Baby in bad – Waar moet je op letten?

Baby in bad - Waar let je op?

Doorgaans zal je baby nog niet echt vies zijn, maar in bad is natuurlijk ook gewoon heel prettig en ontspannend. Toen Rocco nog een klein prulletje was, heb ik het badje ook regelmatig gebruikt voor de momenten dat hij onrustig was. Ik zag hem dan al snel ontspannen en genieten. Het warme water maakte hem altijd weer rustig.

Na 24 uur

Je baby gaat nog niet gelijk na zijn geboorte in bad. De eerste uren is het belangrijk dat zijn natuurlijke beschermlaag (vernix caseosa) op de huid aanwezig blijft. Laat die er nog maar even goed intrekken. Echt heel lang hoef je nou ook weer niet op de eerste badsessie te wachten. De meeste baby’s gaan op de tweede of derde dag voor het eerst in bad! Je kraamverzorgster gaat je dit ongetwijfeld voordoen. Het bad kan een babybadje zijn maar ook een Tummy Tub of bademmer.

Misschien vind je zo’n eerste keer een beetje eng, maar het went snel genoeg en je kindje zal er zichtbaar van genieten. Een warm bad kan je baby prikkelen of juist kalmeren. In de meeste gevallen zal hij er heel moe van worden. Dus een warm bad voor het slapengaan, is een prima optie!

lijn groen oudersenzo
Baby in bad - Waar let je op?

Verschillende badjes

Babybad

Dit lijkt op een normaal bad, maar dan in babyformaat. Het babybadje kan op een speciale standaard staan maar ook op een commode of tafel is een prima optie. Je kunt het badje ook in een groot bad zetten, wat ook nog eens makkelijk is bij het weg laten lopen van het water.

Tummy Tub

De Tummy Tub is een doorzichtige bademmer die je baby het gevoel geeft weer in de baarmoeder te zitten. Zijn lijfje kan vrij bewegen in de Tummy Tub, terwijl je baby ondersteund (met gespreide vingers onder zijn kinnetje). Prima geschikt tot een maand of zeven.

Bibabad

Het Bibabad is prima geschikt voor baby’s die al te groot worden voor het babybadje. De uitklapbare bad plaats je in de douchecel en biedt ruimte aan twee kinderen.

Badstoeltje

Een badstoeltje kun je gebruiken zolang je kindje nog niet zelf rechtop kan zitten. Er zijn speciale badstoeltjes voor baby’s van 0 tot 8 kg. Een badstoeltje zet je in een groter bad.

Veiligheid

Laat je baby nooit alleen in bad, zelfs niet voor een paar tellen. Tot je kindje weer uit bad is, kun je het beste de bel laten bellen, de telefoon laten voor wat hij is en eventuele huisdieren even in een andere kamer opsluiten. Mocht er toch iets zijn wat je aandacht behoeft, neem dan altijd eerst je kindje uit bad!

Om de veiligheid te vergroten hebben we de volgende checklist voor je gemaakt:

Voorbereiding

Goede temperatuur
Zorg er voor de badsessie voor dat het vertrek waarin je hem gaat badderen, de juiste temperatuur heeft. Je wilt immers niet dat je baby teveel warmte verliest tijdens het badderen. Een goede temperatuur is 24 graden. Let er ook op dat eventuele ramen en deuren zijn gesloten, zodat het ook niet tocht.

Vul het badje
Vul het bad tot de helft met lauwwarm water (37 graden). Een badje voor baby’s onder de zes maanden, vul je ongeveer met 13 centimeter water.

Warme hydrofiel
Rol een hydrofiel luier die je voor het afdrogen gebruikt, rondom een warme kruik. Daar omheen kun je ook nog zijn kleertjes wikkelen.

Verzamel alle benodigdheden
Verzamel vooraf alle badspullen en zet ze binnen handbereik:
badthermometer
badschuim en/of badolie
shampoo
washand
beker om het sop van je kindje te spoelen
2 hydrofiel luiers
handdoek
kleertjes
luier
borstel of kam
bodylotion
aankleedkussen
billendoekjes
badcape

Je kunt het beste de dopjes vooraf van de flesjes draaien, zodat je zoveel mogelijk met één hand alles kunt pakken en gebruiken.

Controleer het water
Controleer de temperatuur van het water (met je elleboog of thermometer)

Badolie
Je kunt een klein beetje babyolie in het water doen, maar het hoeft niet.

Let op de kraan
Staat je badje in een groot bad? Zorg dan dat je op het laatst de koude waterkraan laat lopen, net zolang tot hij helemaal koud aanvoelt.

Uitkleden
Kleed je baby pas uit als alles klaar staat, zodat hij niet onnodig veel afkoelt. Veeg zijn billen vooraf goed schoon met een billendoekje.

Het badderen

Houd goed contact
Praat tegen je baby zolang hij in bad zit, hou hem vast, zorg dat je zijn nekje continu ondersteunt en speel (rustig) met hem zodat hij zich veilig kan voelen. Laat hem nooit alleen, want een baby kan zelfs in een piepklein laagje water verdrinken.

Wassen
Was je baby eerst helemaal (met washandje en babyzeep) voordat je zijn geslachtsdelen en billen wast. Een pasgeboren baby kun je het beste op de aankleedkussen met je handen en een kleine beetje zeepvrije wasgel wassen. Iets oudere baby’s kunnen prima in het babybadje zelf ingezeept worden.

Extra aandacht
Navel, hals, liezen, teentjes, oksels, achter de oortjes, billen en plasser hebben wat extra aandacht nodig. Let ook goed op alle huidplooien.

Haartjes wassen
Zijn haartjes kun je met een milde babyshampoo zacht wassen aan het einde van de badsessie. Maak het eerst een beetje nat met lauwwarm water. Masseer de shampoo zacht in en spoel hem daarna uit door met je handen wat water over zijn hoofdje te laten lopen. Er bestaan ook speciale kapjes die je op zijn hoofd kan zetten en waarmee je kunt voorkomen dat er zeep in zijn oogjes kan lopen.

Afdrogen
Droog je kindje goed af met een hydrofiel luier, begin bij zijn hoofdje want daar verliest je kindje zijn meeste warmte. Een nat hoofd voelt niet fijn.
Als de voorkant van je kindje droog is, kun je hem op zijn buikje leggen om zijn rug verder af te drogen. Verwijder daarna de nat geworden hydrofielluier waar hij op heeft gelegen.

Bodylotion
Wrijf hem zachtjes in met bodylotion geef hem een schone luier en warme kleertjes aan. Eenmaal aangekleed kun je zijn haartjes kammen, eventueel zijn nageltjes knippen.

Aankleden
Als alles goed droog is, kun je hem een schone luier omdoen en hem verder aankleden. Gebruik hiervoor de voorverwarmde kleertjes.

Draai de handige checklist “Baby in bad” uit (pdf)

Hoe vaak?

Je baby hoeft niet iedere dag in bad, twee of drie keer per week is prima. Maar vaker mag wel. Zeker als hij het fijn vindt kun je er een dagelijks ritueel van maken. Let wel op zijn huidje dat je deze na het bad goed insmeert met een hydraterende crème of olie (speciaal voor baby’s). Met deze crème voorkom je dat zijn huid uitdroogt en gezond en soepel blijft.

Heeft je baby echter een droge huid of eczeem? Doe hem dan niet te vaak in bad, want dat droogt zijn huid uit. Hoe ouder je kindje wordt, hoe vaker hij in bad moet. Zeker als hij gaat kruipen en voor het eerst vaste voeding gaat eten. Tegen de tijd dat je baby een dreumes is geworden (1 jaar) mag hij bijna iedere avond in bad.

Wanneer?

Je pasgeboren kindje kun je het beste voor etenstijd in bad doen. Als hij nog niet teveel honger heeft. Vlak na het eten kan hij nog voeding teruggeven.
Bij oudere baby’s kun je het beste vlak voor het slapengaan, badderen, zodat hij lekker slaperig wordt.

Douchen

Natuurlijk kun je je kindje ook mee onder de douche nemen. Ook dat is vanaf het prille begin mogelijk. Hou er wel rekening mee dat je kindje behoorlijke glibberig wordt onder de douche. Sommigen vinden dit daarom toch een beetje eng. Het is wel handig dit te doen als je partner in de buurt is om jullie kindje over te nemen en verder te verzorgen, zodat ook jij je rustig kunt afdrogen en aankleden.

Wanneer je kindje iets ouder is, kun je ook een babystoeltje bij de douche zetten. Zodra hij klaar is kun je hem lekker dik inpakken en daarin leggen, zodat jij je rustig kunt verzorgen.

Babybadproducten

De huid van je baby is nog erg kwetsbaar, gebruik daarom alleen badproducten die speciaal voor je baby gemaakt zijn. Je eigen producten kunnen niet alleen schadelijk zijn voor zijn huid maar ook nog eens gevaarlijk als hij hier iets van binnen krijgt.

De eerste maanden kan een scheutje babybadolie ervoor zorgen dat de huid van je pasgeboren baby lekker soepel en zacht blijft, daarnaast voorkomt de olie dat zijn huid uitdroogt. Na een maand of vier kan je overstappen op een milde babyzeep.

liefs Marion

Meer informatie

Je baby in het grote bad
De huid van je baby, hoe verzorg je hem?
Badeendjes, hoe onschuldig zijn ze eigenlijk?
Ontstoken ogen. Hoe komt je baby er snel weer vanaf?
Testikel: Indalen en mogelijke afwijkingen. Hier moet je op letten.
Verzorgingsproducten voor je baby
Balletjes en plassertje, wat moet je ervan vinden
Draai de handige checklist “Baby in bad” uit (pdf)
Tummy Tub – Een bademmer voor je baby
Hygiëne van je baby, hoe houd je hem schoon en gezond?
De verzorging van de babyhaartjes
De kwetsbare babyhuid. Hoe verzorg je hem?
Navelverzorging van je baby. Waar moet je op letten?
Stappenplan baby in bad

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *