Splinter in de vinger? Zo haal je hem eruit!

Splinter in de vinger? Zo haal je hem eruit!

Een splinter in je vinger, is zo gebeurd. Op enig moment kan iedereen dit overkomen, hoe goed je ook oplet. Of het nou een houtsplinter is, een glassplinter, een metaalsplinter of een doorn, het is vervelend en pijnlijk. Gelukkig zijn de meeste splinters weer eenvoudig te verwijderen. Behalve als ze wat dieper zitten, dan heeft het wat meer tijd nodig. Maar hoe verwijder je nou zo’n splinter op een eenvoudige manier?

Hoe verwijder je een splinter?

Een splinter kun je op verschillende manieren verwijderen. Belangrijk dat je het zo hygiënisch mogelijk doet, want je wilt natuurlijk na afloop geen ontsteking krijgen. Het is daarom belangrijk om vooraf je handen te wassen. Niet alleen je eigen handen maar ook die van je patiënt. VoorzIcht, want de huid kan rondom de splinter best gevoelig zijn en je wilt hem natuurlijk ook niet verder de huid in duwen. Dep daarom de huid voorzichtig droog. Zorg dat je goed licht hebt en gebruik eventueel een vergrootglas om goed te zien waar je mee bezig bent.

Splinter verwijderen met een pincet

Ontsmet de pincet (of naald) voor je hem gaat gebruiken. Ontsmetting kan middels alcohol (96%) maar ook door de naald of pincet in het blauwe gedeelte van een vlam te houden. Uiteraard wel even laten afkoelen voor je hem gaat gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen de pincet vooraf uit te koken in kokend water.

Trek de splinter altijd in dezelfde richting als hij in de huid zit. Dit voorkomt extra schade aan de huid.
Als de splinter is verwijderd, ontsmet dan de huid en dek hem af met een pleister. Je kunt er ook voor kiezen om na het verwijderen nog zachtjes in de huid te knijpen. Als er een paar druppeltjes bloed vrijkomen, spoelt het wondje zichzelf schoon en is geen desinfectiemiddel nodig. Het lichaam zorgt verder zelf voor genezing. Dek wel het wondje tijdelijk af met een pleister.

Wanneer de splinter dieper in de huid zit, kun je proberen om met een steriele naald de huid een beetje weg te pulken. Weken in warm water zou ook kunnen helpen.

lijn groen oudersenzo
Splinter in de vinger? Zo haal je hem eruit!
lijn groen oudersenzo

Als de splinter wat dieper zit

Was de plek rond de splinter met water. Laat het wondje ongeveer tien minuten weken in warm water. Als dit niet lukt, kun je er ook een stukje nat verband op leggen. Droog de plek goed af en smeer wat trekzalf op de huid.
Als je dit twee keer per dag doet, kun je na een paar dagen de splinter eenvoudig met een pincet verwijderen.

Met een pompje

Er zijn ook speciale uitzuigpompjes te koop. Je kunt het pompje op de splinter zetten en de splinter uit de huid zuigen. Of dit echt werkt? Geen idee. Ik heb er zelf geen ervaring mee. Persoonlijk vind ik dit soort apparaatjes meestal beter klinken dan dat ze werken. Iemand van jullie hier toevallig ervaring mee? Dan lees ik deze ervaring heel graag terug onder deze reportage!

Huisarts

Als de splinter langere tijd in de huid zit en je hem er niet uitkrijgt, ga dan naar de huisarts. Er kan namelijk een ontsteking ontstaan. Ga ook naar de huisarts als de huid eromheen rood of gezwollen is. Dit betekent dat de wond al geïnfecteerd is geraakt. Ook bij een splinter in het oog is het raadzaam om langs de huisarts te gaan.

Om de pijn te minimaliseren kun je voor je met de pincet aan de slag gaat, de huid verkoelen met een ijsblokje of cool pack. Je kunt ook proberen de splinter te verwijderen door op de plek een eeltpleister te plakken. De kans is aanwezig dat de splinter op deze manier er vanzelf weer uit komt. De vorm van de eeltpleister zorgt er voor dat hier ook alle ruimte voor is.

Ontstoken?

Als de plek wat rood of geïrriteerd is, week de vinger dan 3x per dag in een bakje warm water met soda. Dit doe je net zo lang totdat de ontsteking is verdwenen en de splinter uit de vinger is.

Huistuinenkeukenmiddeltjes

Dunne, broze splinters kun je verwijderen met een stukje plakband. Trek het plakband in dezelfde richting van de huid als waarin de splinter in de huid is gekomen. Je kunt ook voorzichtig een schuurpapiertje gebruiken.

En als je het niet vertrouwd? Neem dan contact op met je huisarts! Succes en sterkte met de splinter!

liefs Marion

Meer informatie

Voorwerp in de neus, EHBO bij kinderen
Verbanddoos. Wat hoort eigenlijk in een EHBO-doos te zitten?
Eerste Hulp Bij Ongevallen
Wondverzorging, hoe verzorg je een wond?
De meest voorkomende ongelukken in huis

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *