Loslaten en afhankelijkheid

Loslaten en afhankelijkheid

Vanaf het moment van geboorte tot volwassenheid, ligt een lange weg met heel wat momenten van afscheid nemen en loslaten. Dat begint natuurlijk al heel zichtbaar bij de navelstreng. Maar ook naar de peuterspeelzaal, logeren, kleuterschool, schoolreisje, middelbare school en nog veel meer eerste keren. Wanneer je je peuter op jonge leeftijd hierin al goed begeleid, zullen latere scheidingen steeds beter door hem verwerkt worden.

Angst en loslaten

Elke peuter is bang van zijn ouders gescheiden te worden. Dit is een normale fase in zijn ontwikkeling rond 20 tot 27 maanden. Natuurlijk scheelt de mate waarin per kind, maar ook door omstandigheden en ervaring. Een kindje die niet veel anderen ziet dan zijn ouders, kan er veel meer moeite mee hebben dan een kindje die regelmatig anderen ziet. Maar ook kinderen die wat spanning hebben ondervonden (kinderopvang, verhuizing, komst broertje of zusje) kunnen er meer last van hebben. Neem zijn angst serieus en reageer geduldig en begripvol.

Juist meer nodig

Het lijkt een tegenstelling, zodra je denk dat je kindje je minder nodig heeft omdat hij zelfs steeds meer kan, lijkt hij je juist steeds meer nodig te hebben. Aan de ene kant trekt de stap naar onafhankelijkheid aan je peuter, maar aan de andere kant voelt hij zich bij jou wel heel veilig. Ook in zijn steeds verder groeiende leefwereld, ben jij nog steeds zijn middelpunt. Hij vindt dat loslaten best heel lastig.

lijn groen oudersenzo
Loslaten en afhankelijkheid

Loslaten kun je leren

Maar zo’n peuter die aan je been hangt, is natuurlijk niet altijd even handig. Belangrijk om een evenwicht te vinden tussen het geven van steun en veiligheid en de ruimte die een peuter nodig heeft om te kunnen groeien en zich verder te ontplooien. Moedig je peuter vol liefde en enthousiasme aan als hij iets zelf gaan ondernemen.

Een spelletje om te oefene met loslaten

Aan de hand van spelletjes kun je je kindje leren dat iets niet voor altijd weg is, als het uit zijn gezichtsveld is verdwenen. Ook als je iets niet ziet, bestaat het nog steeds. Het spelletje ‘Kiekeboe’ is hier natuurlijk een prima optie voor! Verstop jezelf (achter je handen, een deur, de bank of een doek) en vraag dan: ‘Waar ben ik?’ Je kunt dan je gezicht weer laten zien en vrolijk zeggen: ‘Hier ben ik!’ Je kunt de tijd dat je je verstopt, steeds een klein beetje rekken van een paar tellen tot twee volle minuten 9in de loop van een week).
Je kunt natuurlijk wel blijven praten als je verstopt bent, zodat je peuter nog wel je stem hoort.

Voldoende tijd

Als je kind er aan begint te wennen wil hij zichzelf misschien ook wel verstoppen.
Het is belangrijk voldoende tijd voor je kindje vrij te maken. Hoe meer aandacht je hem geeft, hoe minder hij er om zal vragen. Zing met hem, lees hem voor, speel met hem en knutsel samen. Zorg ook voor veel lichamelijk contact; knuffel veel met hem, neem hem lekker bij je op schoot en geef hem kleine kusjes.

Allebei bezig

Ben je zelf even bezig? Zorg dan dat je peuter zelf ook iets om handen heeft. Misschien wil je kindje wel meehelpen de kamer te stoffen, of kan het de pop eten geven wanneer jij het eten kookt. Terwijl je bezig bent, kun je ook blijven praten tegen je kindje en af en toe een aai over de bol geven. Zo hou je toch contact met elkaar.

Blijf rustig

Krijst je peuter toch alles bij elkaar? Blijf dan zelf rustig en word niet boos. Gewoon doorgaan waar je mee bezig was, rustig blijven praten is een prima optie. Je kalme stem kan al rustgevend werken. Ben je klaar? Dan kun je je weer melden met: ‘Hier ben ik weer!’. Als je hier steeds dezelfde woorden voor gebruikt, gaat je kindje hier aan wennen en ook dat geeft vertrouwen.

Stop hem niet

Wil je peuter achter je aankomen? Houd hem dan niet tegen. Hij zou zich afgewezen voelen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Andersom is natuurlijk ook prima. Als je samen speelt en je kindje wil zelf weg, laat hem dan maar gaan.
De angst van je peuter om alleen te zijn hoort bij zijn ontwikkeling. Met een beetje geduld en liefde van jouw kant, komt het uiteindelijk helemaal goed met hem en groeit hij vanzelf ook deze fase weer voorbij.

liefs Marion

Meer informatie

Loslaten is lastig, maar enorm belangrijk!
Pubers, wanneer laat je ze los?
Je kind even alleen laten, vanaf welke leeftijd kan dit?
Curling ouders, curling ouderschap, wat betekent dat?
De Nee-fase tijdens de peuterpuberteit: nee, Nee, NEE!
Tien beste opvoedboeken
Over pamperen, curling, moedermaffia en overdaad
Weg met de moedermaffia, want jij bent helemaal okay!
9x ouderstress
Hoe leer je je kind veilig te bewegen in het verkeer?
Loslaten, stel je toch niet zo vreselijk aan!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *