zal hij alleen maar moeilijker in slaap vallen. Wacht daarom niet te lang met je kindje te troosten of gerust te stellen. Word niet boos, geef geen eten of drinken maar spreek hem wel rustgevend toe. Ook niet te lang, zodat het huilen ook niet gestimuleerd wordt.

Tip 5

Wanneer je kindje al iets ouder is, heeft hij overdag wat minder slaap nodig. Speel overdag met hem zodat hij niet in slaap kan vallen. Zing samen, kietel hem of knuffel hem.

Wanneer gaat je baby doorslapen?

Sommige baby’s slapen na zo’n drie maanden redelijk door. Dat wil zeggen vanaf 23.00 uur tot de volgende ochtend 6 uur. Vanaf een maand of zes zou je baby ongeveer van zeven tot zeven kunnen slapen, maar dat lukt niet natuurlijk niet bij ieder kind. Het is heel normaal dat je kindje ’s nachts wakker wordt. Het kan dan zijn dat hij zich even eenzaam voelt. Laat hem merken dat je er bent, knuffel hem even, stel hem gerust, zodat hij weet dat je dicht in de buurt ben. Uiteindelijk zal hij weer rustig in slaap vallen.

Alle baby’s zijn anders. De een zal sneller en makkelijker doorslapen, dan de ander. Het kan ook zijn dat je baby overdag nog wat meer slaap nodig heeft. Volg zijn behoefte en houd hem niet onnodig wakker om hem ’s nachts te laten doorslapen. Wanneer hij oververmoeid raakt, zal hij namelijk ’s nachts ook onrustiger slapen.

liefs Marion

Meer informatie

Handige slaapproducten voor je baby: Slapen als een roosje!
Slaaptraining: de route naar dromenland waarbij iedereen de ogen mag sluiten!
Hoe krijg ik mijn baby in een wieg te slapen?
Een slaapschema voor je baby: De sleutel tot een goede nachtrust
Mijn baby wil niet slapen, wat nu? Ontdek de white noise knuffel!
Goede slaaptips voor je baby
Slaapdeskundige Stephanie Lampe aan het woord over lekker slapen
Lekker en voldoende slapen. Zo doe je dat!
Middagslaapje, tot welke leeftijd is dit nodig?
Veilige slaapomgeving voor je baby
Wat zijn white noise geluiden en waar zijn ze goed voor?
Je baby laten doorslapen. Fijn! Maar hoe dan?
Hoe houd je de babykamer lekker koel?
Lekker en veilig slapen door je baby
Is co-sleeping met je baby wel veilig?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *