Een tweede auto, waar moet je op letten?

Je kijkt op de klok en een snelle blik vertelt je dat je nog precies een half uur hebt om op de plaats van bestemming te komen. Je hebt haast en je peuter lijkt dat niet te willen begrijpen. Wanneer je hem eindelijk in zijn jas hebt gekregen, zoek je gehaast naar de autosleutels. Waar liggen de autosleutels? Na tien minuten alles overhoop te hebben gehaald in je huis, dringt de waarheid ineens tot je door. Je partner had vandaag de auto nodig! Er is dus helemaal geen auto! Je ploft op de bank en bedenkt dat het nu echt tijd wordt serieus na te denken over een tweede auto. Hier heb je geen zin meer in. Maar wat komt daar allemaal bij kijken?

Een tweede auto, waar moet je op letten?

Belangrijk bij de keuze van een tweede auto

Bij de keuze van een tweede auto, heb je vast de nodige vragen: Welke auto is het meest geschikt? Ga je voor nieuw of tweedehands? En misschien is de meest belangrijke vraag wel: Wat zijn de kosten in aanschaf en gebruik? Want je kunt nog zoveel willen, maar het moet natuurlijk wel betaalbaar zijn.

Welke auto?

Als eerste is het belangrijk te weten waar je de auto voor wilt gaan gebruiken. Wil je er hoofdzakelijk snelle boodschappen mee doen in- en om de stad? Dan kun je het beste een klein autootje aanschaffen die makkelijk te parkeren is. En gezien de drukte in de stad, zijn parkeersensoren dan misschien ook geen overbodige luxe, zodat je hem moeiteloos in de kleinste gaatjes kunt manoeuvreren.

Maar wellicht wil je er juist wel langere ritten mee gaan maken. Dan is wat extra comfort – en dus een grotere auto – ook erg prettig.

En hoeveel deuren moet de auto hebben? Want ook bij een kleinere auto kunnen vier deuren erg prettig zijn. Zeker wanneer één of meerdere kinderen regelmatig met je mee op pad gaan. Je kindje in een autozitje zetten op de achterbank, gaat echt een stuk makkelijker in een auto met vier of vijf deuren.

Nieuw of tweedehands?

Als je dan samen hebt bepaald wat voor een soort auto je wilt gaan kopen, wil je dan een nieuw exemplaar of een tweedehands? En hoe oud mag de auto dan maximaal zijn? Ook hier zitten voor- en nadelen aan. Ook qua kosten. Denk bijvoorbeeld aan de verzekering. Bij auto’s tot 6 jaar wordt vaak gekozen voor een Allrisk verzekering. Is je auto wat ouder dan kun je een WA+ verzekering nemen, die weer wat goedkoper is. Is je auto ouder dan 10 jaar, dan is alleen WA, de voor iedereen verplichte basisverzekering, ook een prima optie.

Kosten

Nog los van de aanschafkosten, heb je natuurlijk ook nog te maken met andere kosten. Denk bijvoorbeeld aan de benzinekosten. Hoe zuinig rijdt het model dat je op het oog hebt? En hoe zit het met de verzekering en de wegenbelasting?

Verzekering

Bij de aanschaf van een tweede auto doe je er aan verstandig aan bij je verzekeringsmaatschappij te checken hoe zij hiermee om gaan. Zo weet ik dat Centraal Beheer een gunstige regeling heeft voor het verzekeren van een tweede auto.

Premie

Ben je benieuwd hoeveel premie je hiervoor moet betalen? Laat dan je: premie berekenen door Centraal Beheer. Dan weet je in ieder geval wat de kosten van de autoverzekering zijn.

En dan nu op zoek naar een tweede auto!

liefs Marion

Meer informatie

Jouw auto verzekeren: zorg voor de beste keuze
Autostoeltjes – Veilig vervoer voor je baby
Tips voor een lange autorit
Je eerste auto kopen: hier let je op

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto’s: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen in samenwerking met Centraal Beheer.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *