De bof – Een virale kinderziekte (ook wel dikoor genoemd)

De bof, een virale kinderziekte (ook wel Dikoor genoemd)

De bof is één van de kinderziektes die je kindje op jonge leven kan krijgen. De ziekte parotitis epidemica wordt ook wel eens dikoor genoemd. Het is een onschuldige virale kinderziekte die wordt veroorzaakt door een paramyxovirus en is erg besmettelijk. In Nederland is er een vaccinatie (BMR) voor de bof. Echter ook mensen die ingeënt zijn tegen de bof, kunnen het nog steeds krijgen. Als je eenmaal de bof hebt gehad, kun je hem geen tweede keer meer krijgen. Daar bof je dan weer mee.

Hoe raak je besmet?

Iedereen die de bof nog niet heeft gehad, kan de ziekte krijgen. De virus zit in de keel van een besmet iemand. Door hoesten en niezen komen er kleine druppeltjes van het virus in de lucht. Bij het inademen van deze druppeltjes kun je besmet raken. Er zit een behoorlijke tijd tussen besmet raken en ziek worden. Namelijk zo’n 2 tot 3 weken.

Welke klachten geeft de Bof?

Niet iedereen die de bof krijgt wordt ziek en de meeste klachten zijn na een week al over. De klachten die kunnen optreden zijn:

Dikke wang en hals, vaak aan één kant van het gezicht
Pijn in of achter het oor (vooral bij kauwen en slikken)
Soms koorts
Soms hoofdpijn
30% van de kinderen heeft geen enkel symptoom of is er slechts sprake van een bovenste luchtweginfectie. Deze kinderen zijn wel besmettelijk voor anderen.

lijn groen oudersenzo
De bof, een virale kinderziekte (ook wel Dikoor genoemd)
lijn groen oudersenzo

Complicaties

Hele jonge kinderen kunnen er hersenvliesontsteking van krijgen en als mannen het op latere leeftijd (na de puberteit) krijgen, kunnen zij (25% van deze mannen) een ontsteking krijgen aan de zaadbal. Hierbij kan er onvruchtbaarheid ontstaan, maar dit is uiterst zeldzaam.

Bij kinderen wordt hersenvliesontsteking in 0,45-1,0% van de gevallen gezien. Overige complicaties zoals ontsteking van de eileiders, testikels, alvleesklier, blindheid en doofheid, treden zelden op.

Hoe voorkom je besmetting?

Om besmetting van de bof te voorkomen, kun je rekening houden met een aantal zaken:

Gebruik een papieren zakdoek en gooi deze na gebruik gelijk wel. Geen zakdoek bij de hand? Hoest dan in de plooi van je elleboog.
Was altijd na hoesten, niezen en snuiten je handen.
Houd pasgeboren baby’s uit de buurt van hoestende en niezende mensen.
Leer kleine kinderen zo jong mogelijk hun handen goed te wassen.

lijn groen oudersenzo
De bof, een virale kinderziekte (ook wel Dikoor genoemd)

Behandeling

De bof gaat vanzelf weer over en je hebt er geen medicijnen voor nodig. Eventueel kunnen pijnstillers helpen tegen de pijn. Als je denkt dat je kindje de bof heeft, kun je contact opnemen met de huisarts. Hij kan onderzoeken of hij de bof heeft.
Gaat je kindje al naar school of kinderopvang, vertel het dan aan de leidster of leerkracht. Als hij zich goed voelt, kan hij gewoon naar school of naar de opvang. De weken voor de ziekte zich openbaarde, was hij immers al besmetting.

liefs Marion

Meer informatie

Mazelen. Een onschuldige kinderziekte? Of toch niet helemaal?
Rodehond, een infectieziekte verzoorzaakt door het rubellavirus
Wat is het Rijksvaccinatieprogramma?
Mazelen, een zeer besmettelijke infectieziekte. Hoeveel kwaad kan het?
10 Kinderkwaaltjes, voorkomen en genezen
Immuunsysteem boosten. Hoe doe je dat dan?
Welke klassieke kinderziekten zijn er?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *