Wratten! Hoe besmettelijk zijn ze eigenlijk?

Help een wratje!

Wratten zijn goedaardige gezwelletjes van de huid. Meestal veroorzaakt door een virus. Doordat het immuunsysteem van kinderen nog in ontwikkeling is, zijn kinderen vatbaarder voor wratjes.

Onschuldig

Maar liefst 1 op de 3 kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar, heeft wratjes. Wratjes kunnen overal verschijnen, maar zullen dit voornamelijk doen op handen en voeten. Gelukkig zijn ze onschuldig en verdwijnen ze meestal vanzelf en zonder littekens. De meeste wratjes zijn spontaan na een jaar alweer verdwenen. Een enkel wratje kan wat hardnekkiger zijn en sommige wratten kunnen lastig zijn (en pijn geven bij het staan of lopen) waardoor het beter is om ze aan te pakken.

Wrattenvirus

Wratten zijn ruwe en harde bobbeltjes op de huid. Je kunt het ‘wrattenvirus’ (Humaan Papillomavirus) oplopen door contact met kinderen, in zwembaden en gymzalen of wanneer hij met speelgoed van een ander speelt. Als het virus in contact komt met de huid, dan kan er een wrat ontstaan. Het is dus super besmettelijk, maar niet ieder kind is er even bevattelijk voor. Waar dit door komt, is niet bekend. Als hij één wratje heeft, kan hij er meer krijgen. Daarom is het belangrijk dat hij er zo min mogelijk aan zit.

Hoe ontstaat een wratje?

De meeste wratten ontstaan door een infectie van de huid. Het virus zorgt er voor dat de huidcellen sneller gaan delen en een dikkere hoornlaag gaat vormen. Er kan enkele maanden zitten tussen besmetting en het ontstaan van de wratten. Waterwratjes en genitale wratten worden veroorzaakt door een ander virus. Waterwratjes worden overgedragen door aanraken van de huid van iemand met waterwratjes, of door het spelen met hetzelfde speelgoed. Genitale wratten worden overgedragen via seksueel contact. De oorzaak van ouderdomswratten is niet bekend.

lijn groen oudersenzo
Wratten. Hoe besmettelijk zijn ze?

Verschillende wratten

Er zijn verschillende soorten wratjes:

gewone wrat (verruca vulgaris)
ouderdomswrat (verruca seborrhica/verruca senilis)
voetwrat (verruca plantaris)
platte wrat (verruca plana)
steelwratjes (verruca filiformis)
waterwratjes (mollusca contagiosa)
genitale (op de geslachtsorganen) wrat (condylomata acuminata)

Voorkomen van wratjes

Vermijd contact
Probeer direct contact met andere wratjes te vermijden.

Voorkom infectie
Voorkom infectie van een wratje door een pleister er overheen te plakken. Zo kan je kindje het niet open krabben.

Houd het zo droog mogelijk
Droog handen en voeten goed af, ook tussen de vingers en tenen. Gebruik hiervoor altijd je eigen handdoek en leen deze niet van een ander. Laat je kindje slippers dragen in kleedkamers en zwembaden.

Was op hoge temperatuur
Wratjes in het gezin? Was je handdoeken dan op een hoge temperatuur en laat hem/haar douchen met slippers (om besmetting van andere gezinsleden te voorkomen). Maak de vloer van de douche na gebruik schoon en droog.

Verhelpen van wratjes

Wratjes kunnen vervelend zijn, ook al verdwijnen ze vanzelf na zo’n twee jaar. Kinderen kunnen zich ervoor schamen en de wratjes kunnen ook jeuken of pijnlijk zijn. Ook kan er een infectie van de huid ontstaan op de plaats van het wratje.

Als je er iets aan wilt doen, kan je bij de drogist verschillende producten hiervoor vinden. Kies voor een milde en pijnloze behandeling. De huid van je kindje is teer en minder weerbaar. Wanneer dit niet het gewenste resultaat oplevert, maak dan een afspraak bij de huisarts. Hij kan de wratjes ook verwijderen, bijvoorbeeld als je kind last heeft van zijn wrat omdat hij pijn doet of irriteer. Houd er echter rekening mee dat de behandeling geen garantie geeft. Soms geeft de behandeling meer klachten dan de wrat zelf.

liefs Marion

Meer informatie

Welke klassieke kinderziekten zijn er?
Huiduitslag? Check de rode vlekkenwijzer!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *