Kennismaking en eerste momenten met je baby

Kennismaking en eerste momenten met je baby

Daar is je kindje dan, de eerste kennismaking met je baby! Negen maanden heb je naar hem uitgekeken, de bevalling is achter de rug en je pasgeboren baby ligt nu vredig bij je. Vol liefde en trots kijk je naar hem en dan begint hij te huilen. Je schrikt op uit je vredige gedachte en een lichte paniek maakt zich van je meester: “Waarom huilt hij?”, vraag je je weifelend af.

Wellicht verwacht je dat je direct weet wat iedere snik betekent, hij komt immers uit jouw buik. Als iemand hem goed zou moeten kennen, ben jij dat wel… Klopt! Maar dat wil nog niet zeggen dat je paranormaal begaafd hoeft te zijn!

Wees niet te hard

Verwacht niet teveel van jezelf. Iedere ouder, dus ook de ouders, die zich direct kunnen verplaatsen in de rol van papa of mama, hebben momenten dat ze het even niet weten. Je hoeft na de geboorte niet gelijk mee te doen aan de verkiezing ‘Beste ouder van de maand’. Dat ben je van nature al, gewoon door te zijn wie je bent, ongeacht de momenten dat je het soms even niet weet. Je kent toch het gezegde: “Hij die twijfelt, is wijs…” De twijfel houdt je scherp en alert. Je zoekt daardoor naar andere oorzaken, dan alleen de voor de hand liggende en dat is goed.

Band wordt sterker met je pasgeboren baby

Wees niet te hard voor jezelf, ook niet als je het gevoel hebt van een compleet vreemdeling te zijn bevallen. De meeste ouders leren in de loop van de tijd hun kindje kennen en de band met hem zal met de dag sterker worden. Neem er gewoon de tijd voor! Ieder mens is anders, jij dus ook. En je hoeft niet hetzelfde te voelen of te ervaren als je moeder, tante, buurvrouw, vage kennis of goede vriendin.

lijn groen oudersenzo
Kennismaking en eerste momenten met je baby

Voeden en verschonen

Als je kindje net is geboren kan het lijken alsof je de hele dag bezig bent met je kindje voeden en verschonen. Je voedingsbeha zit nog maar nauwelijks op z’n plek, of je baby meldt zich weer. En hop, daar ga je weer. Gelukkig blijft dit niet zo… In het begin heeft je kindje zo’n acht tot twaalf borstvoedingen per dag nodig. Dit is niet alleen belangrijk om zijn buikje te vullen, maar ook om de productie van moedermelk goed op gang te brengen. Daarnaast hebben jullie in het begin samen nog wat meer tijd voor nodig om de juiste manier te vinden. Je kindje moet er net zo goed aan wennen als jij.

Kleine maag

Je kindje zal nog niet zoveel in een keer drinken, zijn maagje is immers nog maar erg klein. Onthou dat het steeds beter en sneller zal gaan, zodat – op een gegeven moment – je dag niet meer wordt gedomineerd door voeden, verschonen, voeden en verschonen. Houd echter altijd in gedachte dat heel veel nieuwe moeders zich in het begin gefrustreerd voelen en dat je dus niet de enige bent. Schaam je er dus niet voor!

Maak gebruik van de kraamhulp

Je kraamhulp is er niet voor niets. Er is een aantal taken waarvoor je bij haar (of hem) terecht kunt. Maak hier gebruik van, geniet van de dagen dat ze er is! Je kunt bij haar terecht voor:

Controles

De kraamhulp zal je na de bevalling voorlopig nog even goed in de gaten houden. Dit houdt onder andere in dat ze let op de hoogte van je baarmoeder en de hoeveelheid bloed die je verliest. Ook zal ze regelmatig je pols en temperatuur opmeten.

Rust en regelmaat

Het is belangrijk voor jou en je kindje dat er rust in huis heerst. Natuurlijk is kraambezoek leuk, maar er moeten op een dag ook voldoende rustmomenten zijn. Een goede kraamhulp zal hier zeker op letten, maar mocht het je toch teveel worden, geef dit aan. De kraamhulp zal je visite op correcte wijze laten weten dat de bezoektijd voorbij is.

Onrustig

Als je met je kindje samen slaapt en hij is wat onrustig is het ook geen probleem je kraamhulp om hulp te vragen. Zij kan zich over je kindje ontfermen terwijl jij aansterkt tijdens een goed rustmoment. Dat maakt je géén slechte moeder, integendeel. Blijf naar je eigen lichaam luisteren. Je kindje heeft niets aan een oververmoeide moeder.

Verzorging

De kraamhulp kan je alles vertellen over de verzorging van je pasgeboren baby. Dit houdt onder andere in: badderen, aankleden, luier verschonen en temperaturen. Ze zal het je voordoen, daarna mag je het zelf doen, zodat jij (en je partner) de gelegenheid krijgt alles goed te leren. De periode dat ze er is, is beperkt. Je kunt daarom het beste zoveel mogelijk verschillende dingen uitproberen. Heb je bijvoorbeeld een badje en een Tummy Tub. Badder dan je kindje de ene dag in de Tummy en de dag daarna in het badje. Beide badsessies vereisen een eigen techniek en het is gewoon prettig wanneer je ze allebei een keertje hebt gedaan.

Controle

De kraamhulp zal tijdens haar aanwezigheid natuurlijk je baby goed in de gaten houden. Ze let hierbij op zijn gewicht, zijn ademhaling, zijn ontlasting, het navelstompje, zijn temperatuur, zijn kleur, slaapritme en eventuele mogelijke afwijkingen. Als zij het niet vertrouwd zal zij contact opnemen met de verloskundige.

Beantwoorden van vragen en wegnemen van onzekerheden

Je kunt je kraamhulp alles vragen, dus ook als je twijfelt over je eigen gezondheid of dat van je kindje. Indien je kraamhulp ergens over zal twijfelen, zal ze de hulp van een arts inschakelen. Als het meevalt of als er niets aan de hand is, kan ze in ieder geval je onzekerheden wegnemen. En dat is net zo belangrijk!

Hulp bij borstvoeding

Sommige baby’s happen direct na de geboorte al heel goed, maar dat hoeft helemaal niet te betekenen dat dit voor jouw kindje ook geldt. Je kraamhulp kan je assisteren bij het geven van borstvoeding. Naast belangrijke informatie kan ze je bijvoorbeeld ook helpen je kindje goed aan te leggen.

Stel je vragen

Kortom gebruik de kraamperiode zo goed mogelijk. Vraag zoveel je te vragen hebt en leer zoveel mogelijk in die paar dagen. Zodra je er dan ‘alleen’ voor staat, heb je een goede basis om op terug te vallen. Iedere kraamvrouw in Nederland krijgt standaard 49 uur kraamzorg. Het aantal uren kraamzorg dat je krijgt, wordt berekend met behulp van het Landelijk Indicatie Protocol kraamzorg (LIP), een landelijk ingesteld zorgindicatiemodel. Het exacte aantal uur kan variëren van minimaal 24 uur tot maximaal 80 uur. Dit is afhankelijk van je situatie en behoefte aan zorg.

Avondeten

Wist je trouwens dat je kraamhulp ook je eten kan klaarmaken? Zo kan je die dagen heerlijk gezond blijven eten, ook als je een partner hebt die alleen maar eieren kan koken… Het is wel verstandig dit vooraf – tijdens het intakegesprek – goed aan te geven. Het aantal uur waar je recht op hebt, wordt verdeeld over acht dagen. In uitzonderlijke gevallen kan deze periode met twee dagen worden verlengd.

Voor het eerst alleen met je kindje

Je kraamhulp is naar huis en daar zit je dan, alleen (of met je partner) en je kindje. Dat kan best even spannend zijn of zelfs een beetje angstig. Want stel dat… of jeetje misschien…? Wat is dat voor een zuchtje? Ademt hij wel goed? Maar wedden dat het allemaal goed gaat? Het is helemaal niet zo gek als je daar even tegenop ziet, maar met je mede geboren moederinstinct gaat het helemaal goed komen. Als jij blijft luisteren – en handelen – naar je hart zal het binnen no time lijken alsof je nooit iets anders hebt gedaan.

Ademhaling

Als je kindje lief ligt te slapen, luister je misschien naar zijn ademhaling. Het kan zijn dat deze wat onregelmatig klinkt. Je hoeft daar niet van te schrikken, want dit is normaal bij pasgeborenen. Je kindje is immers net geboren en haalt ook pas net adem, het ademhalingssysteem is in het begin nog niet volgroeid. Je kindje zal met een maand of vier een rustige ademhaling krijgen. Als je het niet vertrouwd, kun je altijd de volgende dag je kraamhulp hierover vragen stellen. Ook kun je voor een gerust hart, een Angelcare of Nanny Care in zijn ledikantje of wiegje leggen.

liefs Marion

Meer informatie

Eerste contact met je baby
Verwondering en verbazing rondom het eerste contact met je baby
De eerste dagen met je baby
De kraamtijd, een bijzondere maar soms ook onzekere tijd
Ontzwangeren, is dat zoiets als afkicken van de zwangerschap?
Je zelfvertrouwen terugkrijgen na de zwangerschap: zó doe je dat!
Wennen aan je baby
Tips voor een fijne kraamtijd
Zwangerschapsbeha of voedingsbeha. Waarom is dit handig?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *