Hoe voorkom je oedeem tijdens de zwangerschap?

Oedeem of vocht vasthouden is helaas een zwangerschapskwaal waar veel zwangeren last van kunnen krijgen. Je vingers veranderen in worstjes, je enkels passen niet meer in je laarzen en je voelt je zo langzamerhand net Marshmallow woman. Tijdens je zwangerschap kan je zomaar 2 tot 3 extra kilo aan vocht vasthouden! Dat moet natuurlijk ergens gaan zitten en helaas zorgt de zwaartekracht ervoor dat het naar beneden zakt. Je voeten of handen in.

Gelukkig trekt al dit extra vocht na de zwangerschap gewoon weer weg, maar tot die tijd is het wel vervelend.

Hoe voorkom je oedeem tijdens de zwangerschap?

Vocht vasthouden

Een ander woord voor het vasthouden van vocht, is oedeem. Bijna 80 procent van de zwangeren krijgt hiermee te maken. Dat is behoorlijk wat. Vooral in de laatste maanden van de zwangerschap is het een veelvoorkomende kwaal.
Oedeem is goed te herkennen door met een vinger op je huid te drukken. Als de afdruk even in je huid blijft staan, dan houd je vocht vast. Bij warm weer kan dit wat meer zijn dan wanneer het wat koeler is.

Hoe komt dit?

De wand van de bloedvaten is tijdens de zwangerschap dunner en dit zorgt ervoor dat er makkelijker vocht vanuit de bloedvatten, het weefsel in kan lopen. Doordat de baarmoeder steeds groter wordt, wordt de druk op de bekken ook groter. Hierdoor wordt de bloedafvoer vanuit de benen naar het hart belemmerd.
Op hetzelfde moment neemt de hoeveelheid bloed in je lichaam toe, zodat er een grotere druk op de benen ontstaat.

Wat kun je er aan doen?

Goed drinken

Blijf vooral voldoende drinken! Het is niet zo dat je minder vocht vasthoudt als je minder gaat drinken! Drink voldoende water of thee. Liever geen koffie. Door voldoende te drinken, zal je ook vaker moeten plassen. Het overtollige vocht wordt gelijk mee genomen.

Beweging

Beweging, lopen of zwemmen, kan een positieve uitwerking hebben op oedeem. Je zal merken dat wanneer je stil zit, je benen sneller zullen vollopen.

Massage

Een beenmassage om de circulatie extra te stimuleren is altijd fijn. Misschien kan je partner je ’s avonds met een goede massage verwennen, zodat het vocht in je benen wordt afgevoerd. Laat je partner richting je bovenlijf masseren, zodat hij het vocht uit je benen wrijft.
Na afloop kun je je benen insmeren met een verkoelende crème. Wrijf de crème vanaf je enkels naar je knieën.

Steunkousen

Je kunt steunkousen kopen om te voorkomen dat je benen ‘vollopen’. Misschien vind je het niet zo’n charmant idee, maar onder een broek ziet niemand er iets van! Tegenwoordig zijn ze er gelukkig in allerlei vrolijke kleurtjes. Dat was vroeger wel anders.

Geen zout

Neem zo min mogelijk zout, of beter: gebruik géén zout! Zout houdt alleen nog maar meer vocht vast. Dit geldt trouwens ook voor producten waar zout ‘onzichtbaar’ in is verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan producten als: koolzuurhoudende dranken, chips, gerookte vis, kant-en-klaar sausjes, et cetera.

In de zee

Woon je dicht bij het strand? Dan heb je mazzel! Want het is goed om tot je kuiten door de zee te lopen! Hiermee wordt de doorbloeding gestimuleerd.

Benen omhoog

Zorg ervoor dat je benen in bed iets hoger komen te liggen dan je bovenlichaam. Dit kun je doen door de achterkant van je bed iets omhoog te zetten. Wanneer dit niet lukt, kun je ook een kussen gebruiken.

Zwangerschapsvergiftiging

Vocht vasthouden is misschien vervelend, maar verder kan het niet zo’n kwaad. Echter in combinatie met hoge bloeddruk kan het duiden op zwangerschapsvergiftiging. En dat is natuurlijk wel gevaarlijk. Neem in dat geval altijd contact op met je arts.

Comfortabele schoenen

Draag comfortabele schoenen of sandalen die niet te strak zitten. Een paar sneakers lopen nu echt een stuk prettiger dan die gave pumps. Die high heels komen vanzelf wel weer een keer.

Wisselbaden

Wisselbaden met warm en koud water kunnen de bloedsomloop stimuleren. Bij warm weer kun je het beste een heerlijk verkoelend badje nemen. Dit kan verlichting geven.

Let op ringen

Voor je lichaam zich vol zuigt met al dit vocht, kun je het beste ringen, enkelbandjes en armbanden afdoen. Ze kunnen alleen maar de doorbloeding hinderen en als het tegen zit, krijg je ze helemaal niet meer af. Beter dus om tijdig alles af te doen.

liefs Marion

Extra informatie

Zwangerschapskwaaltjes, hoe houd je de ongemakken beperkt?
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Mooi en gezond zwanger – Zorg goed voor jezelf!
Medisch alfabet – Alle kinderkwaaltjes, kinderziekten en kindgerelateerde kwaaltjes op een rij!
Zwangerschapsvergiftiging of Pre-eclampsie
HELLP Syndroom – Een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *