Badeendjes, hoe onschuldig zijn ze eigenlijk?

Waarschijnlijk hebben we ze allemaal wel eens laten zwemmen in ons badwater, het gele badeendje. Iets onschuldiger kun je bijna niet bedenken. Althans, dat zou je denken. Toch ligt de werkelijkheid een tikkeltje anders. Want deze onschuldig ogende, gele, drijvende, schattigheden, zitten vol ziekteverwekkende bacteriën en schimmels! En nu hoor ik vast heel veel moeders denken: ‘Dat heb ik altijd al gezegd!’ Inderdaad, wij hebben daar geen onderzoek voor nodig. Wij hebben zoiets als logisch verstand en moederinstinct.

Onderzoek naar badeendjes

Volgens onderzoek van Zwiterse en Amerikaanse wetenschappers zitten er gemene ziekteverwekkers in vier op de vijf badeendjes. Dan heb je het dus over 80% van de gebruikte badeendjes, dat is nogal wat. Dan verandert zo’n schattig eendje, toch in eens in een Ugly duck. Vooral het water wat uit het badspeelgoed kan worden geknepen, schijnt erg vies te zijn.

Wat is er dan aangetroffen?

Op en in de badeendjes zijn bacteriën gevonden zoals Pseudomonas aeruginosa (een bacterie die vaak betrokken is bij ziekenhuisinfecties) en Legionella. Geen onschuldige bacterie dus. Tijdens het onderzoek hebben de onderzoekers een aantal badeendjes elf weken lang laten dobberen in schoon water en een aantal in gebruikt badwater (dus water met zeep, zweet en menselijke bacteriën). Er werden na afloop tot wel 75 miljoen bacteriën en schimmels per vierkante centimeter aangetroffen op en in de eendjes. Je moet er toch niet aan denken dat je kindje daar vrolijk op zit te sabbelen.

lijn groen oudersenzo
Hoe onschuldig zijn badeendjes?

Voorkomen

Op zich is kraanwater geen goede bron van bacteriën maar door de slechte kwaliteit van de gebruikte polymeren, is er voldoende bodem om bacteriën te laten groeien, net als urine, zweet en zeepresten een goede voedingsbron zijn voor bacteriën en schimmels. Daarnaast bevorderen de badkamercondities de vorming en groei van bacteriën en schimmels door matig hoge temperaturen en een verhoogde luchtvochtigheid. Om te voorkomen dat zoveel bacteriën en schimmels in de eendjes terecht kunnen komen, moeten – volgens de onderzoekers – polymeren van hogere kwaliteit worden gebruikt.

Hoe slecht is het?

Met de uitslag van dit onderzoek verandert het gele badeendje natuurlijk niet gelijk in een killer duck en hoef je echt geen heksenjacht te beginnen op alle badeendjes om deze ritueel te verbranden. Bacteriën kunnen ook het immuunsysteem van kinderen versterken. Het is alleen niet goed als ze er teveel en te vaak mee in aanraking komen. Opletten dus en de eendjes regelmatig vernieuwen, zodat er geen opeenstapeling van bacteriën kunnen vormen. En uiteraard blijven opletten, want het is natuurlijk beter niet op de eendjes te sabbelen. Dat lijkt mij logisch.

Natuurlijk geldt het onderzoek ook voor blauwe badeendjes, roze badeendjes, witte badeendjes en al het andere plastic badspeelgoed.

liefs Marion

Meer informatie

Je baby in het grote bad
Spelen met badeendjes is een feestje
De lievelingsknuffel – Als je hem maar niet kwijt raakt!
Een bademmer voor je baby
Baby in bad – Waar moet je op letten?
Stappenplan baby in bad

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *