Omgaan met een moeilijke eter!

Natuurlijk wil je dat je peuter of kleuter zo gezond mogelijk eet. Je kiest niet voor een potje maar doet je best een verse en vitaminerijke maaltijd voor hem te maken. Je hebt je best gedaan op een gezonde maaltijd, maar als je hem zijn bordje geeft, schuift hij het na een paar happen van zich af, met een heldere: ‘Bah, dat wil ik niet!’. Vervolgens begint de wellus-nietus-strijd tussen jullie. Hier volgen vijf tips hoe je kunt omgaan met een moeilijke eter!

Omgaan met een moeilijke eter!

1) Geen machtsstrijd

De belangrijkste tip die we je kunnen geven bij een moeilijke eter: Ga de machtsstrijd niet met hem aan. Dat klinkt tegenstrijdig, want jullie staan lijnrecht tegenover elkaar. Jij wil, hij niet. Maar hoe meer strijd, hoe groter het probleem zal worden. Dreigementen als ‘maar dan krijg je geen toetje’, maken het er niet beter op. Heeft hij zijn bord niet leeg? Ruim gewoon de spullen op, zonder er iets van te zeggen.

Ga het ook niet compenseren met andere tussendoortjes, zodat hij toch iets in zijn maagje krijgt. Hij kan het echt wel volhouden tot de volgende maaltijd. Wanneer je dit niet doet, is de kans alleen maar groter dat hij bij een volgende maaltijd wel gewoon zijn bordje leeg eet. Een keertje niet eten is echt geen ramp. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat hij voldoende blijft drinken. Overigens betekent ‘voldoende drinken’ ook weer niet ‘teveel drinken’. Want wanneer je kindje vlak voor een maaltijd teveel heeft gedronken, voelt hij zich verzadigd en zal hij ook minder behoefte hebben, zijn maaltijd volledig op te eten. Datzelfde geldt uiteraard ook voor tussendoortjes.

2) Regelmaat

Houd de klok in de gaten, als je kindje te moe is, zal hij ook minder goed eten. Het is belangrijk op tijd de maaltijd klaar te hebben. Kondig het bij hem aan, wanneer het bijna etenstijd is. Als hij ‘ineens’ uit zijn spel wordt gehaald, zal hij dat zeker niet waarderen en chagrijnig aan de maaltijd beginnen. Maar wanneer je hem daar naar toe leidt, zal het een stuk beter gaan. Zijn opstandigheid kun je hiermee een beetje voorkomen.

3) Ontspannen maaltijd

Een maaltijd is een moment van de dag, van rust en ontspannen samenzijn. Zorg dat ook de omgeving gezellig en rustig aan doet en probeer zelf ook ontspannen te zijn. Als jij je steeds irriteert aan die vaatwasser die niet werkt, of die kastjes die op instorten staan, zal je kindje jouw onrust ongetwijfeld oppikken en daar zelf ook onrustig van worden.
Vermijd vervelende gespreksonderwerpen en houd het zo gezellig mogelijk. Je kind zal eten dan met gezelligheid associëren en dat heeft weer een positieve uitwerking op zijn eetgedrag. Natuurlijk geef je zelf het goede voorbeeld door alles met smaak op te eten. Met het koken van verschillende gerechten, geef je natuurlijk wel een signaal af naar je kind!

4) Laat hem helpen!

Je peuter of kleuter zal het fantastisch vinden om jou te mogen helpen in de keuken, als een heus koksmaatje! En hoe leuk is het om daarna samen de maaltijd op te eten! Er zijn genoeg klusjes die hij al voor zijn rekening kan nemen. Pas natuurlijk op voor scherpe apparaten of hete pannen. Het helpen moet natuurlijk wel veilig gebeuren, maar als je daar rekening mee houdt is er genoeg voor hem te doen. Toetje versieren , groente wassen, een beetje deeg kneden, helpen de tafel dekken, noem maar op. Zorg er wel voor dat je de tijd hebt, want als jij loopt te stressen omdat je eigenlijk te laat bent, dan heeft het niet zoveel zin.

5) Kleine porties

Begin met kleine porties voor je kind. Als hij tegen een enorm bord eten zit aan te kijken, heeft hij bij voorbaat al gegeten en gedronken. Je kind vind het prettig wanneer het allemaal ‘te overzien’ is. Complimenteer hem wanneer hij goed eet, zodat hij zich trots en geliefd zal voelen. Gebruik het liefst een diep bord voor hem, zodat hij – voor zijn doen – netjes kan eten. Als het steeds maar fout gaat, wordt hij alleen maar gefrustreerd.

Is jouw peuter of kleuter ook een moeilijke eter? Hoe ga jij hiermee om? We lezen je (aanvullende) tips graag in de comments!

liefs Marion

Extra informatie

Zo maakt lastig eetgedrag je niet moedeloos!
Eten met mes en vork. Vanaf welke leeftijd kan dit?
Gezellig tafelen met het hele gezin! Hoe houd je het leuk aan tafel?
Zelf laten eten, wanneer begin je ermee?
Koksmaatje in de keuken. Zo maak je hem enthousiast voor een gezonde maaltijd!
Lastige groente eter? Met deze trucs gaat het vast en zeker lukken!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *