Je schoonmoeder als criticus. Hoe ga je hiermee om?

Je schoonmoeder als criticus - Hoe ga je hiermee om?

Voor de een is ze een rots in de branding, voor een ander kan ze niet snel genoeg haar boeltje pakken; je schoonmoeder. Een bijna onontkoombaar verschijnsel in iedere relatie, en echt niet altijd even geliefd of gehaat. Als basis voor menig grappen zijn schoonmoeders een dankbare bron van vermaak, maar even zo vaak slaat de hilariteit om in ergernis wanneer schoonmama zich al te zeer inmengt in het leven van schoondochterlief.

Hulp kan gewenst zijn

Hulp van een ervaren schoonmoeder bij het opvoeden van je kinderen kan zeer gewenst zijn, maar wat te doen als die hulp meer en meer bemoeizucht blijkt? Oudersenzo.nl biedt je hierin niet alleen een herkenningspunt, maar levert daarnaast ook tips en tools om de familierelaties zo soepel mogelijk te laten lopen.

Bemoeienissen

Het zou natuurlijk flauw zijn om alle schoonmoeders van Nederland over één kam te scheren en ze allemaal als bemoeizuchtige betweters te bestempelen. Gelukkig lopen veel relaties tussen schoonmoeders en -dochters soepel en harmonieus, en zijn alle partijen tevreden met hun inbreng in de situatie. Maar het feit blijft dat in veel gezinnen de verhoudingen niet altijd zo ontspannen liggen, en problemen met schoonouders soms zelfs de bom onder een relatie kunnen zijn. Bemoeizuchtige schoonmoeders die een onbuigzame mening hebben over hoe jij je tijdens je zwangerschap moet gedragen, als ouder je kinderen op dient te voeden of wat je ze te eten geeft, zijn zeker niet zeldzaam en kunnen de meest evenwichtige moeder danig in vertwijfeling brengen.

lijn groen oudersenzo
Je schoonmoeder als criticus. Hoe ga je hiermee om?

De regie

De regie die schoonmama wil voeren kan verstikkend en frustrerend werken en zelfs de relatie met je man op de proef stellen. Het is immers zijn moeder die haar voet op onsubtiele wijze tussen de deur wringt, en naar haar zal hij dus ook loyaal blijven. Wanneer jouw schoonmoeder zich zo inmengt in je opvoeding of relatie dat daar een ongemakkelijk gevoel, of relatieproblemen uit voortvloeien, wordt het tijd om in te grijpen. Maar…hoe doe je dat, zonder de familierelaties te laten klappen?

Diplomatie in oorlogstijd, of: hoe pak je dit aan?

Iedere moeder wil haar kind zo goed mogelijk opvoeden en de bedoeling van de meeste bemoeizuchtige schoonmoeders is net zo oprecht, zij stelt het belang van haar kleinkinderen voorop en wil er alles aan doen om te zorgen dat de kleintjes krijgen wat ze nodig hebben. Maar die goedbedoelde bemoeienissen kunnen volkomen averechts uitpakken en zelfs leiden tot een breuk in de familie. Tijd dus, om de problemen die er zijn te benoemen, en ze aan te pakken. Je familie is je basis van waaruit je later andere contacten aandoet, en voor kinderen is het dus van belang dat er zo min mogelijk haat en nijd heerst.

Ze hebben het vaak niet door

Lang niet alle bemoeizuchtige schoonmoeders hebben echt door hoe vervelend hun gedrag overkomt. De meest logische stap is dan ook, de problemen op een rustig moment met elkaar te bespreken. Geef aan wat jou als ouder dwars zit, waarom je niet happy bent met bepaald gedrag, en wat je liever zou zien gebeuren. Geef daarbij ook ruimte aan je schoonmoeder om te reageren, maak er geen klaagzang van! Voor een vrouw die al kinderen heeft opgevoed kan het best frustrerend zijn om op haar gedrag te worden gewezen door een jonge meid die net haar eerste kind op de wereld zette….verontwaardiging van je schoonmoeder is dus best een logische reactie!

Kijk naar de rol van je schoonmoeder

Van belang is ook te kijken naar de rol van je schoonmoeder in je gezin. Is zij oppasoma, en heeft ze één of meerdere dagen per week de zorg voor je kind? Of is oma gewoon oma, en niet zozeer mede -opvoeder? In beide gevallen is het natuurlijk vervelend wanneer oma haar stempel op je gezin drukt, maar in het eerste geval is het natuurlijk wel logisch dat zij haar eigen methodes en opvoedkundige inzichten gebruikt. Wanneer die inzichten echt niet stroken met jouw opvattingen – en wil schoonmama niets weten van jouw wensen – dan zou je je kunnen afvragen of het wel zo verstandig is om familie als opvangvorm te gebruiken. Praat hierover, het liefst voor je afspraken maakt over kinderopvang, om latere spanningen te voorkomen.

Wanneer praten niet helpt

Problemen uitpraten is iets wat ons al jong geleerd wordt, maar in de praktijk blijkt het soms veel moeilijker te zijn om als familie weer samen door één deur te kunnen. Dan helpt praten niets, en slaat de bemoeizucht om in ruzie, gesteggel, en zwartmakerij. Dat niemand hier beter van wordt is duidelijk, maar daar zit je dan, met onderlinge strijd en geen uitweg uit de situatie. Een belangrijke rol, vooral in deze situatie, is weggelegd voor je partner. Het is tenslotte niet alleen zijn moeder, maar ook jouw man en de vader van de kinderen, die hier de spil vormt.

Voor het blok

Wil je je schoonmoeder duidelijk maken dat het jou te veel wordt, dan is dat vele malen duidelijker wanneer je als partners samen een partij vormt, en samen dezelfde ideeën hebt over het opvoeden van je kinderen. Natuurlijk zou het niet fair zijn om je schoonmoeder voor het blok te zetten en haar te laten kiezen tussen haar zoon of haar kleinkinderen, maar door samen op te treden laat je wel zien dat er voor wat jullie betreft, geen alternatieven zijn dan een goede sfeer in overleg en met wederzijds respect.

Bemiddelaar

Is je partner het echter met zijn moeder eens, dan wordt de situatie al ernstiger. In zo’n geval zou een bemiddelaar in de familie misschien een uitkomst kunnen bieden waar iedereen zich prettig bij voelt. Lukt dit ook niet, dan bieden diverse psychologen in het land familie -en relatietherapieën aan. Een grote stap, maar door een therapie te volgen ben je verzekerd van professionele hulp en zal je jezelf later niet kunnen verwijten, niet alles aan de goede verstandhouding te hebben gedaan.

Het kan ook anders…

Bemoeizuchtige schoonmoeders mogen dan goed op je zenuwen kunnen werken, maar een totaal gebrek aan interesse in jou of je kinderen kan net zo frustrerend werken. Toegegeven, hier wordt veel minder over geklaagd, maar het is net zo pijnlijk, als ieder contact van jou moet uitgaan, als er nooit gevraagd wordt hoe het gaat met de kleinkinderen, als je als moeder je zorgen en belevenissen niet kan delen met een luisterend ervaren oor.

Geen kwade opzet

Ook hier hoeft het niet altijd kwade opzet te zijn. Veel schoonouders ervaren de hedendaagse opvoedmethoden en interessegebieden van hun kleinkinderen als een cultuurshock. Waar ze zelf in hun jeugd nog vol waren van buitenspelen en gezelschapsspelletjes, vermaken hun kleinkinderen zich nu met een Wii of een DS. Abrcadabra dus, om nog maar te zwijgen van de veranderde inzichten in zaken als straf, beloning, voeding…

Praat erover

Verstandig is dan ook in dit geval te beginnen bij een gesprek. Praten over ieders wensen of frustraties is de beste remedie om wrijving uit de wereld te hebben. Met een beetje geluk komt de desinteresse niet voort uit onwil, en in zo’n geval zou je als ouder zeker kunnen proberen je schoonmoeder actief te betrekken bij je gezinsleven. Hiervoor hoef je echt niet het wiel uit te vinden! Het tijdschrift OOK richt zich namelijk volledig op opa’s en oma’s, en brengt iedere maand een keur aan interessante weetjes om oma en opa helemaal up to date te houden. Wellicht is een cadeau abonnement een leuke ijsbreker!

Liefs Wendie

Meer informatie

Oma en opa dag: Een feest voor de grootouders
Heb jij ook zo’n leuke schoonmoeder?
Ik houd mijn kinderen weg bij hun oma
Schoonvader from hell
Een goede band met je kleinkinderen
Moeder/dochter relatie. Waar kan je tegenaan lopen?

Bronvermelding

Tekst: Wendie Sparling
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *