Zelf laten eten, wanneer begin je ermee?

Zelf laten eten, vanaf welke leeftijd?

Je peuter is goed in staat zelf te bepalen hoeveel hij wil eten van hetgeen jij voor hem opschept. Dat wil je immers zelf ook? Dus waarom hij niet. Maar wanneer ga je hem zelf laten eten? Krijgt hij dan wel voldoende voedingsstoffen binnen? En hoe ga je dit begeleiden?

Verschillende behoeften

Ieder kind verschilt en daarom heeft ieder kind ook andere behoeften aan de hoeveelheid eten. Actieve kinderen hebben meer behoefte aan eten, dan rustigere kinderen. Dat is logisch, de actieve kinderen verbranden immers meer. Maar ook als je kindje niet lekker is, kan dit van invloed zijn op de hoeveelheid voeding die hij tot zich wil nemen. Jij eet immers ook minder wanneer je niet lekker bent.

Kennismaken en proeven

Laat je peuter zoveel mogelijk kennismaken met nieuwe smaken maar dring niets op. Kan best dat hij het in eerste instantie niet lekker vind, maar uiteindelijk kan dat best komen. Probeer het gewoon na een paar dagen nog een keer. Kan zijn dat hij het dan wel gewoon lekker vind en zo niet, ook hij mag natuurlijk best zijn eigen smaak ontwikkelen. De smaak van een peuter is nog niet te vergelijken met de smaak van een volwassene.

lijn groen oudersenzo
Zelf laten eten, vanaf welke leeftijd?

Tips zelf laten eten

Ga niet de machtsstrijd met hem aan en dreig zeker niet met kreten als ‘… dan krijg jij je toetje niet’, want ook het toetje hoort gewoon bij een volledige maaltijd. Het is geen beloning op goed eetgedrag. Als hij niet zijn bordje leeg heeft, prima. Ruim het gewoon op, grote kans dat bij de volgende maaltijd er wel meer wordt gegeten.
Waar sap of water zit, kan geen eten zitten. Laat je kindje daarom niet teveel drinken vlak voor hij aan tafel moet.
Geef je peuter geen extra tussendoortjes, ook niet als hij wat minder heeft gegeten. Hierdoor zal zijn trek alleen maar toenemen, zodat hij de maaltijd daarna wellicht wel beter gaat eten.

Bereid hem voor

Als je kindje geconcentreerd aan het spelen is, bereid hem dan op tijd voor dat hij nog maar even kan spelen voor er gegeten moet worden. Dat geeft hem de gelegenheid om rustig af te bouwen waar hij mee bezig is.
Zorg dat het avondeten een moment van gezelligheid is. Gezellig kletsen, aandacht voor elkaar en lekker eten.
Laat je peuter op zijn eigen manier helpen met het bereiden van de maaltijd. Wanneer hij actief hierbij betrokken wordt, kan zijn zin om te gaan eten vergroot worden.

Regelmaat

Eet regelmatig, het liefst op vaste tijden. Liever ook niet te laat, want als je kindje te vermoeid is, zal het ook wat minder eten. Goed doen, doet goed volgen. Geef je kindje het juiste voorbeeld. Probeer niet teveel in aparte potjes te koken en laat zoveel mogelijk iedereen hetzelfde eten.

liefs Marion

Meer informatie

Gezellig tafelen met het hele gezin! Hoe houd je het leuk aan tafel?
Eten met mes en vork. Vanaf welke leeftijd kan dit?
Koksmaatje in de keuken. Zo maak je hem enthousiast voor een gezonde maaltijd!
Gooien met eten. Waarom doen peuters dit?
Laat je kinderen meer groenten eten met groene smoothies
Lastige groente eter? Met deze trucs gaat het vast en zeker lukken!
Gezonde tussendoortjes, waar zou je voor kunnen kiezen?
Mijn kind lust niets
Omgaan met een moeilijke eter!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *